9 egyszerű tipp vitalitásunk megőrzésének érdekében

Kisgyerekként teljesen természetes, hogy amint kinyitjuk a szemünket, máris teszünk-veszünk, tele vagyunk energiával. Felnőtt korban azonban már ritkábban fordul elő, hogy olyan igazi „ide nekem az oroszlánt is” érzéssel ébrednénk és vágnánk neki az előttünk álló napnak.

Bár a kicsattanó életerő, a belülről fakadó vitalitás halványulhat, néha pedig szinte alig észrevehetően van csak jelen, nem törvényszerű, hogy enerváltan teljenek a napjaink. A vitalitás „újratölthető”, visszaszerezhető.   

Mindnyájan tapasztaltunk már olyat, hogy nehezebben megy a munka, hogy hiába akarunk valamit megtanulni, egyszerűen nem „fog az agyunk”, vagy hogy gondot okoznak még olyan tevékenységek is, amelyeket máskor könnyen és gyorsan végzünk.

Élet. Erő. Egészség:  Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Ilyenkor szeretjük az időjárásra fogni a dolgot: túl meleg van, túl hideg van, jön a vihar és hasonlók. Aztán – bár nem a legjobb megoldás – pár kávéval igyekszünk túlélni az adott napot abban a reményben, hogy ez csak átmeneti dolog, és másnap már újra tele leszünk energiával. 

De mit tehetünk, ha mégsem így történik? Csodaszerek természetesen nincsenek, nincs életerő-pirula vagy vitalitás-elixír, ami egy szempillantás alatt újra energiával töltene fel minket, még ha időnként ezt is sugallják a ránk zúduló reklámok.

Több neves pszichológus is  azt mondja, hogy vannak vitalitásgenerátoraink, természetes életerő-fejlesztőink: olyan erőforrások, amelyek minden ember rendelkezésére állnak, csak tudatosítanunk kell ezek jó közérzetet adó hatásait. 

A vitalitásgenerátorok széles skálájából a kacagást (mosolyt, nevetést, humort, optimizmust), a kocogást (fizikai aktivitást) és az érintést (a testi-lelki kontaktusképességet) emelhetjük ki elsősorban és folytathatjuk a sort még néhány egyéb ötlettel, melyek könnyedén segíthetnek életerőnk visszaszerzésében.

Élet. Erő. Egészség:  Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

  • Tegyük az életünket szervezettebbé, rangsoroljuk a teendőinket fontosság és sürgősség szempontjából. Nézzük meg azt is, hogy a telezsúfolt naptárunkban vannak-e olyan feladatok, amelyeket bátran átadhatunk másnak. 
  • Szánjunk időt és energiát a családi és baráti kapcsolataink ápolására, legyünk olyan emberek társaságában, akik töltenek bennünket, olyan közösségben, ahol igazán jól érezzük magunkat.
  • Keressünk olyan tevékenységet, hobbit, amelyet szívesen végzünk, amibe teljesen bele tudunk feledkezni. 
  • Lépjünk ki a komfortzónánkból, fedezzünk fel új dolgokat, új embereket, merjünk elindulni egy olyan úton, amellyel már régóta kacérkodunk.
  • Amennyire csak tudunk, étkezzünk egészségesen, ne terheljük a túl szervezetünket nehezen emészthető ételekkel, üres kalóriabombákkal. Részesítsük előnyben az idénynek megfelelő, friss zöldségeket és gyümölcsöket.
  • Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, teremtsük meg ennek a feltételeit magunk körül.
  • Vegyük észre az élet olyan apró gyönyörűségeit, amelyek nap mint nap körülvesznek bennünket.
  • Arra koncentráljunk, amit szeretnénk, ha megtörténne: ha úgy indulunk egy napnak, hogy az sok jót tartogat, valószínűleg úgy is lesz. 
  • „Use it or lose it” – azaz használd vagy elveszíted, mondja egy angol szólás. Elevenítsünk fel olyan dolgokat, amelyek korábban töltöttek, korábban örömet, energiát adtak – így nem vesznek a feledés homályába, és talán most is ugyanazt a hatást érjük el velük.
  • A rendszeres jóga, a relaxáció és a meditáció igazi vitalitás-generátor! Segít megérteni a testi, lelki szellemi folyamatainkat, segít a mindennapi egyensúly megteremtésében, az egészség megőrzésében, kiváló stressz-oldó, ráadásul még öregedés gátló hatású is. Éljünk vele!

Élet. Erő. Egészség:  Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)