Barion Pixel

9 házipraktika a hát- és derékfájás enyhítésére

Napjainkban a derékfájás nagyon gyakori probléma, és meghatározó tényezője mind a munkának, mind a magánéletnek. Szerencsére azonban számos dolgot tehetünk a fájdalom csillapítására vagy elkerülésére. 

A derékfájás széles körben elterjedt, a felnőtt lakosság több mint 80%-a megtapasztalja élete során legalább egyszer. Ám nem csak a derék-, hanem a hátfájás is népbetegség. A hátizmok támogatják a gerincet, viselik a testsúlyt, és felelősek olyan alapvető mozgásokért, mint az állás, az ülés, a sétálás. 

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók gyors segítséget nyújtanak, de íme néhány ötlet a házi módszerek híveinek!

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

1. Az izmok átmozgatása

A fájdalommal terhelt mindennapok közepette nehéz elkezdeni mozogni. Ám egy könnyed séta, egy lágy jógaóra, egy kis úszás vagy azonban enyhíti a nehézségeket. Testmozgás hatására a feszes izmok ellazulnak, bemelegszenek, beindul az endorfintermelés, ami az agy természetes fájdalomcsillapítója. 

Az izmok erősítésével és nyújtásával az izmok teherbírása és rugalmassága megnő. A rendszeres mozgás ily módon csökkentheti a jövőbeni fájdalmakat. 

2. Meleg- és hidegterápia

 Sérülésekre, mint az izomhúzódás, legjobb a jég. Egy törölközőbe csavart jégakkuval enyhíthető a gyulladás. A hirtelen fellépő, éles fájdalomra is jó a hűvös érzet, de vigyázz, 20 percnél tovább ne hagyd a jeget a bőrödön! Ha nincs otthon jégakkud, használj egy csomag jégkockát.

A feszes, sajgó izmokra a meleg van jó hatással: helyezz egy meleg vizes palackot a fájdalmas területre, vagy melegíts fel egy jó adag főtlen rizst, esetleg konyhasót a mikróban, majd csavard egy konyharuhába. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Mindig ellenőrizd, hogy nem túl forró vagy hideg a pakolás hőmérséklete!

3. Fájdalomcsillapító krémek

A mentolt tartalmazó krémek hűtő hatásúak, ami szintén fájdalomcsillapító. Egy tanulmány szerint a mentol nyugtatja a túl érzékeny fájdalomreceptorokat a szervezetben, de ne ess túlzásba: a túl sok mentol fokozhatja a kellemetlen érzést.

4. Árnika tartalmú készítmények

Igazi áldás ez a gyógynövény az izomfájdalmakra, gyulladás- és fájdalomcsökkentő, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. a belőle készült krém. A homeopátia a túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére alkalmazza. 

5. Kényelmes cipő

Azok a lábbelik, amelyek nem illeszkednek a talp anatómiai formájához, tartásproblémákat, hát- és derékfájást, nyaki fájdalmakat okozhatnak. A hölgyek számára ajánlatos félretenni a magas sarkút, illetve a túl lapos balerinacipőt, mivel ezek nem támogatják a láb boltozatát. 

6. Vizsgáld fölül a munkakörnyezeted

Ha egész nap a számítógép előtt görnyedsz, ne csodálkozz, hogy előbb-utóbb utolér a derékfájás. Alakítsd át az irodai közeged! Legjobb, ha a monitor szemmagasságban helyezkedik el, fontos mindehhez a megfelelő magasságú széket is megtalálni. 

Amennyiben nem ülőmunkát, hanem fizikai munkát végzel, melynek része az emelés, használd a lábaid izomzatát, azaz guggolva emelj, és ne a hátad vedd igénybe. Ne vállald túl magad, inkább kérj segítséget.

7. Megfelelő mennyiségű alvás

A fájdalomtűrést erőteljesen befolyásolja az alvás minősége, illetve az alvás hiánya. Kényelmetlen matrac, rossz méretű párna vagy egyszerűen csak az alvás hiánya: mind-mind a derékfájás kiváltó okai lehetnek. Egy felnőtt számára az ideális alvás mennyisége kb. 7-9 óra. 

Győződj meg róla, hogy a párnád megfelelő alátámasztást nyújt ahhoz, hogy a nyakadat és a fejedet egy vonalban tartsa. Ha az oldaladon alszol, helyezz egy párnát a térdeid közé. 

A minőségi pihenés segíti a szervezet regenerálódási folyamatait,  így nem csak a hátfájás előzhető meg vele.

8. Stresszkezelés

A stressz is kiválthatja a fájdalmas izomgörcsöket. Ha hosszú távon sok feszültség ért, vagy valamilyen traumán estél túl, próbálkozz stresszoldó technikákkal:

Mindfulness Meditáció: segít a figyelmet a testre irányítani, így könnyebb tudatosan foglalkozni az adott területekkel

Elnyújtott légzés: megnyugtatja az idegrendszert

Progresszív izomrelaxáció: Fokozatosan végighaladva a teljes testen, egyszerre csak egy izomcsoportra fókuszálva először megfeszíteni, majd elernyeszteni kell az izmokat ennek a technikának a gyakorlása során. Hanyattfekvésben a lábfejektől indulva menj végig egészen a vállakig

Vizualizációs technikák: képzelj el egy számodra teljesen kiegyensúlyozott és békés képet, majd képzeld bele magad részletesen

Jóga: rendszeres gyakorlással az izmok ellazulnak, az elme megtanul magára figyelni, a légzés is szabályozható. 

9. Orvosi segítség

Sok esetben segíthet a felsorolt praktikák egy része, némi türelemmel és kitartással kombinálva. Ám ha a fájdalom krónikus, konzultálj egy orvossal, aki tud gyógytornát, gyógyszeres kezelést ajánlani. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .