Barion Pixel

7 egyszerű tipp a hátfájás enyhítéséért és megelőzéséért…

Az emberek mintegy kétharmada kénytelen szembesülni a hátfájással hosszabb-rövidebb időn keresztül. Hátfájást eredményezhet valamilyen rossz mozdulat, nagyobb megerőltetés, de a hátfájás utalhat gerincbetegségekre, mozgásszervi eredetű betegségekre is. Ugyancsak hátfájás formájában figyelmeztethet bennünket a testünk, amikor túl sok terhet cipelünk, túl sokat dolgozunk. 

Ha hosszabb ideig ülünk vagy állunk, ha egyoldalú a terhelés, vagy ha megemeljük magunkat, erős hátfájás jelentkezhet. Ilyenkor általában tehermentesítjük az érintett részt, igyekszünk olyan pozíciót felvenni, ami a lehető legkevesebb fájdalommal jár – megterhelve a másik oldalunkat. Ha izom eredetű a hátfájás, fekvéssel, meleg fürdővel, izomlazítókkal pár nap alatt újra fittek lehetünk, de aztán elég egy rossz mozdulat, és kezdődhet minden elölről.

Ha folyamatosan fáj a hátunk, és ez még nyugalomban sem múlik el, fertőzés, gyulladás vagy akár gerincsérv, a gerinccsigolyák kopása állhat a háttérben. Az orvosok, főként az idősebbeknél, gyakran diagnosztizálnak csontritkulást vagy az emiatt bekövetkező törést is a szűnni nem akaró hátfájás okaként.

Egészséges Gerinc. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. Augusztus 31-ig nyári 50%-os akció. 

A szakemberek szerint a gerinc eredetű fájdalmak nagy része érzelmi tényezőkre vezethető vissza. Gyakran hátfájás formájában érkezik a jelzés, ha túlterheljük magunkat, ha túl sokat dolgozunk, túl nagyok az elvárások velünk szemben, túl sokat vállalunk – ha túl sok mindent cipelünk a hátunkon.

Ugyancsak a hátunk sajdulhat bele, ha görcsösen ragaszkodunk az álláspontunkhoz, ha nem vagyunk kompromisszum-készek. A kishitűséggel, önértékelési problémákkal járó szorongás és stressz szintén hátfájáshoz vezethet, a folyton feszült állapot feszülést okozhat a nyak, vállak és a hát izmaiban.

Az okok tehát sokfélék lehetnek, de a folyamatok megelőzhetőek, lassíthatóak. Hogy hogyan arra, mutatunk hét tippet.

  • Tanuljuk meg a helyes testtartást, a hanyag tartásnak ugyanis, a gerincoszlop egyenlőtlen terhelése miatt komoly következményei lehetnek. 
  • Gondoljuk át, jó-e az ágyunk, megfelelően támasztja-e meg a gerincünket. Ha nem, akkor érdemes beruházni egy gerincbarát ágyba.
  • Akinek van, annak ajánlatos megszabadulnia a súlyfeleslegétől, ugyanis a pluszkilók fokozottan igénybe veszik a gerincet és az izmokat. 
  • Ülés közben is fontos a megfelelő testtartás: ne görnyedten üljünk a számítógép előtt naphosszat. 
  • A University of Adelaide’s School of  Population Health kutatói szerint a D-vitamin beválik tartós fájdalmak esetében, akár hátfájásnál is, és nincsenek melléhatásai.
  • Még hátfájás esetén is ajánlatos mozogni, annyira aktívnak maradni, amennyire csak tudunk. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, a fájdalmaink akár tovább erősödhetnek, és még nehezebben lesz rávenni magunkat a mozgásra. A hátúszás például kifejezetten jó a hátizmok erősítésére.
  • Ha egészséges, erős gerincet szeretnénk ahhoz az egyik legjobb út, ha rendszeresen jógázunk. A jóga-testtartások, nyújtják, erősítik és lazítják az izmokat, hosszú távon is hozzásegítenek bennünket az egyenes és laza gerincoszlophoz, a hátfájás elkerüléséhez, megszüntetéséhez. 

Egészséges Gerinc. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. Augusztus 31-ig nyári 50%-os akció. 

2 hozzászólás a(z) “7 egyszerű tipp a hátfájás enyhítéséért és megelőzéséért…”bejegyzéshez

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .