Barion Pixel

A csikung-gyakorlás 13 pozitív hatása az idegrendszerre

A stressz – tetszik vagy sem, de a mindennapjaid szerves része,  hiszen az az inger áradat ami folyamatosan a szervezetedet éri a normál egyensúlyi állapotodat támadja. Meg kell tanulnod együttélni vele – és jól kezelned  annak érdekében, hogy egészséges és harmonikus életet élhess.

A stressz hatása az idegrendszerre

Lényegében minden inger stressz a szervezeted számára, élettani folyamatokat befolyásol – de attól függően, hogy miként reagálsz rá lehet: jó (eustressz) – ami motivál, előre hajt, és ösztönöz, és lehet rossz (distressz) – ami gátol, elbizonytalanít, és elhúzódva nagymértékű stressz-reakciót és megbetegedéseket okoz.

A stressz  a vegetatív idegrendszeredre is hatással van – gyorsul a légzésed, hevesebben  ver a szíved, emelkedik a vérnyomásod, megfeszülnek az izmaid.

Megnő a “stressz hormonok” szintje: például az  adrenalin fokozza az izmaid vérellátását,  a májban található raktárakból cukrot szabadít fel, növelve ezzel a vércukorszintedet – készen állsz a veszély elhárítására-  a gondolkodásod kitisztul, az érzékszerveid kiélesednek, a reakcióid gyorsulnak, minden izomműködésed – a menekülés vagy a küzdelem – szolgálatában áll.

Ez előnyös, ha tényleg küzdened vagy menekülnöd kell. Amint elmúlik a stresszhelyzet, a szervezeted megpihen, és újra egyensúlyi állapotba kerül.

Viszont, ha a szervezetedet túlságosan hosszú ideig, túlságosan erős stresszor hatása éri, és a szervezeted képtelen  egyensúlyba kerülni, állandósul az állapot, és kóros tünetek, megbetegedések  jelentkeznek. 

A stresszválasz irányítása tanulható

A különböző stresszkezelő technikák elsajátítása megoldást jelenthet számodra a test-lélek-szellem egységének visszaállítására.

Minél jobban megismered önmagad, a tested, szellemed, annál irányíthatóbbá válik az életed – annál jobban tudod befolyásolni a reakcióidat, a döntéseidet.

A lelki egyensúlyod visszaállításában, és a stresszel való hatékony megküzdésben az egyik legjobb támogatód a csikung lehet, mert összekapcsolja a testedet a lelkeddel – az ászanák, a légzés (pránajáma), a meditáció, és a relaxáció segítségével.

A csikung 13 idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása
  1. A csikungpózok ismétlődő, tudatos gyakorlása egy olyan tanulási folyamat, ami a pszichovegetatív egyensúly elérésére törekedve áthangolja a szervezetedet
  2. Megszünteti az izmaid túlfeszülését, ami a lelki feszültségek oldódását is eredményezi 
  3. Az csikung pózok elsajátítása erősíti a testedet, növeli az ellenállóképességedet, növeli az önbizalmadat 
  4. Ráébreszt  arra, hogy képes vagy tudatosan irányítani a tested és a szellemed – ami a stresszhelyzetek lereagálásában is hasznodra válik – hiszen uralkodni tudsz az érzelmeiden
  5. A meditáció lecsendesíti az elmédet, csökkenti a zavaró negatív gondolatokat, megnyugtatja az idegrendszeredet, és megtanít befelé figyelni
  6. A csikung megtanít jelen lenni az adott pillanatban – azaz, hogy miképp lehet az “itt és most” -ban élni
  7. Javitja a közérzetedet, segíti az elengedést
  8. A rendszeres – helyesen kivitelezett légzés támogatja a paraszimpatikus idegrendszeredet abban, hogy egyensúlyba hozza a stressz hatására tartósan szimpatikus tónusba tolódott idegrendszered működését. A paraszimpatikus idegrendszer feladata a szervezeted nyugalmi helyzetének visszaállítása, a regenerálás, és az energiaraktárak feltöltése. A mély, lassú, orron keresztül történő légzés amellett, hogy növeli a tüdőkapacitásodat, ellazítja az izmaidat, lassítja a pulzusodat, segít megnyugtatni és energiatakarékosabb üzemmódba állítani az idegrendszeredet is
  9. A csikung-gyakorlás megemeli a gamma-amino-vajsav (GABA) szintjét az agyban.  A GABA egy nyugtató hatású ingerület átvivő anyag, amely gátolja az agyban a stressz impulzusokat, ezzel nyugtatja az idegrendszert. 
  10. Hozzájárul a depresszív állapotok, a szorongás és a félelem csökkentéséhez-  segít megszabadulni a negatív gondolati hurkoktól
  11. Gátat szab a stressz hormon termelésének, igy  segít csökkenteni a szívritmust, a vérnyomást és javítja a szervek és az emésztőrendszer vérellátását 
  12. Hozzájárul a gyakran csak „boldogsághormonként” megnevezett szerotonin termelődéséhez, pozitív érzelmi állapotot idéz elő 
  13. A relaxáció alapvető része a stressz oldásnak – általa el tudod engedni azokat a testi, lelki, mentális feszültségeket, azokat a nemkívánatos gondolatokat, amik az életedben akadályként vannak jelen. 

4 hozzászólás a(z) “A csikung-gyakorlás 13 pozitív hatása az idegrendszerre”bejegyzéshez

  1. Bánhegyesiné Vándor Éva

    Ezt kellene bevezetni az óvodában és az iskolában is. Nyugdíjas intézményekben is lehetőség kellene a rendszeres foglalkozásra.
    Nagyon köszönöm azt a sok információt, amit olvashatok a programjaidban.
    Csak azt sajnálom, hogy fizikailag messze vagy.
    Hála Neked a tevékenységedért, a tudásod megosztásáért!

  2. A csikung gyakorlás tudományos hátterét nem ismertem, de saját tapasztalatommal is alátámaszthatom a fentieket. Amióta beillesztettem a reggeli gyakorlatokat és már rutinná váltak, azóta lazább, könnyedebb a mozgásom, a feladatok súlya nem “nehezedik a vállamra”, fizikailag és mentálisan is többet bírok. Csak ajánlani tudom mindenkinek a saját jólléte érdekében.

  3. Hagyó Olga-Izabella

    Találkoztam már a csikunggal, nagyon szeretem csinálni, alig várom a videókat. Előre is köszönöm, Mónika! 🙂

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .