Barion Pixel

10 egészséget romboló étel

A táplálkozás olyan élettevékenység, amelynek során biztosítod  a szervezeted felépítéséhez szükséges anyagokat és az egyéb élettevékenységeidhez szükséges energiát. Az elfogyasztott étel rövid és hosszú távon egyaránt kihat a mentális és lelki állapotodra – így a  táplálékaid minősége  befolyással van az életed minőségére. Ha helytelenül étkezel – nagy mennyiségben egészségtelen ételeket eszel, vagy minőségileg hiányos az étrended,  akkor megnő a szív- és érrendszeri-, és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélye, illetve hiánybetegségek alakulhatnak ki. 

De melyek a legegészségtelenebb ételek, amelyeket célszerű elkerülni?

10 egészséget romboló étel

Sok olyan élelmiszer van, amely gyakorlatilag semmilyen tápértékkel nem rendelkezik és egészségügyi előnyöket sem hordoz, de fogyasztásuk egészségromboló és kockázatos lehet.

1. Fehér kenyér, finomított liszt

Az egészséges táplálkozás alapja, hogy gabonaféléket, és belőlük készült táplálékokat rendszeresen, naponta többször fogyassz – de a fehér liszt, – és a belőle készült pékáruk – túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak.  Magas a kalóriatartalmuk miatt, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érsz el, ráadásul gyorsan megemelik a vércukorszintet. 

2. Cukor, és cukorral készült élelmiszerek

A finomított cukor megemeli az inzulinszintedet, és a koleszterinszintet – lebontása B1-vitamint von el a szervezetedből, ami ingerültté és agresszívvá tehet. Hozzájárul a túlsúly kialakulásához, ami számos civilizációs betegség melegágya. Mivel megköti a vérben a húgysavat –  köszvény alakulhat ki. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.

3. Gyors- félkész fagyasztott ételek

A legtöbb “gyárilag” készült – feldolgozott – fagyasztott étel tele van tartósítószerekkel,  sóval, hidrogénezett olajokkal és egyéb mesterséges összetevőkkel, miközben a tápanyagtartalmuk minimálisra csökken.Kutatások szerint  ezekben az ételekben olyan kórokozó csoportokra jellemző molekulák vannak- melyek az emberi sejtek(b)en nem találhatóak meg és  az immunrendszer rosszul reagál rájuk.

4. A mikrózható pattogatott kukorica. 

A kukoricát teljes értékű gabonaként tartják számon, aminek köztudottan magas a B- és E -vitamin és magnézium tartalma, és ezt a jótékony hatását pattogtatás után is megőrzi. Veszélyt a mikrózható – számtalan ízben kapható  pattogatott kukorica jelenti, mert rengeteg egészségre káros anyagot tartalmaz: sót és tartósítószereket, ízfokozókat, amelyek egészségtelenek és betegségeket generálnak. Ezen felül,  egy diacetil nevű kémiai anyagot is tartalmazhatnak, amely ténylegesen pusztítja a tüdőt. 

5. Pácolt húskészítmények, nitrátok, nitritek. 

A nátrium-nitrit talán az egyik legfontosabb húsipari adalékanyag, amelynek bakteriosztatikus és sporosztatikus hatása van, gátolja a mikrobák, elsősorban a „kolbászmérgezést” okozó Clostridium botulinum mikroba szaporodását, ezáltal lényegesen hozzájárulva az élelmiszerbiztonsághoz. Bizonyos körülmények között azonban káros hatása is van, mivel hozzájárul a nitrózaminok kialakulásához, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek és a rák kialakulásával. A felvágottak,virslik, kolbászok,  bacon szalonna ,feldolgozott húsok tele vannak nátrium-nitrittel ezért, ha  húst szeretnél enni, maradj a kezeletlen, nitrit és nitrát-mentes fajtáknál.

6. Margarin

A margarinok többsége ma már biztonsággal fogyasztható – mert alapjukat túlnyomórészt a növényi olaj, sokszor repce-, napraforgó-, pálmaolaj adja. Kerülni azokat kell, amelyekben  hidrogénezett transzzsír-olaj keverék van. A transz-zsírsavak többsége ártalmasabb és nagyobb mértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint például a telített zsírok. A jó minőségű margarinokat ma már nem hidrogénezéssel keményítik, hanem kókusz- vagy pálmazsír hozzáadásával készülnek. Ami ártalmas lehet az egészségedre: az éttermek többször felhasznált sütőolaja, a kakaós tejmasszából készült termékek, a töltött édességek, kekszek, vagy a nagyon olcsó, „névtelen” margarinok.

7. Zacskós levesek

Vonzó alternatíva egy fárasztó nap után: könnyű elkészíteni, csak egy kis forró víz és már kész is! Igen: kész, – és egészségtelen. Bőven van bennük tartósítószer, E -betűs alkotóelem, ízfokozó, mesterséges aroma, transzzsírsav – ami  egyenes út az érelmeszesedéshez, vagy az emésztőrendszeri problémához.

8. Gumicukor 

A legmesterségesebb nassolnivaló aminek előállítására húsipari melléktermékeket használnak fel, a színező-, savanyító- szerekről, aromákról nem is beszélve. 

9. Sült krumpli

A közkedvelt finomság nemcsak rengeteg egészségkárositó transz- zsírsavat tartalmaz, de az egyik leginkább rákkeltő vegyületet, az akrilamidot is. Az akrilamid olyan anyag, amely élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (pl. sütéskor,

grillezéskor) természetes módon keletkezik. Az akrilamid sok alap élelmiszerben előfordul:  kenyér, sült burgonya, burgonyaszirom,  keksz, kávé.

10. Szénsavas cukros, és diétás üdítőitalok

A cukros szénsavas italok tele vannak üres kalóriát jelentő cukorral,  mesterséges színezékkel, szulfittal   – savasságuk semlegesítése nehezíti a vesék működését, és növelik a csontritkulás kialakulásának esélyét. A diétás kólák cukor helyett mesterséges édesitőszert, például aszpartámot tartalmaznak- amelyről számos  kutatás kimutatta , hogy rendszeres fogyasztása szorongáshoz, szédüléshez, depresszióhoz, mellkasi fájdalomhoz, fejfájáshoz , álmatlansághoz vezethet.

Tested egészségének és rugalmasságának, az elméd nyugalmának megőrzéséhez az egyik kulcs a megfelelő – minőségi táplálkozás. Kerüld Te is az egészségromboló ételeket!

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .