Barion Pixel

A jóga 10 igazán jótékony hatásáról

Valószínűleg hallottál már róla, hogy a jóga milyen áldásos hatásokkal bír, esetleg tapasztalhattad is magadon ezeket. A kitartó gyakorlás bizony számtalan fizikális és mentális előnnyel jár. Ezen eredmények között vannak elég egyértelműek, hogy csak a hajlékonyságot említsük. Ám ott a mentális letisztultság és a stressztűrés mint kissé árnyaltabb, de ugyanilyen erőteljes okozat. A most következő 10 szempont, ha összeadjuk őket, magyarázatot ad arra, miért olyan közkedvelt és népszerű a jóga.

A jóga 10 igazán jótékony hatásáról

  1. Fejleszti a hajlékonyságot

A mozgás és a nyújtáshoz hasonlatos gyakorlatok rugalmasabbá tesznek, bővítik a feszes területek mozgásterét. Ha gyakorlásod kitartó, de erőlködésmentes, idővel ellazulnak a combhajlítók, a vállak, a hát, a csípő. Az idő előrehaladtával testünk veszít rugalmasságából és regenerálódási készségéből, különösen akkor, ha sok időt töltünk ülve. Ám a jóga jó szolgálatot tesz, ha vissza szeretnéd fordítani ezt a folyamatot.

  1. Erősít

Számtalan olyan jógapóz van, amelynek kivitelezése megkívánja, hogy elbírd a saját testsúlyod – az eddigiektől szokatlan pozíciókban. Például a Faállás (Vrksasana) során egy lábon kell egyensúlyozni, vagy a Lefelé néző kutya (Adho mukha svanasana) végrehajtásánál, amikor a karjaiddal tartod meg magad. Ha nem fáj semmid és el tudsz lazulni ezekben a nagyobb erőt kifejtő pózokban, akkor nyugodtan kitarthatod néhány elnyújtott, lassú lélegzetig, hogy közben erősítsd az izmaid és az ellenállóképességed.

  1. Tonizálja az izmokat

Nem csak erősebb lehetsz a jóga gyakorlásától, de formásabb izmokra is szert tehetsz. Nyúlánk lábak, karok, erős hát és törzs – mindez lehet a jóga mellékhatása. Ne vessz el azonban a külsőségekben: a jóga révén a gerinc tartóizmait, és a törzs, a gát legmélyebb izmait is megedzheted, valamint a belső szerveket tartó izmokat, hiszen a valódi cél a belső egészség.

  1. Remekül fejleszti az egyensúlyérzéket

A mozgásszegény életmód és az életkor előrehaladta kemény sújtást mér az egyensúlyérzékre. Mindazok az ászanák, amelyek az egy lábon történő balanszírozást gyakoroltatják, segítenek a talppárnák, a lábboltozat izmainak megerősítésében. A fordított testtartások, mint a gyertya, a fejállás pedig a törzs izmait tréningezik. Azokat az izmokat, amelyek az egyenes tartáshoz segítenek hozzá.

  1. Támogatja az ízületek egészségét

A jógában gyakorolt statikus pózok (ászanák) és a dinamikus gyakorlatok, melyek egyik tartásból a másikba vezetnek (vinyasák, vagy más néven chaturangák) mind alacsony hatásfokúak, azaz kisebb az esély, hogy mozgás közben megsérted az ízületeidet.

Annak is remek eszköze a jóga, hogy az ízületek körüli izomcsoportokat megerősítse, így kevesebb terhet cipelnek a mindennapok során. Különösen az arthritis-szel küzdők számolnak be a csökkent fájdalomról és növekvő mozgékonyságról, ha a rendszeres, lágy, kitartó jógázást beiktatják az életvitelükbe.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Ízületek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

  1. Segíthet a hátfájás megelőzésében

Ha növekszik rugalmasságod és izomerőd, az mind hozzájárulhat a hátfájás bizonyos fajtáinak megelőzéséhez. Ha munkádból adódóan sok időt töltesz ülve, netán számítógép előtt, vagy az autóban, sajnos megnő a veszélye, hogy a hátad, vállad és derekad befeszül, illetve olyan helyen terheled a csigolyáid, ahol nem a legszerencsésebb. A jóga segítségével azonban mindez megelőzhető!

  1. Megtanít a helyes légzésre

Legtöbbünk nem sok figyelmet fordít légzésére, és valószínűleg meglehetősen sekélyesen veszi a levegőt. A jógában használatos légzőgyakorlatok, azaz pranayamák nem csak arra tanítanak meg, hogy a figyelmedet hogyan kell a légzésedre irányítani, hanem a mélyebb lélegzetvétel is elsajátítható általa, amely az egész szervezet hasznára válik.

Különböző légzéstechnikák hatásosok lehetnek a légutak tisztításában (különösen az allergiában szenvedők!), de még az idegrendszer lenyugtatásában is, amelynek mentális és fizikális szinteken hatnak – a jógaszőnyegen, gyakorlás közben, és jógaóra után is.

  1. Elősegíti a nyugodt mentális állapotot

Amikor jóga ászanákat gyakorolsz, kénytelen vagy arra fókuszálni, hogy hogyan oszd meg a figyelmed számos dolog között. A koncentráció ilyen magas foka fokozottan nyugtatja az elme hullámzásait, főleg akkor, ha a tárgy a testünk, és azok a híres-neves izmok, amelyek létezésére csak egy-egy jógaóra vet fényt.

Más szóval: ha arra kell koncentrálnod, hogy melyik is a bal kezed, akkor nincs ideje az elmének elkalandozni a múltba, vagy szorongani a jövő történései miatt. Tehát a jelenben tart a gyakorlás.

A jóga ezen előnyökön túl még rengeteg relaxációs és meditációs technikát is használ. Ezek közül a legegyszerűbb, ha úgy tereled el figyelmed az elmédben kavargó gondolatokról, hogy a légzésedre fókuszálsz. Ezek a módszerek nemcsak a jógaszőnyegen jönnek jól. Stresszes élethelyzetek, álmatlanság, gyerekszülés, szorongás… Sose feledd: lélegezz!

  1. Csökkenti a stressz-szintet

A stressz elűzésének számtalan módja ismeretes, azonban a testmozgás, és különösen a jóga dobogós helyet foglal el ezek közül. Mivel átlagon felüli koncentrációt igényel, ami mellett már nem marad kapacitás a napi teendőkön aggódni: egyszerűen csak eltűnnek a süllyesztőben, ha elkezded a gyakorlást.

Ez nemcsak a stresszt kiváltó gondolatok megsemmisítésében játszik központi szerepet, de segít új nézőpontból tekinteni a problémáidra. A tudatos jelenlét – ami nélkül nagyon nehéz jógázni – az, amit tanulságként hazavihetsz, s napi szintű gyakorlásával kevesebbet rágódsz majd a múlton, és remélhetőleg a jövő eseményei sem fognak szorongásban tartani.

  1. Fejleszti a magabiztosságot

A testtudat kifejlesztésében is előkelő helyet foglal el a jóga. Gyakorlás közben fejlesztheted a finommozgásodat és a testtartásodat, azaz könnyebben kapcsolódhatsz magaddal. Ha esetleg nem vagy kibékülve a testeddel, nemcsak a fizikai síkon segíthet a változásban, de mentálisan is: önszeretetre és elfogadásra tanít, ítélkezés nélkül.

Arra, hogy azt becsüld meg, amid van. Idővel egyre magabiztosabban és kényelmesebben érezheted magad a bőrödben, így növelve az önbizalmad is.

(forrás: https://www.verywellfit.com/top-health-benefits-of-yoga-3566733 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .