Barion Pixel

A jóga és az álmatlanság

Az úgynevezett insomnia olyan alvászavar, amelyet az elalvás, az alvás, a túl korai ébredés és/vagy az ébrenlét közbeni fáradtság jellemez. Az akut álmatlanságot általában stressz, hormonális változások és/vagy érzelmi problémák okozzák.

Szerencsére a jóga stressz csökkentő, megnyugtató és természetes kiegyensúlyozó hatásai tökéletes megoldást jelentenek az enyhe és akut álmatlanságra, valamint az általa kiváltott jó alvási szokásokkal az álmatlanság gyakran megelőzhető vagy gyorsan gyógyítható problémává válik gyötrő kín helyett.

Mint arra már korábban is gyakran utaltunk a különböző jóga pózok hatékonyan csökkentik a stresszt és egyensúlyozzák ki a test rendszereit a jó alvás elősegítése érdekében. Mivel az előretekintő pózok hagyományosan ismertek nyugtató hatásukról, próbálja elsősorban ezeket gyakorolni.

Ha érzelmi összetevő áll az álmatlanság hátterében (depressziót, szorongás), akkor a következő pózokat szokás ajánlani, hogy azok révén erősítsük a test energiáját: híd, kobra, lefelé néző kutya, harcos 1 és 2. Ugyancsak hasznos lehet különböző meditációk gyakorlása, hogy ápoljuk a kedvességet, és eltávolítsuk a negatív gondolkodási mintákat.

Mint említettük gyakran a hormonális egyensúlytalanság az álmatlanság valódi oka. Ez esetben a reproduktív szervek masszírozására és az endokrin rendszer aktiválására szolgáló pózok is hasznosak lehetnek.

A hosszantartó kilégzések mélyen nyugtatják a testet és az elmét, és az ágyban fekve is gyakorolhatóak, így segítve a mélyalvási állapot tudatos elérését és ezáltal a pihentető alvást.

A krónikus álmatlanságot (legalább hetente legalább három éjszaka egy hónapon át vagy hosszabb ideig) nehezebb a jógával kezelni, mivel az egyéb egészségügyi feltételek és/vagy gyógyszeres mellékhatások állhatnak az ilyen nagymértékű álmatlanság hátterében. Ha krónikus álmatlanság áll fenn, tanácsos orvoshoz fordulnunk, az esetleges mögöttes egészségügyi problémák megoldásához.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .