Barion Pixel

5 kellemetlen tünet, ami a vérszegénység jele lehet

A vérszegénység egy komoly egészségügyi probléma. Ha valaki ilyen betegségben szenved, akkor általában egy ásványi anyag (a vas) és egy vitamin (a B12-vitamin) szintje alacsony a szervezetében.

5 kellemetlen tünet, ami a vérszegénység jele lehet

Vérszegénység esetén a vörösvérsejteknek nem megfelelő az oxigénszállító képességük a szervezetben. A vérszegénységnek több formája is lehet, genetikailag is lehet örökölni, de általában a vas és a B12-vitamin hiánya váltja ki ezt a betegséget.

Vérszegénység esetén a szervezet nem termel elegendő hemoglobint – ez egy fehérje a szervezetben –, amely pedig a vörösvérsejtek megfelelő működéséhez szükséges. A hemoglobin miatt olyan szép a színe a vérnek. Amennyiben nincs elegendő vas vagy B12-vitamin a szervezetben, úgy nem termelődik elegendő hemoglobin, így egyes testrészek nem kapnak elegendő mennyiségű oxigént. Az agy is kevesebb oxigénhez juthat így hozzá, ami állandó zavartságot, bódultságot, sok esetben szédülést okozhat.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Test. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A vérszegénység egyik kiemelkedő tünete a kimerültség. Ha valaki állandóan fáradtnak érzi magát és folyton sápadt, lehet, hogy nem fogyaszt elegendő vasban és B12-vitaminban gazdag táplálékot. Egy laborvizsgálattal könnyedén kideríthető, hogy szenved-e valamilyen ásványianyag- vagy vitaminhiányban. Az állandó fáradtság azért is veszélyes, ha hosszú távon jelen van az életünkben, mivel ez légszomjat és szédülést is okozhat. Ha nincs elegendő vas és B12-vitamin a szervezetben, akkor elegendő hemoglobin sem lesz, így nem lesz elegendő üzemanyag, azaz oxigén a test és az agy számára. Így azok működése zavart fog szenvedni.

Ha nincs elegendő oxigén a szervezetben, akkor nemcsak a test és az agy szenved oxigénhiánytól, de a bőr is. A vérszegény következő tünete tehát a bőr sápadtsága.

Amennyiben kevesebb a szervezet vörösvértest-tartalma, úgy a szív is sokkal nehezebben fogja ellátni a munkáját. A szív a normálisnál sokkal gyorsabban fog verni, dobogni, ezért aki vérszegénységben szenved, gyakran tapasztalhat mellkasi fájdalmat is. Sajnos a szabálytalan szívverés, a szívzörej, de akár még a szívet érintő komolyabb betegségek is bekövetkezhetnek, ha valaki vérszegénységben szenved. Azonban ez a betegség könnyedén orvosolható, amennyiben a beteg idejében felkeresi problémájával a háziorvost.

( forrás: https://gyogyszernelkul.com/a-verszegenyseg-nema-tunetei/ )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .