Barion Pixel

5 téveszme, ami miatt nem kezdted még el a jógázást

Számtalan téveszme él az emberekben, ami miatt ódzkodnak a jógától. Mi most segítünk ezekről lerántani a leplet és rávilágítani ezek valótlanságára.

  1. A jóga vallás

A jóga nem vallás, hanem életfilozófia. Nyilván magad is észrevetted már, hogy a keleti életfilozófiákban a testi és lelki gyakorlatok szorosan összetartoznak, nem szokás a test és a szellem olyan éles – és hibás – elkülönítése, mint manapság a nyugati kultúrákban. A klasszikus görög és római filozófusok sem választották el az élet kérdéseit a testtől: ép testben ép lélekben – hirdették. A jóga filozófiájában nincsenek megkérdőjelezhetetlen dogmák, kötelező hitrendszer.

Vallástól, világnézettől függetlenül bárki magáénak érezheti, hiszen a jóga filozófiájának nincs más célja, mint kérdéseket felvetni, betekintést nyerni a test és lélek kapcsolatába és felelős döntéseket hozni.

  1. A jógagyakorláshoz hajlékonyság szükséges

A jóga erősít, javítja a testtartást, az egyensúlyérzéket és a rugalmasságot, mindezek pedig hozzájárulnak az ízületek védelméhez a megfelelő mozgáskultúra kialakításához, mely a szervezet egészére jótékony hatással van. A hibás testtartás, a lerövidült izmok, beszűkült mozgásterű ízületek idővel fájdalomhoz, degenerációkhoz vezetnek. Nem ritkán egy fejfájás hátterében is helytelen testtartás áll.

A rugalmasság hiánya, az egyensúly romlása a mindennapokban sérülésekhez, akár balesetekhez is vezethet – mindezek megelőzésében, kezelésében segíthet a jóga. A helyesen, megfelelő odafigyeléssel és tudatossággal kivitelezettt jóga ászanáknak  nem okoznak fájdalmat, nem, még akkor sem, ha úgy érzed túl merev, esetleg ügyetlen vagy. A jóga pontosan azért van, hogy ezeken segítsen és nem azért, hogy ezek miatt kizárjon.

  1. A jógához speciális diéta, testalkat szükséges

A jóga befogadó, a gyakorlás igény szerint módosítható és és formálható az egyéni adottságoknak megfelelően. A jógához nem lehetsz túl sovány vagy túlsúlyos, túl idő vagy túl fiatal. Nem követeli meg, hogy változtass például az étrendeden, mégis észrevétlen jobb irányba tereli a szokásaidat, javítja az életminőségedet.

  1. A jóga csak pihenés

Egészen mást fogsz gondolni erről az első jógaórád után. A jóga komplex gyakorlatsorokból áll, melyek  végehajtása szellemi és testi koncentrációt igényel. Kognitív összhangra van szükség ezek kivitelezéséhez, a mindennapokban megszokott mozgásformáktól merőben eltérő mozdulatokat követel meg.

A jóga a különböző gyakorlatok, pózok, meditáció révén valóban stresszoldó, az általa megteremtett harmónián keresztül belső békét teremt, kiegyensúlyoz és ezáltal pihentet – ugyanakkor érezni fogod, hogy a jóga korántsem pihenés, hanem valódi, a teljes valódat megmozgató munka.

  1. A jóga csak a nőknek szól

Richard Gere és Sting  rácáfolhatnának erre a nyugati és szerencsére egyre meghaladottabb téveszmére. A jóga segíti a koncentrációt, javítja a fókuszálást. A stressz csökkentése révén hatékonyabb munkához vezet, pihentetőbb alváshoz.

A férfiaknak éppen annyira  van szükségük a rugalmasságra, a helyes testtartásra és légzésre, mint a nőknek. Az ülőmunkákból, mozgáshiányból stresszes életmódból eredő fiziológiai elváltozások és testi fájdalmak – mint a derékpanaszok, szervi problémák – őket sem kerülik el.

Egy-egy jóga kurzusra ellátogatva ma már csak nagyon kevés férfi találná egyedül magát – szerencsére.  

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .