Barion Pixel

3 létfontosságú dolog, amit a gerincről tudnod kell

A gerinc felépítése és mozgása, az ízületek mozgathatóságának ismerete óriási mértékben hozzájárul jógagyakorlásod biztonságához. Ha olyan irányba mozdulnál, amelyre nem képes a gerinc, vagy túlmegy a mozdulat az ízületek mozgástartományán, könnyebben sérülhetsz le.

Következzen most 3 olyan tanács, amely segít jobban megérteni a gerinc anatómiai felépítését,  hogy biztonságosabban gyakorolhasd az előrehajlásokat, gerinccsavarásokat. Így jobb eséllyel kerülöd el a sérüléseket és az arthritiszt.

  1. A keresztcsont maradjon stabil

A keresztcsont az a háromszög alakú csont a medencében, amely a gerincet stabilizálja. Egészen pontosan a legfontosabb tényező, a híd a felsőtest és az altest között. Csak nagyon csekély mozgásra képes a keresztcsont; leginkább a nőket érinti gyerekszülésnél.

Vannak jógaoktatók, akik a következő utasítást adják tanítványaiknak:

„Húzd fel a farokcsontot (azaz told ki a feneked), távolítsd az ülőcsontokat egymástól, nyisd a mellkast, mikor előre hajolsz.”

A baj csak az, hogy ez a három mozdulat instabillá teszi a keresztcsonti ízületet, azaz azt az ízületet, mely a keresztcsont és a csípőt köti össze. Mindennek következménye lehet akár krónikus hátfájás is.

  1. Ügyelj arra, hogy ne ütközzenek a csontok

Ha nem tiszta előtted, hogy a gerinc mozgásának mik a határai, előfordulhat, hogy gyakorlásod során nekinyomod egymásnak a csontjaidat, ami pedig erősen ellenjavallott a jógában.

Minden ízületnek van egy meghatározott mozgástartománya, amin belül képes a mozgásra. Ez persze személyes adottságoktól és testfelépítéstől is függ. Ha túlléped ezt a határvonalat az ízületen belül, akkor az ízületet alkotó csontok egymásnak nyomódnak, ami éles, forró fájdalommal jár. Ez az ütközés idővel a porcok károsodásához vezet.

A porc feladata, hogy megolajozza az ízületet. Ám amikor ütköznek a csontok, a koccanás károsítja a porcot, ami így nem tudja megtartani a szinoviális folyadékot, a kenőanyagot. Ebben az estben szokott kialakulni az arthritisz.

Rendszeres Mozgás. Harmonikus Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció 2019.12.31-ig. 5000 Ft Kedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Mindezt úgy tudod elkerülni, hogy a légzéseddel kíséred a mozdulataidat. Ha nem vagy biztos egy-egy mozzanatban, inkább mozdulj lassan, vagy hagyd ki. Ha tudsz, keress egy megbízható és tapasztalt jógaoktatót, aki segít megtalálni a helyes testtartást minden pózban.

  1. Nyújtózz a gerinccel, miközben csavarodsz

Gyakori az az instrukció jógaórákon, hogy köldökből csavarodj, ám az alsó háti csigolyák leginkább előre és hátra szeretnek hajlani, oldalirányba viszont kevésbé. Ha erőteljesen megcsavarod az alsó deréktáji csigolyákat, túl nagy nyomást fejthetsz ki a keresztcsonti ízületre, amely szintén az ízület instabillá válásával fenyeget.

A másik mellékhatása az alsóháti szakasz csavarásának a gerinc kopásos megbetegedése. Ez is fájdalomhoz és ízületi gyulladáshoz vezet.

Habár csavarásnak nevezzük ezeket a pózokat, sokkal fontosabb, hogy nyújtózz meg jól a plafon felé, ha a gerinced merőleges helyzetben van a talajra (például ülsz), és onnan csavarodj; vagy nyújtózz jól előre, ha a gerinced párhuzamos a talajjal, például csavart háromszög közben. Ha a csavarodás előtt távolítod egymástól a csigolyákat, kevesebb eséllyel nyomod össze őket, így megőrizheted a porcok egészségét.

Ha van egy kis rálátásod a tested működésére, és elég tudatos vagy, idővel elmélyítheted a gyakorlásod annyira, hogy a test természetes öngyógyító folyamatai beinduljanak.

(forrás: https://www.yogajournal.com/poses/3-things-know-about-anatomy-spine-yoga )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .