Barion Pixel

9 egészségmegőrző tipp érettebb hölgyek számára

Az idő előrehaladtával  nem csak a külső és belső változásokkal kell szembenéznie a gyengébbik nem képviselőinek. Adódik még egy nagyon jelentőségteljes faktor, ez pedig nem más, mint a korral járó betegségek kialakulásának kockázata. Ilyen kondíciók például a…

9 egészségmegőrző tipp érettebb hölgyek számára:

  • csontritkulás
  • szív- és érrendszeri panaszok
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • megnövekedett koleszterinszint
  • rák
  • Alzheimer-kór, demencia
  • stroke.

Nem meglepő módon a stressznek nagy szerepe van az itt felsorolt kóros állapotok kialakulásában, amelyeket ha nem orvosolunk időben, a depresszió is követhet.

A mai kor nőjének az élet számos területén kell helytállnia: magas nyugdíjkorhatár, munkahelyi teendők, szülői és nagyszülői szerepek, saját szüleiről gondoskodás. Így a legnehezebb, de talán legszükségesebb lépés marad el oly gyakran, amelyet a modern pszichológia „énidőnek” nevez. Azaz mennyi és milyen minőségű időt tudsz szánni a saját feltöltődésedre?

Amikor nem tudod a kellő időt magadra szánni, megváltozik az alvás minősége. Felfelé kúszik a vérnyomás és a koleszterinszint mutatója. Hajad elvékonyodhat, elkezdhet veszteni tömegéből. Csökken a szexuális vágy, növekedhet a testsúly.

De nézzük csak, mit tehet egy modern nő egészségének védelmezése és megtartása érdekében!

  • Alkohol és koffein? Csak óvatosan!

Célszerű a napi két csésze kávénál többet nem lépni túl, az alvási nehézségeket megelőzendő. Ugyanez vonatkozik az alkoholbevitelre. Egy pohár vörösbor kifejezetten hasznos lehet napi szinten, ám az ennél több ital növeli a szívbetegségek és a mellrák kockázatát.

  • Rendszeres és változatos testmozgás

Csakúgy, ahogy a kiegyensúlyozott, sokféle tápanyagot tartalmazó diétát érdemes követni, ugyanúgy fontos testünk karbantartása is. Minél többféle mozgásformát gyakorolsz és izomcsoportot dolgoztatsz meg, annál kevesebb az esélyed az esetleges blokkok kialakulására.

A legegyszerűbb, ám annál jótékonyabb mozgás a gyaloglás, napi 30 perc, heti öt alkalommal. Ne feledkezzünk meg azonban az izomtömeg fenntartásáról sem, hiszen izmaink támogatják a csontrendszert. Néhány súlyzóval végzett vagy saját testsúlyos gyakorlat beiktatása is ajánlott a rutinba.

Végül pedig a hajlékonyságról se feledkezzünk meg, azaz a jógáról vagy a pilatesről. Erő, hajlékonyság, kitartás.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

  • Maradj szexi

Stresszel telített időszakokban, vagy amikor beköszönt a menopauza, talán a szex foglalkoztatja a hölgyeket legkevésbé. Viszont a szex az egyik legjobb eszköze a stressz elűzésének, valamint a partnereddel kapcsolódásnak. 

  • Rendszeres orvosi szűrés

Ahhoz, hogy az orvos időben meg tudja állapítani, mi a baj, és még a dolgok komolyra fordulása előtt meg tudja akadályozni, érdemes az időszakos látogatás az orvosnál. Ily módon sikerülhet pontos képet kapni a pillanatnyi állapotodról, és nyomon követheted, hogyan változik a tested.

  • Aktív társasági élet

Emberi kapcsolataink létfontosságúak a kor előrehaladtával is, mivel hozzájárulnak érzelmi és mentális egészségünk fenntartásához. Ahogy azt sok tanulmány kimutatta, mindazok, akik több időt töltenek szeretteik, barátaik körében, hosszabb életnek örvendhetnek. Akik kevésbé magányosak, boldogabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életvitelről számolnak be. 

  • Mondj nemet a dohányzásra!

A leszokásról könnyebb beszélni, mint csinálni, de mindannyian tudjuk, megéri megtenni érte a lépéseket. a dohányzás az egyik legkárosabb, és lássuk be, legértelmetlenebb szokás, amit magaddal tehetsz. Növeli a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét, valamint öregíti a bőrt. 

  • Gondoskodj a vitaminok utánpótlásáról

Az alacsony D-vitamin–szint meghatározza a szív, a csontok és az immunrendszer egészségét. Ha növeled a bevitelét, jobb lesz a közérzeted, és kevesebbszer leszel beteg. 

A hölgyeknek célszerű külön figyelmet szentelni a kálciumra. A csontsűrűség csökken menopauza közben és utána is. 

  • Kiegyensúlyozott táplálkozás

A különböző vitaminok és táplálékkiegészítők nagy hasznunkra válhatnak, azonban mindez mit sem ér, ha nincs hozzá megfelelő táptalaj: mindig figyelj, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt vigyél szervezetedbe. Mellőzd a cukros és az előre elkészített ételek fogyasztását.

  • Minőségi pihenés

Próbálj mindig ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni. Legjobb, ha elalvás előtt már nem nézel tévét és nem internetezel. Legyen a hálószoba sötét és hűvös, alváshoz szervezetünknek az a legpihentetőbb.

Ha az alvási mintánk zavarossá válik, megnő a kortizol szintje. Ha a stresszhormon az egekbe szökik, több energiát kell felhasználnunk ahhoz, hogy kompenzáljuk az alvás hiányát. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .