Barion Pixel

6 táplálék, ami elűzi a stresszt még ilyen esős időben is

Lassan itt a tél, egyre többet esik az eső, egyre hidegebb van, egyre hamarabb besötétedik. Ilyenkor még azok az emberek is hajlamosabbak a szomorúságra, akik egyébként vidám természetűek. Az őszi, téli depresszió azonban elkerülhető, mégpedig megfelelő táplálkozással. Egyes táplálékok ugyanis nagyon pozitívan hatnak az emberi szervezetre és hangulatfokozó hatással bírnak. Lentebb olyan ételekről olvashatsz, amelyektől jobb kedved lehet ezeken a hideg és esős napokon.

A tej kiváló forrása a D-vitaminnak. Ha csak kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben, az kiválthat depressziót.

A brazil dió kitűnő forrása a szelénnek, amely védelmet jelent a szervezet számára a szabad gyökökkel szemben. Ez az ásványi anyag a depresszióval is összefüggésbe hozható, ugyanis alacsony szintje nagyon rossz hatással van a hangulatra. Szelénben gazdag táplálékok: sovány marhahús, barna rizs, tenger gyümölcsei és napraforgómag.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, amely szintén nagyon hatásos a depresszió tüneteinek enyhítésében.

A kagyló mint a tenger gyümölcsei csoportnak egyik tagja, nagyon jó forrása a B12-vitaminnak. Ennek a vitaminnak a hiánya is kiválthat depressziót, mivel ez a vitamin az idegrendszerre hat pozitívan. B12-vitamin-forrás a marhahús, a tej és a tojás is.

A zöld leveles zöldségekről eddig is tudta mindenki, hogy nagyon egészségese. Tartalmaz egy olyan vitamint – B9-vitamint –, amely szintén kiegyensúlyozza az idegrendszer működését. A zöld leveles zöldségeken kívül ez a vitamin megtalálható még a lencsében, a lima babban és a spárgában is.

A lazac – mint a halak többsége – telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek a zsírok is fontos szerepet játszanak a jó hangulat megőrzésében. Az omega-3 zsírsavak hatásosak hangulati zavar ellen, nemhiába javasolják azoknak a nőknek, akik premenstruációs szindrómától szenvednek.

Mint ahogyan hangulatfokozók, úgy hangulatgyilkosok is vannak. Az egyik ilyen romboló és akár depressziókiváltó is lehet az alkohol. Lehet, hogy eleinte jó kedved lesz az alkoholtól, de aztán depressziós tüneteket is okozhat. A gyorsételek és a feldolgozott élelmiszerek szintén okozhatnak rossz hangulatot, így jobb, ha az egészséges táplálkozást részesíted előnyben.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .