Barion Pixel

10 tipp a változókor hatásai ellen

Öregszel. Ne botránkozz meg a kifejezésen, hiszen nincs ebben semmi rossz – az öregedés az élet természetes része. Jobb esetben az öregedési folyamatok lassan következnek be, de bizonyos életmódbeli-, genetikai-, vagy körenyezetbeli hatások fel is gyorsithatják azokat. 

Változókor – a hormon káosz ideje

Menopauza, klimax, változókor – bárhogy is nevezzük  – ennek a komplex fizikai-, mentális-, lelki tünetegyüttesnek a megjelenése – különböző mértékben ugyan, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Az, hogy kinél-milyen életkorban lép fel, illetve kit milyen mértékben terhelnek meg a változókorral járó tünetek egyénileg eltérő. 

A változókor hatásai nőknél

A változókor a petefészek lassú kimerülése –  az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének megszűnése – következtében fellépő hormonális változások  miatt következik be, olyan jellegzetes és változatos tüneteket produkálva, amelyek megnehezíthetik a mindennapi életedet: 

  • hőhullámok, izzadás,
  • a hangulatod indokolatlan hullámzása,alvászavar,gyakori fejfájás,szívdobogásérzés,
  • a menstruációs vérzésed rendszertelenné válik, majd megszűnik,
  • fáradékonyság, koncentrációs nehézségek jelentkezhetnek
  • gyakori a testsúly megnövekedése, 
  • felgyorsul a bőröd és az izomzatod öregedésének folyamata
  • mozgásszervi panaszok  jelentkeznek és fokozódik bizonyos betegségek megjelenésének a kockázata is
  • csökken a fizikai, és mentális teljesítőképességed
  • a megváltozott női szerepek  miatt pszichés panaszok léphetnek fel – feszültség, irritabilitás, szorongás, pánikbetegség, depresszió alakulhat ki

A változókor hatásai férfiaknál

A változókor a férfiakat sem kerüli el – bár csak nagyon ritkán jár olyan drámai tünetekkel, mint a nőknél. A legjellemzőbb tünetek –  a hormonális változások miatt (csökken a tesztoszteron termelés)- hasonlóak lehetnek, mint a nők esetében.  Mivel a megjelenő tünetek súlyosan érintik a hagyományos férfi szerepeket, jelentős önértékelési problémákat okozhatnak. Az élet minden területén megélt teljesítménycsökkenés könnyen vezethet „kapuzárási pánikhoz”, ami új kapcsolatok keresésével, a sikeresség, teljesítőképesség kényszeres bizonyításával járva sok család felbomlásának a veszélyét is magában hordozza. 

10 tipp a változókor hatásai ellen

Mivel a tünetekért a hormonális változások felelősek, ezért ezeket gyógyszerekkel, gyógynövényekkel lehet mérsékelni. A hagyományos hormonpótló terápia azonban számos mellékhatással és kockázattal jár – ezért csak kifejezett tünetek esetén a legrövidebb ideig és a legkisebb hatékony dózisban alkalmazható.

A pszichés tünetek enyhítése érdekében azonban Te magad is sokat tehetsz:

  1. Fel kell dolgoznod, és el kell fogadnod a testi-lelki változásokat – azt, hogy ez az élet természetes része – és ez is számtalan örömet tartogat a részedre.
  2. Fogalmazd újra a szerepedet a családod, a munkatársaid, ismerőseid életében – Te lehetsz a gondoskodó-megengedő nagyszülő, a tapasztalt-rutinos- segítő szakember.
  3. Teremts új egyensúlyi állapotot – mérlegeld mi az, ami fontos, és mi az amit el kell engedned ahhoz, hogy harmonikus legyen az életed.
  4. Ne rúgd fel a több évtizedes biztos  kapcsolataidat csak azért, mert bizonyítani akarsz.
  5. Dolgozz ki reális célokat – hosszabb és rövidebb távra egyaránt. 
  6. Mérsékeld a stresszt – a feszültség nem tesz jót senkinek.A stressz súlyosbíthatja a változókor tüneteit, különösen az álmatlanság, súlygyarapodás, magas vérnyomás esetében. Próbáld meg kezelni a stresszes helyzeteket, vagy gondoskodj arról, hogy kikapcsolódással kiegyenlíthetőek legyenek a lelki megpróbáltatások.
  7. Minden nap szánj elegendő időt a pihenésre – olvass, nézz meg egy jó filmet,  tornázz, kerékpározz, sétálj. Találd meg a számodra valóban kikapcsolódást és feltöltődést nyújtó tevékenységeket és azokat napi rendszerességgel végezd. Ezzel sokat tehetsz a testi-lelki egyensúlyod megteremtéséért és az általános közérzeted javításáért.
  8. Sportolj, mozogj  rendszeresen – válassz az adottságaidnak megfelelő mozgásformát. 
  9. Alkalmazz olyan relaxációs technikákat, mint a jóga, a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning.
  10. Nézd a dolgok jó oldalát! A pozitív hozzáállás sokat segít – hiszen ha a lelked kiegyensúlyozott, a megpróbáltatásokat is könnyebben viseled majd. Tudatosítsd magadban, hogy a menopauza nemcsak valaminek a lezárása, hanem egyben lehetőség is az újrakezdésre: az önfejlesztés, az élménygyűjtés és bölcsebbé válás időszaka.

Öregszel. Szerencsére van alkalmad ezt megélni… Gondoskodj róla, hogy ez az életciklus is tartalmas és értékes legyen.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .