Barion Pixel

7 érv a vörösbor fogyasztása mellett

Az alkohol mértékkel fogyasztva nem árt az egészségnek. Ezt számtalan kutatás bebizonyította már. Este, lefekvés előtt egy pohár vörösbor csodákat tehet – állítják ezt a hozzáértők.

Lássuk, milyen remek hatásai vannak a vörösbornak. A vörösbor immunfokozó hatásokkal rendelkezik, köszönhető ez a benne megtalálható vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A vörösbor tele van antioxidánsokkal, amelyek megnövelik a jó, vagyis a HDL-koleszterinszintet, valamint az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesznek. A HDL-nek védő szerepe van, mert megakadályozza az artériák falán a plakk-képződést, így kisebb lesz az esélye a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

A vörösbor egyik kiemelkedő antioxidánsa a resveratrol, amely megakadályozza a súlygyarapodást. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban már kalóriabombának számít, ami nemhogy súlycsökkentő, hanem súlynövelő hatással bír.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A resveratrolnak mint antioxidánsnak szíverősítő hatása is ismert. A vörösborban a tanninok is megtalálhatók, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a szívbetegség elleni védekezésében. A magas vérnyomás akár szívrohamot is okozhat. Amennyiben valaki rendszeresen fogyasztja a vörösbort és magas vérnyomással küzd, mintegy 30 százalékkal csökkentheti a szívroham kialakulásának az esélyét. A mértéktelen alkoholfogyasztás ezzel szemben szívbetegséget, többek között szívelégtelenséget is okozhat.

A klimax szakaszába kerülő hölgyeknek csak óvatosan szabad az alkohollal bánni, mivel nagy mennyiségben megakadályozza, hogy a kalcium beépüljön a csontokba, ami aztán csontritkuláshoz vezethet. A rendszeres testmozgás segíthet a csontritkulás megelőzésében.

Az agy működése a kor előrehaladtával csökken. Egy pohár bor azonban nem árt, sőt lassítani is tud a kognitív funkciók hanyatlásában – legalábbis ezt állítják a szakemberek.

A mérsékelt borfogyasztás még a látást is javíthatja. A kutatások azt igazolják, hogy napi egy deciliter vörösbor mintegy 32 százalékkal csökkentheti a szürkehályog kialakulását. Azok, akik soha nem isznak alkoholt, nagyobb eséllyel esnek áldozatul ennek a betegségnek, mint azok, akik esténként egy kevés vörösbort kortyolgatnak.

A vörösbor még boldoggá is tehet bennünket, hiszen hatására szerotonin és dopamin szabadul fel az emberi szervezetben.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .