Barion Pixel

4 hűsítő jógagyakorlat a legforróbb nyári napokra…

Ebben a forróságban nagyon nehéz rávenni magunkat a mozgásra. Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy létezik olyan jóga póz, amely lehűti a tested? Ráadásul ezeket a gyakorlatokat bárhol elvégezheted, hiszen semmi nem kell hozzá.

Savasana – Hullapóz

Amikor hatalmas a forróság odakint, fontos hogy hagyj időt magadnak pihenésre. A savasana pózzal ha legalább 10 percen át végezed, hamar lehűtheted magad, és ha szeretnéd fokozni a hatását, akkor tegyél a fejedre egy vizes borogatást, amire akár eukaliptusz olajat is rácsepegtethetsz.

Leírás: Feküdj le a hátadra, végtagjaidat szimmetrikusan helyezd el, hogy kényelmes legyen a póz. Figyelj arra, hogy mindkét oldalad egyenleteses érintse a padlót, és mindkét füled egyenlő távolságra legyen a vállaidtól. Lazítsd el a tested, az összes izmod, még a csontjaidat is. Képzeld el, hogy egész tested a talajba süpped.  Végül próbálj elengedni minden gondolatot, add át magad a pihenésnek.

Sitali légzés

A szanszkritban a sitali szó „hideget” jelent, meglátod, ez a légzési technika azonnal lehűti a tested és az elméd.

Leírás: Ülj kényelmesen, hátad egyenes legyen. A belégzés szájon át, a kilégzés orron keresztül történjen. Belégzés közben öltsd ki nyelved, a két oldalát gördítsd fel, formálj egy csövet belőle. Kilégzéskor pedig húzd vissza a nyelvedet, a szádat zárd be és az orrodon át fújd ki a levegőt. A gyakorlatnak köszönhetően a szájpadlásodon és a nyelveden azonnal érezheted a hideg levegőt, ami az egész testedre hatással lesz. 

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vrksasana – Fa póz

Ezzel a gyakorlattal megteremtheted tested és elméd egyensúlyát.  

Leírás: Állj úgy, hogy a jobb lábad a bal combodon pihenjen. Találd meg az egyensúlyt! Ha stabilnak érzed a pózt, emeld fel mindkét kezed a fejed fölé, tenyereidet tedd össze. Maradj meg ebben a testtartásban, miközben karjaiddal próbáld meg elérni az eget. 

Simhasana – Oroszlán

Ez a póz automatikusan csökkenti az elme és a test feszültségét és ellazítja az arcizmaidat. 

Leírás: Nyisd közepes terpeszbe a térded, a lábfejed támaszkodhat a lábujjaidon, vagy maradhat nyújtva. Tedd a tenyeredet a térdedre, és nyújtsd ki a könyöködet. Mélyen lélegezz be az orrodon át, s közben kissé emeld meg a válladat. 

Lélegezz ki erőteljesen a szádon keresztül, teljes erővel támaszkodj a térdedre, és jól terpeszd szét az ujjaidat. Tágra nyitott szemmel nézz felfelé. Nyújtsd ki a nyelved, és hallass „oroszlánüvöltést”, vagyis hangos, nyílt „Áááhhh…”-t. Ügyelj arra, hogy ez a hosszú „á” hang ne a torkodból, hanem gyomortájékból induljon.  Majd belégzés közben térj vissza a kiinduló helyzetbe.

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .