Barion Pixel

A stressz oldása egy egyszerű légzőgyakorlattal

Fizikális egészségünkhöz elengedhetetlen a mentális jólét. A migrénes fejfájástól kezdve a stresszen át, a szívrohamig számtalan gyógyszerhez, gyógymódhoz és orvosi eljáráshoz folyamodhatunk, hogy javítsunk helyzetünkön. A gyógyszerek és eljárások legtöbbje viszont csak felszíni kezelést nyújt, és nem célozza meg a probléma mélyén rejtőző okait. Például, ha stresszhelyzetbe kerülünk, több mint 1400 biokémiai reakció indul el testünkben. Ilyenek például a magas vérnyomás vagy a heves szívdobogás.

Agyunk azon részei, amelyek a szervezetből stresszreakciót váltanak ki, szintén stresszre aktiválódnak, így okozva még több feszültséget. Ily módon alakul ki egy ördögi kör: a stressz önmagát gerjeszti. 

Stressz hatására megváltozik az agy. Összezsugorodnak azok a területek, amelyek az összpontosításért és a koncentrációért felelősek, ezzel egy időben felerősödnek a félelem és szorongás érzései.

A krónikus stressz felgyorsítja az öregedést. Fiatalon rugalmasabban veszi az ember a megpróbáltatásokat, viszont az idő előrehaladtával megfogyatkoznak azok a hormonok, amelyek a stressz legyőzésében játszanak kulcsszerepet.

Rendszeres Mozgás. Kiegyensúlyozott Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Minél kevesebbet aggódunk a stresszen, annál hatékonyabban lehet a tüneteit csillapítani, de ha természetednél fogva nehezebben nyugszol meg, ám számtalan technika van, amit megtanulhatsz vész esetére.

Ha nem tudsz változtatni az életkörülményeiden, amik a stresszt okozzák, akkor a saját hozzáállásodon kell változtatnod ahhoz, hogy segítsd az endorfin nevű hormon termelését, ami nyugtat.  A tudományos kutatások sorra bizonyítják, hogy az alábbi alternatív gyógymódok hatékonyan oldják a feszültséget:

  • akupunktúra
  • jóga
  • tai chi
  • meditáció.

„4-7-8” légzés

Mind a jóga, a tai chi és a meditáció a légzés megfigyelésén alapul, valamint a lélegzet irányítására épít. A „4-7-8” légzés egy remek technika, amivel a szervezet „üss vagy fuss” reakcióját, azaz a stresszre adott válaszreakciót – melynek meghatározó érzései a szorongás és a félelem – át tudja kapcsolni a nyugalmi állapotba. 

A gyakorlat lényege, hogy 4 másodpercig beszívod a levegőt az orrodon keresztül, 7 másodpercig bent tartod, majd 8 másodpercen keresztül lassan kifújod szájon keresztül egy halk „oh” hang kíséretében. Belégzéskor a nyelvet a szájpadláshoz kell érinteni.

Mindössze négyszer kell megismételni a gyakorlatot, és máris elálmosodsz tőle, vagy akár ennyi idő alatt el is lehet aludni.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .