Barion Pixel

5 jóga póz a tested felszabadítására

Kapalabhati (Tűzlégzés)

A Bhasztrika tűzlégzést jelent. A bhasztrika légzés során a levegőt egyforma erővel szívjuk be és fújjuk ki, de a kilégzés adja az erőt és a tempót. Mind a belégzés, mind a kilégzés egyaránt erőteljes és energikus.A légzés az orr járatokon át történik. ( bár van nyitott szájjal, nyújtott nyelvvel végezett variáció is)

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

 Ez a légzőgyakorlat erősíti a májat, a lépet, hasnyálmirigyet, a hasizmokat. Fokozza az emésztést, kitisztítja az orr és arcüreget a hallójáratokat, segít az orrfolyás megszüntetésében és sok energiával tölt fel.

Sok pranat, hőt gerjeszt a testben, de hosszan tartó gyakorlása veszélyeztetheti a tüdőt és elhasználja a légzőszerveket, ha a légzési folyamat túl erőteljes.

Ha a kilégzések hallhatóan gyengülni kezdenek, akkor le kell állni a folyamattal, csökkenteni a fújtatás erejét vagy a ciklusok számát esetenként aznapra teljesen felfüggeszteni a gyakorlást.

Ha a mindennapokban ingerültséget vagy túlterheltséget érzel, akkor a gyakorlást egy időre fel függeszd fel. Ha azonban az állapot tartósnak bizonyul, akkor be is kell szüntetni.

Semmiképp sem szabad erőltetni, különösen azoknak, akik általános gyengeséget éreznek vagy nagyon kicsi tüdő kapacitással rendelkeznek.

Nőknél tanácsos enyhébb formában végezni, a medencefenék és a törzsizmok stabilizálása mellett. Nem ajánlott azoknak sem, akiknek fül- vagy szemproblémája van. Magas vagy alacsony vérnyomás esetén csak enyhébb formában, rövidebb ideig gyakorolva ajánlott. Kevesebb ismétlés számmal végezzék ezt a gyakorlatot azok is, akik hajlamosak orrvérzésre, fül- és fejfájásra.Ha ezen tünetek bármelyike jelentkezik érdemes a gyakorlást felfüggeszteni néhány napra, ha a gyakorlás újrakezdésével a panaszok visszatérnek, akkor teljes egészében.

A gyakorlat:
Helyezkedj el kényelmes ülő helyzetben. Ülhetsz egy széken vagy a földön a hátadat megtámasztva a falnál, lényeg, hogy a gerinc egyenes legyen. Ehhez teljesen told neki a feneked és a hátad alját a szék hátuljának vagy a falnak. A medencefenék stabilizálása érdekében ezt a légzést szoktuk úgy gyakorolni, hogy a tenyerekre támaszkodva a csípők mellett  a feneket felemelve a padlótól a medencefenék és az alhas izmait aktiválna,, ez védi a hasüregi szerveket.

Legkönnyebb talán úgy elsajátítani ezt a légzéstechnikát, hogy a kutya lihegését utánozzuk. Tehát először kinyitod a szád, kinyújtod a nyelved és elkezdesz lihegni, mint a nyári nagy melegben a kutyák szoktak. Fontos, hogy a ki- és belégzés egyforma erővel történjen, tehát ne legyen erőteljesebb a kilégzés, mint a belégzés. Miután ráéreztél a nyitott szájjal nyújtott nyelvvel való légzésre, folytasd ugyanígy tovább, csak csukd be hozzá a szád.

Bármilyen szív- vagy keringési problémád van az előzőekben elmondottak közül bármelyik betegség, tünet valamelyik vonatkozik rád, akkor ennek a légzésnek egy egészen enyhe lassabb lágy formáját gyakorold, rövidebb ideig és kevesebb ismétléssel.

Például csinálhatsz 4-8 ismétlést egyhuzamban, majd lélegezz kil és 10-15  másodpercig tartsd kint a levegőt.

Gyermek póz

Térdeplésből  engedd hátra a  feneked a sarkakra. Ha kényelmesebb a tartás,  ne zárd össze a térdeket, hanem nyisd őket annyira, hogy a törzsed elférjen a két láb között.  Lazítsd el a vállaid, és engedd a homlokod a földre . Ha nem ér le a homlokod a padlóra, tegyél egy párnát alá, majd lazítsd el a nyakad és az állkapcsod.Tartsd a pózt legalább 5 lassú kilégzésen át, de ha jól esik, akár 2-5 percig is kitarthatod.

Sukhasana párnával
Ülés közben hajtsd előre az állad, a lábaid irányába.  Hajolj előre. Egy vagy több párnát helyezz egymásra és hajtsd előre a fejed, ráfektetve a homlokad a párnákra.
Támaszkodj könnyedén előre megóvva ezzel nyakad és állkapcsod. Tartsd a pózt legalább 5 lassú lélegzetig.

Paschimottanasana párnával
Ülj le nyújtott lábakkal. Helyezz egy hengerpárnát vagy felgöngyölt takarót vagy jóga téglát a homlokod alá úgy,  hogy előre hajtva a fejed meg tudd támasztani. Lazítsd el a nyakad és az állkapcsod. Tartsd a pózt legalább 5 lassú kilégzésen át, de tarthatod hosszabban is, ha jól esik. 

Savasana súlyokkal

A Savasana az egyik legjobb póz az idegrendszer megnyugtatására. A testre helyezett súlyok segítik a mélyrelaxációt, így  pihentőbb lehet, mint egy kiadós alvás. Helyezz egy párnát a térdhajlatod alá, a törzsedre pedig akár több súlyosabb párnát, vagy néhány takaróba csavart teli ásványvizes flakont.  Lazítsd el a karod a tested mellett a tenyerek felfelé néznek. Használd a kellékeid súlyát a test érzetének a változtatására: a nehéz és a könnyű érzeteket váltogatva. Maradj így minimum 5-10 percen át. 

( forrás: https://www.yogajournal.com/practice/yoga-poses-for-conquering-fear )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .