Barion Pixel

5 érv amellett, hogy a jóga iskolai tananyag legyen

Napjainkban   iskolába járni nem mindig azt jelenti: tanulni, örömet lelni az új ismeretek elsajátításában, hanem annyit tesz: gőzerővel készülni a jövőre. Egyre több apró részletre kell figyelmet szentelniük a gyerekeknek, a tananyag pedig sok esetben nem követi a kortárs folyamatokat és jelenségeket, azaz a feladott leckék egy részét valószínűleg soha nem fogják a való életben hasznosítani. Így már a legfiatalabb korosztály is küzd a szorongással, a stresszel, a teljesítménykényszerrel.

Egy friss, amerikai kutatás szerint, amelyet a Tulane Egyetem végzett, a gyerekek stressz- és szorongási szintje jelentősen csökkent, mikor jógát és meditációt is gyakorolhattak iskolai keretek között. A gyerekek a jóga három legfontosabb alappirét, a légzőgyakorlatokat, a meditációt és klasszikus jógapózokat sajátíthattak el.

A módszer annyira bevált, hogy az iskola tanárai azóta is alkalmazzák a jógából származó relaxációs, koncentrációfejlesztő gyakorlatokat. Vegyük sorra most az okokat, miért lenne érdemes tanulni a példából, és napi szinten kezelni a stresszt mind a diákok, mind a pedagógusok érdekében!

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

5 érv amellett, hogy a jóga iskolai tananyag legyen:

  1. Ha a gyerekeket megtanítjuk, hogyan nézzenek szembe és birkózzanak meg olyan szituációkkal, amelyek feszültséget keltenek bennük, abból az élet számos más területén is profitálhatnak. Az iskola elképesztő mennyiségű stresszt gerjeszthet a kicsikben. Azonban ha lehetőséget biztosítunk egy kis mozgásra, és megtanítjuk őket befelé figyelni, az a többi tevékenységükre is kihat – sőt, még az iskolaéveken is túlra!

2. A gyerekkori elhízás világszintű probléma, és hazánkat sem kíméli. Azonban ha tudatosságra sarkalljuk a gyerekeket, és megértik, hogy a döntéseiknek következményeik vannak, talán rávilágíthatunk arra, hogy hosszú távon érdemesebb egészséges döntéseket hozniuk. Ebből akár a szülők is tanulhatnak – a generációs különbség ellenére.

3. Ha megtanul a feladatra figyelni, könnyebben tanul. Vegyünk egy egyszerű példát. Rengeteg intenzív fókuszálást igényel, amíg valaki elsajátítja az egyensúlyozást Faállásban, azaz Vrksasanában. Ha megtanítjuk a gyerkőcöket a testtartások közben odafigyelni a feladatra, azt könnyedén átemelhetik más tanulmányaikba is.

4. Rugalmasságot, ellenállást taníthat a testtudatosság a piciknek, amivel egy lépéssel közelebb kerülhetnek az önszeretet, az elfogadás felé. Így talán kevésbé fognak egymásban hibát találni és ennek hangot adni. Inkább közelebb kerülnek a belső értékek fontosságához, és megtanulhatják szeretni és tisztelni azt, ami mindannyiunkban közös.

5. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint, melyet a California Állami Egyetemen végeztek, a kutatók megállapították, hogy a jóga fejleszti a diákok viselkedését, fizikális egészségét, iskolai teljesítményét, és még az egymáshoz való viszonyulásukat is.

Csupa olyan érv, amelyből mind a pedagógusok, mind a szülők, és nem utolsósorban a gyerekek is profitálhatnának…

(forrás: https://www.yogajournal.com/blog/5-reasons-yoga-schools )

1 hozzászólás a(z) “5 érv amellett, hogy a jóga iskolai tananyag legyen”bejegyzéshez

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .