Barion Pixel

A helyes táplálkozás alapjai avagy hogyan teremtsünk harmóniát testnek és léleknek

A helyes táplálkozás az elsődleges és alapvető eszköz, amely meggyógyít minket. Ha ismerjük az egészséges táplálkozás alapszabályait, akkor minden más módszert, például a jóga terápiát is sokkal hatékonyabban tudjuk alkalmazni.

Amikor a legtöbb ember a jógáról hall, a fizikai gyakorlatokra gondol. Valójában a jóga-szútrák (a jóga forrásszövege) csak egy verset tartalmaznak a fizikai jelentésekről. A legtöbb tanítás az elme megértésére és a harmonikus élet megélésére szolgál. Ennek pedig fontos eleme a test megfelelő táplálása.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a jóga fizikai és szellemi egészségünket is támogatja. A filozófia elsajátításával elindulhatunk a tudatos táplálkozás útján, amely segíthet elérni a megfelelő testsúlyt és jobb kapcsolatba kerülhetünk magával az étellel is.

Ha ugyanis a helytelen táplálkozás hatására a vér savtartalma túlzott mértékűvé válik, az a szív, a máj és a vesék működését is befolyásolja. A szívben a savasság növeli a vér-falak vastagságát és viszkozitását, ami akadályozza a keringést és közvetetten gyengíti a szívet.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

A májban a felesleges savtartalom több munkát igényel a méregtelenítéshez és a vér tisztításához, ezért a máj is legyengül. A vesékben pedig a savasság növeli a vesekövek kialakulásának kockázatát. Ha szeretnénk ezeket elkerülni, érdemes lúgosítani szervezetünket.

Ennek érdekében kezdjük a reggelt uborkával. A friss, nyers uborka hidratál, lúgosít és szilícium-dioxidban is gazdag. A szilikát olyan kozmetikai ásványi anyag, amely elengedhetetlen a haj, a bőr és a köröm számára. Továbbá az uborka az első számú vese-eledel, mert erepszint is tartalmaz, amely lebontja a szervezetünkben lerakódott fehérjét.

A himalájai kristálysó és a tengeri só segít testünkben egyensúlyba hozni a vizet. Ha három liter vízhez hozzáadunk egy csipetnyi igazán jó minőségű sót, akkor a víz sokkal hatékonyabban hidratálja testünket.

A jógik ősidők óta a legtisztább forrásvizet fogyasztják. Érdemes tehát nekünk is csapvíz helyett vízszűrőn keresztül meginnunk a napi folyadékmennyiséget.

A víz egyik legnépszerűbb szakértőjeként számon tartott Masaru Emoto úgy vélte, hogy a különböző vízforrások fagyasztva különböző kristályszerkezeteket hoznak létre.

Például egy hegyi patakból származó vízminta, fagyazstott állapotban, szépen formázott geometriai kialakítású struktúrákat mutat. Míg ezek a struktúrák, ha a mintát szennyezett vízforrásból veszik, eltorzulnak és véletlenszerűen alakulnak ki.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Ha megnézzük a Masaru Emoto kutatását, világossá válik, hogy az emberi tudat is befolyásolhatja az anyag molekuláris szerkezetét.  Emoto azt állította, hogy a pozitív beszédnek és gondolatoknak kitett víz vizuálisan „kellemes” kristályokat eredményez, míg a negatív szándék „csúnya” fagyasztott kristály-alakzatokat hoz létre.

Ugyan sokan megkérdőjelezik Emoto feltételezéseit, mégis többen egyetértenek abban, hogy az érzelmek hatnak ételeinkre és a bennük található vízre.

Gondoljunk csak nagymamáink utánozhatatlan hús levesére, melynek egyik fő összetevője a szeretet. Hiába azonos a recept, ha mi készítjük, a végeredmény soha nem lesz ugyanolyan.  Ha szeretettel és tudatosan étkezünk, akkor szó szerint megadjuk a testnek és a léleknek is ami neki jár.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

6 hozzászólás a(z) “A helyes táplálkozás alapjai avagy hogyan teremtsünk harmóniát testnek és léleknek”bejegyzéshez

  1. Köszönöm a táplálkozással kapcsolatos hírlevelet ! Nagyra értékelem , hogy ebben a témában is küldesz nekünk útmutatást!!! Üdvözlettel!

  2. Kulcsár Erzsébet

    Köszönöm szépen a videókat.a tanácsokat.Sok hasznos dolgot tudtam meg belőle.Sok sikert a munkádhoz.Üdvözlettel:Kulcsár Erzsébet

  3. Nagyon szépen köszönöm a cikket és a rövid videókat is. Meggyőződésem, hogy nem csak a víz, hanem a növények és az állatok is reagálnak a hangulatingadozásainkra. Nagyon nagy tehát a felelősségünk ebben is.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .