Barion Pixel

10 jógás szokás, amelyen tanácsos felülkerekedni

Az internet telis-tele van a legkicsavartabb, legbonyolultabbnak tűnő jógás pozíciók fotóival. A jóga legnagyszerűbb előnye azonban mégsem az, hogy össze tudod hajtogatni magad, akár egy perec; sokkal inkább az a mentális fegyelem, amit aztán óra után magaddal tudsz vinni a mindennapokba. Példának okáért, ha nagyon kritikus vagy magaddal jóga közben, nagy valószínűséggel a munkád vagy a párkapcsolatod során is túl szigorú vagy. De ha jógagyakorlás közben mg tudod figyelni és felül tudod írni ezeket a mintákat, akkor jó eséllyel tudsz változtatni rajtuk a hétköznapi szituációkban.

10 jógás szokás, amelyen tanácsos felülkerekedni:

  1. Próbáld mellőzni saját magad másokhoz való hasonlítgatását

Olykor embert próbáló megtartani a figyelmedet saját magadon, viszont épp ez lenne a lényeg. Jógán is érdemes efelé hajlani. Fogadd el, hogy tényleg nem sokat számít a te boldogságod és teljesítményed megítélésében, hogy más hogy hajtja végre ugyanazokat a pózokat. Különösen, ha haladóbb szinten áll, mint te. Azonban azt se hagyd, hogy az befolyásoljon, ha aznap épp neked megy jobban valami, mint a társaidnak. Mindenki a saját útját járja az életben. Ha hű maradsz magadhoz, az ego sem szivárog bele a tudatodba. És a sérülés veszélye is csökken, ha nem kelsz versenyre a szomszédoddal.

  1. Kerüld saját teljesítményeid összehasonlítását

Ugyanannyira vagy talán még inkább veszélyes, ha magadtól olyan dolgokat vársz el, amire a múlt egy pontján képes voltál. Minden nap más. Hidd el. Még a jógaoktatók is máshogy tudják használni a testüket. Ha ma nem megy az a gyönyörűséges, kecses, nehéz testtartás, amit a múlt héten vígan megcsináltál, ne aggódj rajta. A siker is és a kudarc is csak egy élmény. Ha megcímkézed, ha ítéletet alkotsz róla, hogy „jó” vagy „rossz”, azzal célszerű mielőbb szakítani.

  1. Vegyél fel új szokásokat

Ha minden órán csak egy és ugyanazon a ponton szeretsz jógázni, adj egy kis teret magadnak, s próbáld ki, milyen a másik sarokból szemlélni az órát. Ha úgy érzed, új kihívás csábít, próbálj ki egy másik stílusú órát. Amikor a fizikális perspektívádon változtatsz, hidd el, változik vele a mentális is! Amennyiben a hasizmokat célzó gyakorlatoknál hangosan felszisszensz vagy azon kapod magad, hogy mennyire ellenkezel, adj egy pillanatot magadnak, nyugodj meg, és próbálj változtatni a hozzáállásodon.

  1. Az oktató tanár, de nem főnök

 

Ne feledd, mindig tied a felelősség. Ha éppen egy olyan gyakorlatsort vagy egy-egy olyan ászanát végeztek órán, amit te nem szeretnél megcsinálni, ne csináld. Ideális esetben, ha a tanár lépésről lépésre halad, és legjobb tudása szerint instruktál, akkor addig menj el, ahol elég. Még senkit sem szóltak meg azért, mert óra közben megállt volna néhány levegővétel erejéig Lefelé néző kutyában vagy Babapózban. Különösen akkor, ha vannak korábbi sérüléseid, érzékeny pontjaid. Ne erőltesd. A fájdalom semmilyen körülmények között nem jó jel.

 

  1. Bátran képviseld magad

Ha még előtted áll életed első jógaórája, akkor ne lepődj meg, ha a tanár kitöltet veled egy kérdőívet, amelyben egészségügyi állapotodról, sérüléseidről, előzetes jógás vagy sportbeli tapasztalataidról kérdez (vannak tanárok, akik óra előtt, szóban teszik mindezt). Ez is azt a célt szolgálja, hogy minél biztonságosabban, körültekintőbben, személyre szabottabban segíthessen neked. Ha privát és másnak nem szívesen adod ki az információt, nyugodtan hívd félre egy percre.

Az óra végén is előfordul, hogy lehet kérdezni az oktatótól. Használd ki az alkalmat. Bármi, ami felmerült benned, és nem volt világos az óra során, szanszkrit kifejezések, testtartással kapcsolatos kérdések…

Rendszeres Mozgás. Egészséges Ízületek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

  1. Maradj jelen az óra utolsó perceiben is

Előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor pár perccel hamarabb kell elhagynod az órát. Próbáld elkerülni, hogy ebből szokást alakíts ki. Mindannyian elfoglalt emberek vagyunk, rengeteg felé kell szaladnunk, sok-sok emberrel kell találkoznunk. Azonban egy talán közös bennünk: jógára kikapcsolni járunk. Hagyd meg magadnak azt a néhány percet óra végén Savasanában (hanyatt fekvésben), hisz ez azoknak a ritka alkalmaknak az egyike, amikor a napod folyamán nem kell csinálnod semmit. Csak legyél.

  1. Tarts lépést magaddal

Ha egy hosszabb gyakorlatsorba belemenvén a tanár vázolja a lehetséges opciókat, és hogy melyik testtartáshoz milyen előkészítő testtartáson keresztül  vezet az út, figyelj oda rá. Ha netán erőlteted, ha külső segítséggel mész egy ászanába, annak a legtöbbször sérülés is lehet a végkimenetele. Ha nem tudod magabiztosan végrehajtani az előző pózt, akkor ne lépj tovább a következő, nehezebb verzióra.

  1. Hagyd az elmét és a gondolatokat

A jóga és a meditáció egyik legáldásosabb előnye, hogy segít kikapcsolni az elme folyamatos csivitelését. Egész pontosan az, hogy feladatot ad az elmének, méghozzá nem is akármilyet: bonyolult fizikális manővereket kell véghez vinni, amihez nem vagyunk szokva. Ha azonban azon kapod magad, hogy terheltté válik az elméd olyan gondolatokkal, mint „miért nem tudom véghez vinni ezt és ezt a pózt…?”, akkor is adj magadnak egy kis szünetet.

  1. Nem jó, ha fáj!

„Akkor a jó, ha fáj!” – hangzik a jól ismert mondás. Ennek viszont jógán nincs helye. A fájdalom különböző árnyalatokban jelentkezhet. Idővel a jóga magával hozza azt is, hogy megtanulod megkülönböztetni az izomlázat a komolyabb, vagy más tónusú érzetektől. A hasadat feszítő érzés, miután a törzset erősítő órán vettél részt, valószínűleg csak az előbbi. Viszont ha attól eltérő az érzés, légy nagyon óvatos.

 

  1. Ne feledd: ne vedd túl komolyan! 

Annyi minden miatt kell aggódnunk a mindennapi életünk során! Nem lenne bölcsebb a jógát meghagyni a kikapcsolódás, a feltöltődés, az önismeret, esetleg határaink feszegetésének a terepének? Ha nem úgy sikerül egy-egy mozdulat, ahogy eltervezted, csak nevess egy jóízűt az egészen. Ha úgy érzed, elég erős és felkészült vagy, hogy nehezebb pózokat hajts végre, indítsd el egy jó nagy mosollyal! Próbálj önfeledt maradni, érezd jól magad. Hisz ez csak jóga 🙂

 

(forrás: https://www.verywellfit.com/how-to-break-bad-yoga-habits-3566745 )

 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .