A jóga pozitív hatásai

Rendszeres testmozgásra szüksége van a testnek és a léleknek egyaránt. Számos betegség is elkerülhető, ha a mindennapok részévé tesszük a sportolást.  Hiszen így az immunrendszer os hatékonyabban képes működni. Bizonyára észrevette már, hogy amikor jógázik, sokkal jobban érezte magát lelkileg is. Nem véletlen, hiszen a jóga gyakorlatok végzése közben endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, ami boldogság és elégedettség érzetet okoz.

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres mozgásnak nemcsak a testi egészségre, és nemcsak a lélekre van pozitív hatása, hanem az agy működésére is. A mozgásformák közül leginkább a jógával kapcsolatban bizonyosodott be, hogy pozitívan hat az agy működésére.

A jógagyakorlatok nagyon sok pozitív hatást hozhatnak a mindennapokba. Nemcsak a rugalmasságát nyerheti vissza, hanem segíthet a jobb egyensúly megteremtésében, és javítja a hangulatot is. A jógával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy akár még az agy méretét és annak szerkezetét is módosíthatja.

E-mail-cím: *

4 terület, amikre pozitívan hat a jóga:

  1. Az egyik ilyen agyi terület a hippokampusz, amely az emlékezetért is felelős. Amikor jógagyakorlatokat hajt végre, akkor egy olyan vegyület szabadul fel a hipotalamuszban, amely nemcsak a szorongást csökkenti, hanem a stresszt is oldja, és ezzel hozzájárulhat még a depressziós tünetek csökkenéséhez is.
  2. További változások következhetnek be az amigdalában is, amely az érzelmekért felel.
  3. Ami azt illeti a prefrontális kéregben is képes változást okozni, amely többek között a döntéshozatalban játszik szerepet.
  4. Az sem mellékes, hogy a jógának köszönhetően csökkenhet az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségek kialakulása.

A rendszeresen végzett gyakorlatok akár a szervezetben kialakult gyulladás, krónikus fájdalom és migrén csökkentéséhez is hozzájárulhatnak. Derékfájással küzdő és fibromialgiában szenvedő betegek számoltak be arról, hogy minden panaszuk megszűnt amióta jógáznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)