Barion Pixel

5 dolog a súlyfelesleggel kapcsolatban, ami összefüggésben áll az ösztrogén szinttel

A nők többsége vagy egész életében küzd a súlyával vagy csak egyes életszakaszokban. Csak nagyon kevés hölgy van, aki elégedett az alakjával, a nők jelentős hányada egyáltalán nem szereti a kinézetét, ezért örökké fogyókúrázik és a kalóriákat számolgatja. A nők anyagcseréjét azonban nemcsak az életvitelük, hanem a hormonjaik is befolyásolják. A női szervezetben az ösztrogén és a progeszteron hormon egyensúlya fel is borulhat. Az egyensúly csak kevés nőnél van meg, és bizony bizonyos életszakaszokban is hol csökken, hol növekszik a két hormon szintje. A hormonok ingadozása pedig a testsúlyt is befolyásolja.

Ha túl magas az ösztrogénszint

Amennyiben túl magas az ösztrogénszint, akkor az anyagcsere is megzavarodik, és ez súlygyarapodáshoz is vezethet. Ekkor még a vércukorszint is ingadozhat. Ilyenkor úgynevezett falási rohamok törhetnek rád, ami azt eredményezi, hogy az egekbe szökik a vércukorszinted, majd 30 perc múlva ismét lecsökken, így megint éhes leszel. Érdemes ezért olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást, hanem stabilan tartják azt.

A szénhidrátokkal csak óvatosan

A túl sok szénhidrát és édesség sem megoldás, hiszen minél többet eszel ezekből az ételekből, annál jobban vágysz az édes ízekre. Minél több édességet fogyasztasz, annál több súlyfelesleged lesz, amit az életkor előrehaladtával egyre nehezebben adhatsz le.

Az édesítőszerek és a hízás

Az édesítőszerekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy bizony hizlalnak. Sajnos nemcsak a túl sok cukor és a cukorral ízesített desszertek, hanem az édesítőszerek is okozhatnak inzulinrezisztenciát és 2-es típusú cukorbetegséget.

A puffadás és az ösztrogéndominancia

Amennyiben túl sokszor puffadsz és akkor is nagy a hasad, amikor ezt semmi nem indokolja, akkor is gyanakodni kell arra, hogy a hormonokkal valami nincs rendben. A hormonális egyensúly könnyen felborulhat, és az ösztrogéndominancia könnyedén okozhat ilyen tüneteket.

A rendszertelen étkezés és a hízás

A rendszertelen étkezés azt is jelentheti, hogy egy-egy nap csak akkor eszel, amikor már nagyon éhes vagy. Ez pedig azt vonja maga után, hogy ilyenkor olyan ételeket is megeszel, amelyektől aztán bűntudatod lesz. Próbálj meg rendszert vinni az életedbe, egyél rendszeresen és mozogj is mellette, így a súlygyarapodást is könnyedén elkerülheted.

1 hozzászólás a(z) “5 dolog a súlyfelesleggel kapcsolatban, ami összefüggésben áll az ösztrogén szinttel”bejegyzéshez

  1. Bánhegyesiné Vándor Éva

    Én évek óta azért küzdök, hogy hízzak. Van étvágyam, jól eszem, a sok vizsgálat sem járt eredménnyel.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .