Barion Pixel

A kundalini jóga rejtelmei

A kundalini jóga 1968-ban érkezett meg a nyugati világba, amikor Yogi Bhajan elkezdett Californiában tanítani. Ő hozta létre a 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization, magyarul Egészséges, Boldog, Kegyes) nevű szervezetet 1969-ben, hogy szélesebb tömegekkel ismertethesse meg a kundalini jógát. Yogi Bhajan nyugati debütálása előtt a kundalini csak Indiában volt népszerű, guruk adták tovább tanítványaiknak a tradíciót. Habár ezt a stílusú jógát nem ismerte a közvélemény, Yogi Bhajan mégis úgy döntött, felkínálja a gyakorlásra a lehetőséget – nyugaton is.

Mit jelent a Kundalini?

A kundalini a gerinc tövénél található energiára (pránára) utal, amelyet gyakran ábrázolnak összetekeredett kígyóként. Ha a kundalini energia végigvonul a gerinc mentén, felébresztheti a hét csakrát vagy más néven energiaközpontot. A hagyományos tanítások szerint akkor éli át valaki a megvilágosodást, amikor ez az energia eléri a fejtetőn található koronacsakrát.

Kriyák

A kundalini jógában gyakorolt mozgássorokat kriyáknak nevezzük. Minden ilyen kriyának egyedi funkciója van, meghatározott légzések és testgyakorlatok tartoznak hozzájuk. Ezen kívül a bandhák vagy jógikus zárak is alkalmazásra kerülnek kundalini közben. A bandhákat úgy lehet aktiválni, hogy egy adott ízület körül megfeszítjük az egymással ellentétesen elhelyezkedő izmokat, ezáltal különböző nyomású területeket létrehozva a testben.

A kriyák tematikus gyakorlatsorok, így célzottan lehet dolgozni velük a csakrákra, és a hozzájuk tartozó mirigyekre. Ezek a gyakorlatok lehetnek gyors, ismétlődő, intenzív mozdulatok, melyeknek ritmusát az adott légzéstechnika vagy egy-egy mantra ismételgetése határozza meg.

Rendszeres Mozgás. Erős Izomzat. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. 

A részletekért kattints IDE. 

Vannak olyan kriyák is, melyekben egy pózt kell kitartani néhány percig, csakugyan légzéssel vagy mantrával kombinálva. A mudrák vagy kéztartások is szerves részei a kundalini gyakorlásának.

Csoportos órán az oktató felelőssége olyan kriyát választani, ami a résztvevők fejlődését szolgálja.

Mire számíts, ha részt veszel egy kundalini órán?

A kundalini gyakorlás is bevezető mantrával kezdődik. Ezt egy rövid bemelegítés követi, hogy átmozgasd a gerinced. A tradíció szerint legjobb hajnalban gyakorolni, ehhez pedig az ízületeknek is fel kell ébredniük. Ezt követően kerül sor az aznapra választott kriya gyakorlására. A feladatok között lehet saját testsúlyos gyakorlat, egy-egy kitartott póz, meditáció, mantraéneklés, légzés is. A legtöbb kundalini kriya meditációval zárul, amelyet a záró mantra közös elzengetése követ. A Namaste mantra helyett ez a tradíció a Sat Nam mantrát alkalmazza.

A kundalini gyakorláshoz a résztvevők gyakran viselnek fehér öltözetet. Yogi Bhajan szerint a színek is kihatnak az ember tudatállapotára. Aki fehéret visel, az prizmaként visszaveri az összes többi színt, így figyelme elindulhat befelé. Persze nem kötelező a fehér viselése, tégy belátásod szerint. Akad olyan hagyomány is, miszerint ajánlatos jógaszőnyeg helyett báránybőrön gyakorolni. Yogi Bhajan ezt azzal indokolta, hogy ezzel el lehet választani a tested a Föld elektromágneses vonzásától. Ne feledd, ez sem kötelező! Még a legelhivatottabb kundalinisek között is van olyan, aki az állatok tisztelete érdekében inkább a jógaszőnyeg mellett dönt.

Honnan tudod, hogy a kundalini neked való?

A kundalini az egyik olyan jógastílus, amelyik a legspirituálisabb. Több a hatha jóga modern értelemben vett ászanagyakorlásánál, mivel itt egy óra alatt sorra kerülnek a légzések, kéztartások, meditáció, zárak és a mantrázás is. Másrészt a kriyák nagyon intenzívek is lehetnek, rövid, de izzasztó feladatokkal.

Mindenki számára vonzó lehet, aki szeretné a fizikai testét és tűrőképességét, erejét, kitartását fejleszteni, miközben az összes tradicionális jógikus eszközt felvonultatja. Egy próbát mindenképp megér, ha van a közeledben olyan oktató, aki gyakorolja a kundalinit.

 

(forrás: https://www.verywellfit.com/an-introduction-to-kundalini-yoga-3566821 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .