Barion Pixel

A jóga és az anyaság

Az anyaság minden nő életében új szakaszt nyit. Különleges és csodálatos élményt és örömet hoz, de egyúttal testi-, lelki-, érzelmi nehézségeket is okozhat, amelyeket mindenki másképp él meg.
Ha babát szeretnétek, vagy éppen babát vársz, természetes, hogy az ismeretlen helyzet szorongással tölt el. El kell fogadnod a végbemenő  biológiai-, pszichológiai-, és szociális változásokat. Meg kell küzdened a környezeted elvárásaival, az érzelmeid hullámzásával, azzal az új szereppel, amit az anyaság jelent a fogantatástól a gyermek felneveléséig (sőt, még azon is túl: hiszen az életed végéig aggódó-szerető szülő maradsz).
Jogosan merül fel benned a kérdés: létezik e olyan módszer, ami segíthet megoldani a nehézségeket, mérsékelni a félelmeidet, egyensúlyt és stabilitást teremteni ebben az időszakban? Szerencsére létezik!

Ez  a módszer: a kismamajóga. 

A jóga és az anyaság

Jógázhatok várandósan?

Igen. De mielőtt belevágsz mindenképpen konzultálj az orvosoddal. Ha nincs egészségügyi akadálya – azaz  nem vagy veszélyeztetett terhes – akkor a várandós időszakban sem kell lemondanod a mozgásról. Csak azt hozzá kell igazítani az aktuális állapotodhoz. A kismamajóga olyan specifikusan erre az állapotra kifejlesztett módszer, amely végigkísér a  babavárás idején. Ott van a szülésnél, irányt-, és életszemléletet ad, és szülés után segít a regenerálódásban. 

A kismamajóga hatásai:

  • tudatossá tesz – megtanít koncentrálni, befelé a belső énedre és a babára figyelni
  • segít a szülésre való felkészülésben testi-,  lelki-, és szellemi szinten. 
  • a lágy, folyamatos mozgásban végzett ászanák:
    • segítik az izmok megerősítését és a megnyújtását, 
    • erősítik az egész testet, fokozzák a rugalmasságát,
    • kedvezően hatnak az izületek mozgékonyságára
    • serkentik a  vérkeringést, 
    • nagy hangsúlyt fektet a várandósság és a szülés alatt jelentősen igénybe vett testrészekre: erősíti és biztosítja azok egészséges működését (pl. gerinc, hát-, váll-, karizmok, csípő, medence, belső szervek stb.)
    • erősítik a mellizmokat, hátizmokat 
    • lazítják a csípőtáji izmokat 
    • segitenek a medencealapi izmok kondicionálásában. A gátizomtorna biztosíthatja a gyorsabb, könnyebb tágulást a vajúdás és a szülés alatt, az esetleges gátmetszés nélküli szülést és gyors regenerációt a szülést követően.
    • javitják a testtartást
    • az  ászanák rendszeres gyakorlásával megelőzheted illetve megszüntetheted a várandósság során fellépő kellemetlenségeket (derék- és hátfájás, fejfájás, isiász, végtagok zsibbadása, visszértágulat, izomgörcs, elhízás, stb.)
E-mail-cím: *

  • a pránájámák (légzőgyakorlatok) segítenek a lazításban, a  feszültség és  a fáradtság  oldásában, a tüdőkapacitás teljes kihasználásában. A vajúdás és szülés alatt megfelelően alkalmazott jógalégzés kedvezően befolyásolja mind a szülő nő, mind a magzat oxigén ellátottságát. Pozitívan hat az idegrendszer működésére,  növeli a koncentrálóképességet , csökkenti a stresszt. 
  • a  jóga segítségével megtanulod tudatosan irányítani a medencefenék izmait, összpontosítani a helyes légzésre, tehát oly módon befolyásolni a tudatodat, hogy szülés közben teljesen nyugodt maradhass.
  • a relaxáció nyugtatóan hat-  teljes ellazulást biztosít testileg, mentálisan és lelkileg, – segít a szüléssel, várandóssággal kapcsolatos esetleges félelmeid kezelésében. Az álmatlanság megszüntetésében és a pozitív szemléletmód kialakításában is. Ez a relaxáció a jóga nidra – ami egy olyan mély relaxációs állapot, amelynek eleme a Szankalpa -ami  egy pozitív tartalmú, pontosan és világosan megfogalmazott egyes szám első személyű állítás. A jóga nidrában a testedet tökéletesen ellazítod, míg a tudatod az ébrenlét és az alvás határán marad – ennek során fogalmazod meg azt a  pozitív megerősítést, amely a szüléssel, a várandóssággal kapcsolatos, és segít oldani az ezekkel kapcsolatos félelmeidet és gátlásaidat.
  • jobbá teszi a hangulatod: vidámabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz
  • a kismama jóga rád gyakorolt pozitív hatásai közvetett és közvetlen módon a benned fejlődő babára  is hatással vannak. Kimutatták, hogy  azok a babák, akiknek a mamája kismama jógával készült a szülésre, 10 – 20 százalékkal intelligensebbek, figyelmesebbek, és gyorsabban tanulnak. Ennek az az oka,  hogy a magzat idegrendszere sokkal jobban fejlődik akkor, ha az anya kellemes, ismétlődő ingereknek teszi ki a jóga gyakorlása során.

Mikortól ajánlott a kismama jóga?

Ha egyeztettél az orvosoddal, és nem tiltottak el a mozgástól, akkor a betöltött 13. héttől elkezdheted és egészen a szülésig folytathatod képzett és tapasztalt jógaoktató iránymutatását figyelembe véve. A jóga természetesen a szülés után is hasznodra lehet. Hiszen segít majd a méh, a hasi tájék és a medence természetes állapotának mielőbbi regenerációjában.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .