Barion Pixel

7 jó tanács, hogyan orvosold derékfájásodat a jóga erejével

Szokott fájni a derekad?  Nem csoda! Napjaid nagy részét valószínűleg olyan életmód jellemzi, ami nem kedvez a gerinced egészségének. Mozgáshiány, túlsúly, rossz testtartás, egyoldalú terhelés, ülő életmód, rossz matrac, cipekedés… – csak néhány derékfájditó ok a sok közül, és akkor még a stresszről, és a testi-lelki túlhajszoltságról nem is beszéltünk.

A derékfájás okai

A derékfájdalom a leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami lehet akut,/ ezen belül akut de időnként kiújuló/ , és lehet krónikus. Járhat mozgáskorlátozottsággal  és kísérheti egyéb tünet is mint például zsibbadás, vagy izomgyengeség.

Okai szerint, a derékfájás lehet:  

  • Kopásos eredetű – a fájdalom a szalagokból, inakból, izmokból indul ki, ami pihenésre mindig csökken.  A reggeli indítási merevség kb.1O-15 perc.  
  • Gyulladásos – mozgásszervi eredetű  – bakteriális fertőzésekhez társuló a gerincet érintő gyulladások okozzák. Pihenéskor a fájdalom fokozódik kísérheti láz, fogyás, étvágytalanság.
  • Ritkán daganatok által okozott derékfájdalom, ami pihenésre fokozódik, gyógyszerekre alig enyhül-és járhat a csigolya összeroppanással.
  • Nem mozgásszervi eredetű   – amikor más szervek megbetegedése okoz derékba sugárzó fájdalmat.

Amikor rendszeresen annyira fáj a derekad, hogy minden mozdulat nehézséget jelent óhatatlanul a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése jelentheti a számodra az egyetlen enyhülést hozó megoldást. Ez ideig-óráig szüntet is a panaszaidon.  De nem élhetsz életed végéig fájdalomcsillapítókon! Idővel hozzászokik a szervezeted a gyógyszerekhez , arról nem is beszélve, hogy hosszabb távon még a  mellékhatások is gondot okozhatnak (emésztőrendszeri vérzés, fekély, stb.).  

Ha a derékfájásod mozgásszervi vagy kopásos  eredetű, nagyon nagy segítséget jelenthet a rendszeresen végzett személyre (és gerinc-elváltozásra)  szabott  jóga

  1. Teremts harmóniát !- a jóga alapelve, hogy az ember természetes állapota az egészség, a harmónia és a teljesség, s a gyakorlatok során e természetes állapothoz vezet vissza téged.
  2. Kezeld a stresszt! – a jóga feladata a civilizációs ártalmak kezelése, a stresszoldás, a belső béke, a testi-lelki egészség és harmónia megteremtése
  3.  Végezz jóga gyakorlatokat! – a jóga ászanák kimozgatják a csigolya közti ízületeket, és lazítják a medence és a vállöv körüli zsugorodásra hajlamos izmokat, 
  4. Javítsd az izmaid keringését!-  a jóga a mozgástartományok széles területét bejáró pózok segítségével javítja az izmok anyagcseréjét, a keringését, csökkentve ezzel a fájdalmukat
  5. Ügyelj a testtartásodra! – a folyamatos feszültség, stressz hátrányosan befolyásolja a testtartásodat, „menekülő” pózt veszel fel, azaz a fejedet – előretolod, és az  izmaidat folyamatosan feszesen tartod. A feszes izmok egy idő után megmerevednek, fájdalmassá válnak. Az adott terület anyagcseréje romlik, felhalmozódnak a távozni képtelen salakanyagok, nyomás érzékennyé válik az érintett testrész. Az ülő életmód pedig még tovább rontja a helyzetet. A mozgásszegény életmód következtében az ágyéki és nyaki gerincszakasz lassan de biztosan deformálódik. A jóga ászanák javítják a helytelen testtartást – ezáltal  nemcsak az életet megnehezítő derék- és hátfájás kerül el, hanem a belső szerveid vérellátása, működése is optimális lesz, a légzésed javul, az emésztés zavartalan, és a testedben egyenletesen áramlik az energia
  6. Erősítsd meg az izmaidat ! – a jóga ellazítja és hosszan kitartva megerősíti az  izmokat –  a gerinced  stabilitása  javulni kezd
  7. Végezz kobra típusú jóga gyakorlatokat! – ha gerincsérved van a homorításos, kobra típusú gyakorlatok segíthetnek: a sérvet kiboltosító erőt kompenzálják, a porckorongot centralizálják.Ez a koncentrációval végrehajtott kifinomult jógagyakorlat megfeszíti az izmokat a homorított két csigolya közti terület felett, ezzel meg is erősíti, stabilizálja a sérült – vagy látens sérült- szegmentet.

Szokott fájni a derekad? Akkor kezdj el jógázni! A jóga ugyanis  egy kivételes eszköz lehet a derékfájás prevenciójában, és terápiájában. Válassz olyan  oktatót aki   kellő szaktudással rendelkezik ahhoz, hogy a kóros mozgásminták korrekciója révén helyreállítsa az egyensúlyt, és  megelőzze vagy megszüntesse a fájdalmat.

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .