Barion Pixel

A helyes légzés fontossága mozgás közben

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy ki- és belégzés nélkül nem tudnánk létezni. Oxigénre minden egyes élőlénynek szüksége van, hogy életben maradjon. Az oxigént a vér szállítja a sejtekhez, amelyek oxigén hiányában nem lennének képesek élni. Az emberek nagy része nem tud helyesen lélegezni, ami pedig sok egészségügyi probléma okozója lehet. A helyes légzés nagyon sok méreganyagtól képes az emberi szervezetet megszabadítani, elősegíti a megfelelő vérkeringést, és még az emésztének is jót tesz. De jó hatással van a májra, a hasnyálmirigyre, a vérnyomásra és még az idegrendszert is képes kiegyensúlyozni.

A helyesen kivitelezett légzés még a rendszeres mozgás minőségét is javítani képes. Sokan nem is gondolnák, hogy a légzésnek milyen központi szerepe van a testmozgás során.

A helyes légzés elősegíti a teljesítmény növekedését, és sokkal frissebbek lehetünk még egy megerőltető gyakorlást követően is.

Hogyan lélegezz?

Szívd be jó mélyen a levegőt, közben érezned kell, ahogy a rekeszizmaid „működésbe lépnek”, de azt is, ahogyan a mellkasod és a pocakod megemelkedik. A folyamat közben a tüdőd kitágul a beszippantott oxigénnek, levegőnek köszönhetően.

A kilégzés ideális esetben ugyanannyi ideig tart, mint a belégzés. Ügyelj arra, hogy kilégzésnél az összes levegőt fújd ki, amit belélegeztél. Az edzés közbeni légzés a gyakorlatok megfelelő ritmusát is képes megadni.

E-mail-cím: *

Tehát edzés közben azért is nagyon lényeges, hogy megfelelően lélegezz, hogy szervezetedet elegendő oxigénhez juttasd hozzá. Főleg az intenzívebb gyakorlatoknál, amikor szervezeted fokozottabban kívánja az oxigént.

Ha edzés közben nem megfelelő a légfelvétel, vagy rosszabb esetben visszatartod a lélegzetedet, akkor tested oxigénhiányban fog szenvedni, ami nem csupán rossz teljesítményt fog eredményezni, hanem még légszomjad is lehet, de egy intenzívebb edzés esetén akár még el is ájulhatsz.

Tehát ha az edződ a gyakorlatok végzése közben figyelmeztet a ki- és belélegzésre, ne hagyd figyelmen kívül az utasításait, mert igenis nagy jelentősége van a megfelelően kivitelezett légzéstechnikának.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .