Barion Pixel

A cukorbetegség, a csontritkulás és magas vérnyomás összefüggései…

Az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás azt jelenti, hogy a csontok törékennyé válnak. Ez a betegség legfőképpen az idősebb embereket érinti, nőknél a menopauza után alakul ki ez az állapot. A legutóbbi kutatások szerint a mértéktelen cukorfogyasztás okozhat csontritkulást, de felelőssé tehető a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus állapotok kialakulásáért is.

A cukorbetegség, a csontritkulás és magas vérnyomás összefüggései…

Kutatók szerint a só már régebb óta szerepel a listán a csontritkulás kockázati tényezőjeként, a cukorról azonban csak nemrégiben állapították meg ugyanezt. A cukor ugyanis megnöveli a gyulladás szintjét a szervezetben, fokozza a vesék terhelését, megnöveli az inzulinszintet, miközben csökkenti a kalciumszintet és megnöveli a kalcium kiválasztását.

Rendszeres Testmozgás. Erősebb Csontok. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A túlzott cukorfogyasztás a csontokból kalciumot és magnéziumot szabadít fel, és ez jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát.

A só – mértékkel fogyasztva – az ember egyik legjobb barátja lehet, hiszen a kalcium és a magnézium közötti egyensúly megőrzését segíti elő a csontban, ami egy nagyszerű megelőzési módja is lehet a csontritkulásnak, hiszen olyan tápanyagok maradnak a csontban, ami a csontritkulás megelőzésében nyújt segítséget.

Ezzel szemben a cukor megzavarja a kalcium felszívódását és szállítását, a csontépítő D-vitamin átalakulását és felszívódását, és egy új enzim kialakulásához szükséges specifikus enzim aktiválódását.

Mintha ez önmagában nem volna elég káros, a cukor még a tejsavtermelést is megnöveli a csontszövetben, ami megzavarja a speciális csontképző sejtek aktivitását. Emellett fokozza a kortizol, azaz a stresszhormon termelését is, amelynek emelkedett szintje a csontritkulás kialakulását idézheti elő.

Míg a fizikai inaktivitás, a dohányzás, a gyógyszerek és az alacsony ösztrogénszint is hozzájárulhat az oszteoporózis kialakulásához, a cukorfogyasztás egyértelműen az okozó tényezők élvonalában áll.

Ha valaki sok cukros ételt fogyaszt, ez azt jelenti, hogy kevés olyan táplálékot vesz magához, amely D-vitamint, kalciumot, magnéziumot, cinket és foszfort tartalmaz, amely tápanyagokra pedig a csontok egészségesének fenntartásához feltétlenül szüksége lenne.

Sajnos a feldolgozott élelmiszerek is sok cukrot tartalmaznak. Ha a cukor az összetevők listáján az elsők között szerepel, akkor biztos lehet benne, hogy az adott élelmiszer sok cukrot tartalmaz.

Rendszeres Testmozgás. Erősebb Csontok. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

(forrás: gyogyszernelkul.com)

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .