Barion Pixel

A mula bandha vagy gyökérzár alkalmazása a jógában

A szanszkrit mula bandha kifejezés azt jelenti, gyökérzár vagy alsó zár. A „mula” szó ismerős lehet a muladhara csakra szanszkrit nevéből, ami az első csakrára, a gyökércsakrára utal. A „bandha” jelentése zár. 3 fő jógikus izomzárat különböztetünk meg, amelyeket testen belül a pózok és a légzőgyakorlatok végzése közben szokás alkalmazni, az energia áramlásának szabályozására. A bandhákat a test különböző, specifikus részein található izomösszehúzásokkal lehet aktiválni.

A jógafilozófiában használt finomtest, és a hozzá köthető olyan fogalmak, mint a csakrák vagy a koshák nem fizikai jelenségekre utalnak, azonban a bandhák használata izommunkával a testen belül történik. A mula bandha a gerincoszlop mentén elhelyezkedő első zár. A másik két ilyen zár, amelyet a jógában a légzőgyakorlatok során leggyakrabban alkalmazunk, az uddiyana bandha és a jalandhara bandha.

A gyökérzár megvalósítása

Ahhoz, hogy a mula bandhát kivitelezd, fújd ki az összes levegőt, és feszítsd meg a medencefenéki izmokat, egészen pontosan húzd felfelé, a köldök felé. Ha nem vagy biztos benne, hogyan aktiváld a gát és a medencefenék izmait, gondolj a szeméremcsont és a farokcsont közötti területre. Ezek azok az izmok, amelyeket akkor használnál, ha megállítanád a vizeleted sugarát, miközben ürítesz.

Kezdetben az összes altáji izmot bevonhatod a gyakorlatba, azaz az izmokat a végbélnyílás és a nemi szervek körül, de idővel az lenne a cél, hogy el tudd választani ezen izmok használatát, és csak a medencefenék és gát területét húzd felfelé, ami az ánusz és a nemi szervek között helyezkedik el. Nagyon fontos, hogy ne tartsd vissza a lélegzeted, miközben ezzel kísérletezel.

Először lélegezz természetesen, miközben a fent említett területet felfelé húzva megfeszíted. Aztán ha ez már megy, akkor először ülésben alkalmazd ezt a technikát, és ha megszoktad az érzetet, akkor alkalmazd a jógagyakorlásod során.

Rendszeres Mozgás. Erős Izomzat. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. 

A részletekért kattints IDE. 

Miért hasznos a mula bandha?

A bandhákról a Hatha Yoga Pradipika, a 15. századi ősi jógatankönyv is említést tesz. A nagy, 20. századi, indiai jógatanárok, akik elhozták a jóga tanait a nyugati világba, név szerint T. Krishnamacharya, B.K.S. Iyengar és K. Pattabhi Jois mindannyian kiemelkedően fontosnak tartották a jógikus zárak tanítását. A mesterek módszerei közül a Jois által tanított ashtanga jóga az, amelyben a bandhák legerőteljesebben jelen vannak. Az ashtanga sorban a mula bandhát álló pózok biztosítására, a törzs mélyizmainak aktiválására használjuk, valamint a gyökérzár biztosítja a könnyed előre és hátra ugrást is.

A zárak alkalmazása sajnálatos módon kimarad a legtöbb nyugati stílusú jógagyakorlásból. Olykor megemlíti az oktató, hogy ha ismered a mula bandha alkalmazását, akkor használhatod, de a fitnesszorientált jógagyakorlás a zárak tanítását sokszor teljesen elhagyja.

A fitt, feszes, fiatalos és szalonképes test gyakran kerül reflektorfénybe, ahogyan az a temérdek módszer és divatosabbnál divatosabb technika, amivel elérheted a kívánt alakot. Azonban a testünk olyan fontos területei, mint a medencefenék vagy a gát, gyakran mellőzöttek, vagy ha szem előtt is vannak, inkább női témaként tekint rá a közvélemény, pedig ezen izmok karbantartása mindkét nem számára egyaránt fontos.

A hölgyek figyelme általában szülés után terelődik az alsó záróizmokra, hiszen a terhességet követően ezek az izmok elgyengülhetnek, vizelettartási problémák léphetnek fel, de a záróizmok gyengülése a szexuális élet minőségére is rányomhatja a bélyegét.

Amennyire fontos és javallott a kar- és lábizmokat erősíteni, úgy a belső szerveket és tartóizmokat sem lenne ildomos elhanyagolni. Így a mula bandha alkalmazása jógagyakorlásod során kiváló alkalmat biztosít a medence izmainak fejlesztésére, amelynek aztán nemcsak a jógaszőnyegen veheted hasznát, hanem életminőségedhez is jócskán hozzátehet.

 

(forrás: https://www.verywellfit.com/how-to-use-mula-bandha-in-yoga-3566803 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .