Barion Pixel

11 tipp hogyan segíthet a jóga az elengedésben

Görcsösen kapaszkodsz, ragaszkodsz, képtelen vagy elengedni – inkább vállalod a szenvedést, ami kihat a mindennapjaidra: mérgez téged, és a körülötted élőket is, a jóga ebben is segítségedre lehet.  Meddig akarod még a sebeidet nyalogatni? Meddig hagyod, hogy fájjon? Nem volt még elég? Engedd végre el – és ne hagyd, hogy meghatározza az életed!

Mit is kell elengedned?

Miért nehéz az elengedés? Miért ragaszkodsz a visszahúzó dolgaidhoz? Mert megszoktad őket. Az életed részei. Rengeteg minden más is épül rájuk. Fontosnak hiszed őket, miközben visszahúznak, gátolnak és megnehezítik az életedet: hiedelmek, tévhitek, hamis programok, mi több, emberek, kapcsolatok. A szenvedést gyakran magadnak kreálod azzal, hogy a túlzó elvárásaid sokszor nem egyeznek meg a valósággal. 

Mindent, amin nem tudsz változtatni, – ami hátráltat, folyamatosan boldogtalanná tesz és kibillent a testi-lelki egyensúlyból –  el kell engedned. A saját érdekedben. El kell engedned az elvárásokat, a görcsös ragaszkodást, a kudarcokat, az állandó aggodalmaskodást,  a jónak vélt,de mégsem jó elképzeléseket.

Értsd meg önmagad!

Sok esetben pusztán azért nem kapod meg azt, amire igazán vágysz, mert a gondolataidban már megjelenik a veszteségtől való félelem is: “Mi lesz, ha nem kapom meg?”. A figyelmed emiatt beszűkül – már nem vagy nyitott az új megoldásokra, és lehetőségekre… Ilyenkor jön jól az elengedés – az, hogy megállsz, elhallgattatod a negatív kommenteket a fejedben, és megérted önmagad. Ugyanis, ha képes vagy megérteni önmagad és az adott helyzetet, akkor el tudod fogadni, hogy ez van.

Ha tudsz változtatsz, és megoldod – ha nem tudsz akkor pedig feladod, és elengeded szenvedés nélkül. Egyszerűen hangzik, de sokszor mégsem az, mert el kell jutnod ahhoz az állapothoz, amikor készen állsz minderre.

E-mail-cím: *

11 tipp hogyan segít a jóga az elengedésben

Az elengedéshez a a belső csenden át vezet az út, ezért a jóga és meditáció megteremti azt az alapot, amelynek a segítségével megszabadulhatsz azoktól a múltból cipelt béklyóktól, melyek akadályoznak a belső béke megtalálásában. 

A rendszeres jóga: 

  1. segít abban, hogy felismerd: a boldogság nem a külsőségekből fakad, hanem Te magad vagy a forrása
  2. ráébreszt, hogy ebből a magadban megtalált boldogságból mások is részesülhetnek, ezért ha átadtad magad, a kapcsolataid terén támogató, együttérző, bátorító, türelmes és toleráns leszel.
  3. képessé tesz arra, hogy megerőltetés nélkül nagyra becsüld a mások értékét és fontosságát, és szem előtt tartsd az érzéseiket
  4. támogat abban, hogy elengedd a hatalmi játszmákat, 
  5. megváltoztatja a hozzáállásodat –  automatikusan ítélkezés mentessé válsz, mindenkit támogatsz a fejlődésben, a tanulásban, a tapasztalatszerzésben, és abban, hogy megvalósíthassák a belső lehetőségeiket
  6. nyugodttá, gondoskodóvá válsz mások iránt –  szeretetteljesen szolgálsz másokat és a világot, anélkül hogy ezt áldozathozatalnak tartanád.
  7. gyakorlásával az életed eseményei inkább lehetőségeknek tűnnek, mintsem problémáknak.
  8. megtanít a jelenben élni –  elfeledtetve a múltba vagy jövőbe való feledkezést. 
  9. során semleges és örömteli tudsz maradni, csak megfigyeled a jelen pillanatot, azt, hogy épp mi történik a légzésedben, a testedben és az elmédben
  10. segít abban, hogy belülről tapasztald meg az erő és a sebezhetetlenség érzését, ami a belső nyugalomhoz vezet
  11. a belső béke megtalálásának kulcsaként képessé válsz uralni az érzéseidet, gondolataidat

Válaszolj őszintén: van benned most  bármivel kapcsolatban félelem, harag, indulat, szorongás, düh ? Ha a válasz igen, akkor te nem engeded el azt a dolgot az életedből, amivel kapcsolatban ezt érzed. Nem fogadtad el azt a helyzetet és csak örlődsz miatta nap, mint nap.

Lényeges, hogy felismerd a helyzetet amiben vagy és kiengedd magadból azt, ami miatt örlődsz és képtelen vagy továbblépni. Meg kell tanulnod elengedni azt ami már nem szolgál téged! A rendszeres jóga segít felismerni, megérteni, elfogadni, és elengedni ezeket a visszahúzó erőket. Élj vele Te is!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .