9 jó tanács mihez kezdj a vágyaiddal

Neked is vannak vágyaid, álmaid – elképzeléseid arról, hogy miként szeretnéd élni az életed, mi tenne elégedetté, milyen célok elérése a fontos… Néha nem is mered bátran vállalni őket, mert annyira irreálisnak tűnnek – sokkal inkább elfojtod magadban, mert nem akarsz velük senkinek sem gondot okozni. Pedig az elfojtás nem jó, mert együtt jár a félelemmel és a szorongással – ami boldogtalanságot szül. Mihez kezdhetsz az érzéseiddel, a vágyaiddal, álmaiddal?

Lehet, hogy a hozzáállásoddal van a baj?

A boldogtalanság szintje a  hindu filozófia szerint összefügg a vágyaink mennyiségével.Bár elsőre logikátlannak tűnhet a számodra, de a képlet mégis egyszerű:  a sok vágy sok szenvedést szül, és kevés boldogsággal jár, míg a kevés vágyból kevés szenvedés ered, így boldogabb lehetsz. 

E-mail-cím: *

9 jó tanács mihez kezdj a vágyaiddal

Valójában, a vágyakkal önmagukban véve nincs is baj, hiszen az életben való előrejutásodat a vágyaid ösztönzik, nélkülük nem haladnál, nem fejlődnél.  A hozzáállásod –  az ahogy a világot szemléled – okozza a gondokat.

Meg kell ismerned az elméd működését, fel kell térképezned a gondolataid és az érzéseid szabályszerű mechanizmusait. Elsőre ez nehéznek tűnhet, de ha sikerül, akkor visszanyerheted azt a testi-lelki egyensúlyt, ami a boldog élethez kell. Lépésről-lépésre haladj: 

 1. A vágyaiddal kapcsolatban – akár beteljesülhetnek, akár nem –   először is tisztáznod kell, hogy valóban a  saját kívánságaidról van-e szó, vagy pedig mások életét élve, mások óhajait érzed a magadénak.

  • Valóban az a szakma való Neked, amit a szüleid ajánlottak?
  • Tényleg el akarsz menni arra a színházi előadásra, amit a barátnőd választott?
  • Te is oda akarsz menni nyaralni, ahová a párod?
  • Az adott vágy teljesülésének mennyi köze van az TE boldogságodhoz?
  • A Te vágyad is-vagy csak alkalmazkodsz a mások vágyaihoz?
 2. Azután a saját egyéniségedből kiindulva fel kell ismerned azokat a vágyakat, amelyeket Te magad teremtettél – ehhez csak az önismeret segítségével juthatsz el 
 3. Ki kell zárnod a külső – marketing által generált vágyakat is – ha ez sikerül megtudhatod, hogy mi az amire vágysz: arra, amit a családod szeretne, az amit a reklámok diktálnak, vagy vannak igazi, saját vágyaid is
 4. Próbáld meg elfelejteni a megfelelési kényszert – nem másoknak kell megfelelned, hanem önmagadnak-  a Te vágyaid  és érzéseid is épp olyan fontosak, mint másoké, nem kell bűntudatot érezned miattuk
 5. Vedd komolyan a saját vágyaidat – és ne bántsd magad azzal, hogy elfojtod azokat
 6. Tanuld meg irányítani a vágyaidat, és szelektálj közöttük: mi az, ami lényeges és mi az ami lényegtelen – ne vessz el a vágyaid sokaságában
 7. Ne félj a kudarctól  – vágj bele a vágyaid megvalósításába, légy aktív részese a saját életednek
 8. Légy hálás mindazért, amid van, amit elértél
 9. Változtass az életszemléleteden – csak arra fókuszálj, ami jó: mi mindennek örülhetsz, mi mindennel lehetsz elégedett, miért lehetsz hálás

A vágyaidat nem számolhatod fel, nem kerülheted el, erőszakkal nem tudod csökkenteni. Ezért inkább a vágyaid  minőségének megváltoztatására kell törekedned -aminek a  lényege a tudatosság, az elme tényleges szerkezetének átalakítása.

Meg kell találnod azt az egyensúlyt, ami egyszerre szolgálja a fejlődésedet (hiszen a vágy teremtő erő)  – és a vágyaid kordában tartását is.

Hogyan segít ebben a jóga?

A jóga hatékonyan segít a vágyaid megismerésében, megvalósításában, és kordában tartásában:

 • általa megismered önmagad
 • magabiztosabbá tesz
 • képessé tesz az önmegvalósításra
 • kontrollálni tudod az érzéseidet, gondolataidat – ezáltal a vágyaidat is
 • konfliktushelyzetben nem válsz az emésztő düh rabjává, hanem változtatásra sarkalló pozitív érzésére cseréled le azt

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .