Barion Pixel

A rendszeres jógagyakorlás 6 legfontosabb előnye

Rendszeres testmozgásra szüksége van a testnek és a léleknek egyaránt. Számos betegség elkerülhető, ha a mindennapok részévé válik a mozgás, mert ilyenkor az immunrendszer is hatékonyabban képes működni és sokkal jobban érezzük magunkat lelkileg is. Nem véletlen, hiszen a mozgás közben endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, ami boldogság és elégedettség érzetet okoz.

A jógagyakorlatok különösen sok pozitív hatást hozhatnak a mindennapjainkba! Nemcsak a rugalmasságunkat nyerhetjük vissza, hanem segíthet a jobb lelki és testi egyensúly megteremtésében!

De milyen előnyei lehetnek a rendszeres jógagyakorlásnak? Íme egy nem teljes lista…

Alvászavar és szorongás csökkentése

A jóga bizonyítottan segít az alvászavar, szorongás és depresszió, fej- és hátfájás, vagy keringési zavarok enyhítésében. Ezek manapság népbetegségek, szinte nincs olyan ember, akit ne érintene valamelyik! Küzdjünk ellene a rendszeres jógagyakorlással!

Testtartás javulása

Az ászanák erősítik az izmokat, az inakat és szalagokat, javítják a testtartást, erősítik az egyensúlyérzéket. A jógagyakorlatok során olyan testhelyzeteket gyakorlunk, amelyek a természetes mozgásokat pótolják, és ellensúlyozzák az egyoldalú életmódot. Ezek a gyakorlatok szimmetrikusan erősítik és nyújtják az izmokat, ezáltal javul az izomtónus, a testtartás, tökéletesedik a mozgások és mozgás folyamatok koordinációja is.

Változókori tünetek csökkentése

A változókor előbb-utóbb minden nő életében elérkezik. A hormonszint csökkenése nem csak testi, hanem komoly lelki változást is előidéz, felborítva így a testi-lelki egyensúlyt. A rendszeres jógagyakorlatokkal akár a változókor kezdete is eltolható, de tünetei mindenképp csökkenthetőek.

Koncentráció fejlesztése

“A koncentráció kapu a meditációhoz.” A koncentráció olyan tudatállapotot, amelyben a figyelmünket egyetlen dologra irányítjuk. Minden mást engedünk elhalkulni, és tudatosan kizárjuk a figyelmünk fókuszából. A koncentrációnak ez a foka kellő gyakorlással megtanulható és fejleszthető és mindehhez több eszköz is a rendelkezésünkre áll a jóga keretein belül: például az ászanák.

Helyes légzés

A jógánál a légzésre terelődik a figyelem, ami nyugtalan, aggódó gondolatoknál nyugtatóan hat. A vegetatív idegrendszer ezzel újra egyensúlyba hozható, ami fokozatosan csökkenti a túlterheltség tüneteit. A szokásos hétköznapi stresszben szenvedőknek rendkívül ajánlatos a megfelelő légzéstechnika elsajátítása!

Segít az elengedésben

Az elengedéshez a belső csenden át vezet az út, ezért a jóga és meditáció megteremti azt az alapot, amelynek a segítségével megszabadulhatunk azoktól a múltból cipelt béklyóktól, melyek akadályoznak a belső béke megtalálásában. Feloldjuk a belső blokkokat, így biztosítjuk a szabad áramlást!

2 hozzászólás a(z) “A rendszeres jógagyakorlás 6 legfontosabb előnye”bejegyzéshez

  1. Oberli nihaly

    A csikungrol szeretnék bővebben értesülni mivelhogy a koromhoz az all áll a legközelebb .

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .