Barion Pixel

A magas vérnyomás vészjósló tünetei és 4 hasznos tipp a megelőzésre

Hazánkban a felnőtt lakosság jelentős hányada szenved magas vérnyomás miatt. Ha a magas vérnyomást nem kezelik, okozhat stroke-ot, szívinfarktust, de más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Az első és legfontosabb lépés a megelőzés. Gyakran nevezik ugyan „csendes gyilkosnak”, azonban néhány jellemző tünet felhívhatja rá a figyelmet.

A vérnyomást rendszerint valamelyik karon mérik felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomás értéket higanymilliméterben (Hgmm) adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás). A második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás).

A vérnyomás értékeket négy kategóriára lehet osztani. A vérnyomás értéke akkor nem kóros, ha 140/90 Hgmm alatt van, de 120/80 Hgmm alatt lenne optimális. A kardiovaszkuláris betegségek kockázata a nyugalmi vérnyomás emelkedésével együtt nő.

Egészséges szív, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE.  

Mi okozhat magas vérnyomást?

A magas vérnyomás számos különböző tényezőtől függ. Oka lehet a szorongás, a túl sok koffeinfogyasztás, a dohányzás, a környezeti hatások, a toxinok, a stresszes életmód. Magas vérnyomást okozhat még a depresszió, a daganatos megbetegedések, a pajzsmirigy betegségei, a terhesség, az elhízás, a vesebetegség és az alvási apnoé.

Milyen jelei vannak a magas vérnyomásnak?

A homályos látás, ha vér jelenik meg a vizeletben vagy zümmögő hang megjelenése a fülben, a szédülés, a légszomj, az orrvérzés, az extrém fáradtság, a szabálytalan szívverés, a lüktető érzés a mellkasban, a nyakon vagy a fülben és a szűnni nem akaró fejfájás.

Milyen következményekkel járhat a kezeletlen vérnyomás?

Verőértágulattal, az artériák sérüléseivel, szívbetegséggel, szívelégtelenséggel, vesebetegséggel, látásvesztéssel – csak hogy néhányat említsünk.

Egészséges szív, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE.  

Hogyan tarthatja normál tartományban a vérnyomását?

  1. Az egészséges, növényi alapú táplálkozás sokat segíthet. Ilyen lehet a mediterrán diéta, amely főleg az egészséges zsírokra és a vörös húsok mellőzésére koncentrál. A mediterrán diéta sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A diétázók rendszeresen kis mennyiségű vörösbort is fogyasztanak, amely resveratrolban gazdag, amelynek vérnyomáscsökkentő szerepe van.

2. A vérnyomáscsökkentéshez csökkenteni szükséges a sóbevitelt.  Ennek érdekében kerülje a feldolgozott élelmiszereket, ellenben fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. A nyers, növényi alapú táplálékok alacsony sótartalmúak és magas értékű tápanyagokban gazdagok.

3. A vérnyomás csökkentéséhez a szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van. Például koenzim Q10-re, magnéziumra, kalciumra, vasra, káliumra, D-vitaminra és omega-3 zsírsavakra.

4. A rendszeres testmozgás egy kiváló mód arra, hogy a vérnyomását csökkentse. Ezzel mérsékelni tudja a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatait is. Nem beszélve arról, hogy a testedzés segít leküzdeni a stresszt is, amely szintén okozója lehet a magas vérnyomás kialakulásának.

Egészséges szív, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE.  

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .