Barion Pixel

A jóga 8 jótékony hatása az emésztésedre

A gyomorfájdalom, a  hasi görcsök, a teltségérzet, az  elnehezülés, a puffadás, a fokozott bélgázképződés , a hányinger – talán neked is olyan ismerős tünetek, amelyek rossz  közérzettel  párosulva negatívan befolyásolják a mindennapjaidat. A probléma szerencsés esetben csak átmeneti – de ha ez az állapot hosszabb időn át fennáll, akkor a helyzet aggodalomra adhat okot, és orvosolni kell.

Az emésztési zavarok okai

A kialakult tüneteidnek számos oka lehet:

  • rendszertelenül étkezel
  • az emésztőszerveket megterhelő ételeket fogyasztasz (zsiros, cukros, vagy túl fűszeres ételek)
  • egyszerre nagy mennyiségű ételt eszel
  • kapkodva, gyorsan  – az étel alapos megrágása nélkül nyeled le az ételt, így  az nem keveredik el a nyálban lévő emésztőenzimekkel, ráadásul az emésztőnedvek sem tudnak megfelelő ütemben termelődni
  • élelmiszerek iránti túlérzékenységed van
  • túl sok oldhatatlan rostot fogyasztasz, ami bélben folyadékot szív magába, megduzzad, és ez felfúvódást, puffadást idéz elő
  • hiányállapotok (E-, és B-vitamin hiány) alakultak ki
  • különböző betegségek és szervi rendellenességek miatt
  • stressz, szorongás, depresszió
E-mail-cím: *

A jóga 8 jótékony hatása az emésztésedre

Az emésztési zavarok okozta tünetek enyhítésére és megelőzésére  hatékony megoldást jelenthet a jóga.

A rendszeresen végzett jóga hatásai:

  1. A  jógagyakorlás nemcsak az izmaidban serkenti a vérkeringést, a folyadékáramlást és az energiaáramlást, hanem a hasüregben lévő szerveidben is. A vérkeringés fokozódása révén az emésztőszerveid oxigén-ellátottsága nő, ami hatékonyabbá teszi a működésüket.  
  2. Egyes jóga ászanák – például a gerinccsavarások, oldalra hajlások, hason fekvésben végzett hasi légzés/rekeszizom légzés -fizikailag stimulálják a belső szerveidet.   Ez mintegy masszázsként hatva  hatékonyabb működésre serkenti az emésztőszerveidet is.
  3. Ha stresszes az életed –  romlik az emésztésed minősége, csökkennek a bélmozgásaid, aminek következtében rosszabb lesz gyomrod és a beleid vérellátása. A jógagyakorlás közismert hatása, hogy oldja a stresszt és a felgyülemlett feszültséget. Akkor tudunk a legjobban emészteni, amikor ellazult, stresszmentes, pihenő állapotban vagyunk, – például jógázás után.
  4.  A megfelelő jóga mozdulatok megterhelés nélkül serkentik az anyagcserét, és csillapítják a fájdalmat.
  5. A jóga az  idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt segít az emésztési zavaraid mérséklésében.   A jóga gyakorlatok között sok olyan ászana található, amely a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, ami a vegetatív idegrendszer része, és fontos szerepet tölt be  az emésztés és a kiválasztás szabályozásában. Amikor a paraszimpatikus idegrendszered aktív, pihenésre ösztönzi a testedet. Ilyenkor megindul a nyálelválasztásod, lassul a szívverésed, mélyül a légzésed, fokozódnak a gyomor és bélmozgásaid. Több vér jut a zsigerekbe, és megindul az emésztőnedveid termelése.
  6. A jógában a légzőgyakorlatok (pranajama) megemelik az oxigén szintet a tüdőben, a véráramban, egyensúlyba hozzák a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszered működését.  Az így kialakult  nyugodt, biztonságos állapot segíti az emésztésedet is, és szabályozza a  kiválasztást. 
  7. A célirányosan végzett jógagyakorlatokkal stimulálhatod  a gyomrodat és a beleidet, serkentheted az emésztésért felelős-, és a kiválasztó szerveid vérellátását. Így az emésztőrendszered egészsége javul, ezáltal immunrendszered ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben.
  8. A jóga gyakorlásával fejlődik a testtudatod is , ami segíteni fog abban, hogy jobban megismerve a szervezeted működését, hamarabb megérezd, ha valahol probléma van, és időben, – már a kezdeti fázisban – megfelelő módon kezeld az elváltozásokat.

A jógagyakorlatok akkor lesznek hatékonyak, ha gyakorlás közben sikerül elengedned a gondolataidat és a légzésedre koncentrálsz. Így az idegrendszered is pihen, az izmaid könnyebben ellazulnak, ó a tested, és az elméd lecsendesedik, lenyugszik, a lelked pedig feltöltődik. A jóga tudatosságon alapul – ha rendszeresen végzed, és odafigyelsz minden apró érzetre, akkor sokat teszel a vágyott egészséges, boldog, kiegyensúlyozott életért.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .