Barion Pixel

4 mozgásforma, mely időskorban is ajánlott

Az idősebb személyeknek is szükségük van a rendszeres testmozgásra, hiszen minden életkorban megmutatkoznak a testedzés pozitív hatásai. Az érettebb korban végzett gyakorlatok és különféle mozgásformák többek között segítenek fenntartani az izomtömeget, támogatják a szív egészségét, és még az egyensúlyt is fejlesztik.  Természetesen mielőtt bárki sportolni kezdene, mindképpen egyeztessen kezelőorvosával.

A súlyzóval végzett gyakorlatokat erősítő edzésnek is nevezik, hiszen segítségükkel javítható az erőnlét. Ez a mozgás jó hatással van a csontok egészségére, fejleszti az egyensúlyt, és az izomtömeg növelésében is szerepet játszik. További pozitívuma, hogy mérséklődhetnek az olyan krónikus betegségek által kiváltott tünetek, mint például az ízületi gyulladás, a hátfájás, a szívbetegség, a depresszió vagy a cukorbetegség.

A rendszeres úszás csodálatos hatással van az ízületekre. Kutatások igazolják, hogy az úszás csökkenti a szívbetegség és a stroke kialakulásának a kockázatát, emellett a stressz szintjét is mérsékli, sőt még a hangulatot is javíthatja. Az úszás minden izomcsoportot megmozgat, és ha még társaságra is találnak az uszodában, a lélekre is pozitív hatással lesz ez az időtöltés.

A tánc nemcsak kellemes program, hanem pozitívan hat az agy működésére. Kutatások szerint hozzájárul a kognitív funkciók hanyatlásának mérsékléséhez, így csökkentve a demencia kialakulásának kockázatát.

A tánc további előnye, hogy erősíti a szociális kapcsolatokat, ezzel párhuzamosan csökkenhet a szorongás és javulhat a hangulat. Emellett persze a fizikai egészségre is jó hatással van, hiszen a rendszeresen végzett táncgyakorlatok jót tesznek a szívnek, a tüdőnek, az izmoknak, és természetesen az ízületeknek is.

A sétának is számtalan egészségügyi előnye van, többek között hozzájárul a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez, sőt mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

A rendszeres séta fokozza az immunrendszer működését, javítja a hangulatot, és az ízületekre is pozitívan hat. Sétálhatsz egyedül, de sokkal kellemesebb, ha mások társaságában teszed, így menet közben még a szorongás is oldódhat.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .