Barion Pixel

A szokások rabja vagy? 12 tipp miként szabadulhatsz meg tőlük

Neked is vannak szokásaid – jól bevált működő  apró döntéseid, amelyeket olyan tevékenységek kapcsán hozol meg amelyeket minden nap megteszel, mintegy robotpilóta üzemmódba kapcsolva magadat. A tudatos cselekvéseid tudattalan készséggé alakulnak – és automatizmusokká válva megkönnyítik az életedet.  A szokások talán most jelentéktelennek tűnnek, de hidd el nem azok! Nagyon is fontosak, mert meghatározzák a személyiségedet, ennélfogva jó vagy rossz irányba is terelhetik az életed alakulását.

A boldogságod is a szokásaidtól függ

Ha most boldogtalan vagy, akkor ne másokban keresd a hibát, hanem nézz mélyen magadba – mert az hogy mennyire vagy elégedett és boldog többségében a szokásaidtól függ. Ha át akarod alakítani az életedet, akkor meg kell tanulnod átalakítani a szokásaidat is, mert mitől változna bármi is, ha újra és újra ugyanazokat a hibákat követed el? Változtatni viszont csak akkor tudsz bármin is, ha érted annak a működését, és tisztában vagy azzal, hogy mely pontokon, és miként lehet beavatkozni. Minden tettednek következménye van: csak egyedül Te lehetsz az, aki irányítást gyakorol fölöttük.

A szokások rabja vagy?  12 tipp miként szabadulhatsz meg tőlük

Logikus: ahogy egy szokás kialakult, úgy meg is lehet szabadulni tőle. Ez elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de ha már a szokás megváltoztatásának gondolatától is borzogat a hideg, akkor csak a megfontolt, tudatos elhatározás, és az ahhoz való ragaszkodás hozhat eredményt. 

Ha fejleszteni szeretnéd az életminőségedet, akkor fel kell hagynod a rossz szokásaiddal és jó szokásokat kell elsajátítanod:

  1. Vizsgáld meg : melyek azok a szokásaid, amelyek rossz irányba sodorják az életedet. Miben hátráltatnak? Minél több van, annál sürgetőbb meghatározni, hogy ezek közül melyik a leginkább veszélyes, és miért. Ha megtalálod az okát, akkor megtalálod a megszüntetéséhez szükséges megoldást is.
  2. Egyszerre csak egy rossz szokásra fókuszálj, ne aprózd el az erődet, mert nem leszel hatékony.
  3. Kerüld el a szokást kiváltó okokat – változtass azokon a körülményeken, amelyek kiváltói voltak a szokásaidnak. Telefonfüggőként még éjfélkor is a  mobilodon lógsz? Hagyd a másik szobában, és némítsd le! Egy stresszesebb nap után hazafelé mindig beugrasz 1-2 (3) sütiért a cukrászdába? Válassz másik útvonalat!
  4. Nézz szembe vele: attól, hogy  rendszeresen menekülsz előle, nem fog jobb lenni.
  5. Most képzeld el miként változna meg az életed, ha sikerülne visszavenni a kontrollt a rossz szokásaid fölött. Mennyivel lenne jobb, nyugodtabb, harmonikusabb?
  6. Próbáld meg más-kevésbé rossz szokással helyettesíteni: például chips evés helyett rágcsálj almát.
  7. Mindig legyen terved a kifogásaid kezelésére. Mik az akadályok, a kifogások és az ezekre adott válaszok.
  8. Légy türelmes önmagaddal – ahogy a rossz szokásaid sem 1 nap alatt alakultak ki, úgy a róluk való “leszokás” is időbe fog telni. Ne tántorítson el a tervtől az sem, ha egyszer-egyszer képtelen vagy ellenállni a kísértésnek. 
  9. Keress támogatókat magad mellé – közösen könnyebb áthangolódni.
  10. Ha a szokás hátterében a stressz áll, fejleszd a konfliktustűrő képességedet – ha a fáradtság, akkor relaxálj.
  11. Minden este tervezd meg lépésről-lépésre a következő napodat: milyen teendők várnak rád, mi a legfontosabb. Magabiztosabb és összeszedettebb leszel, ha tudod, hogy mikor mi vár rád.
  12. Alakíts ki tudatosan jó szokásokat – találd meg a miértjeidet, például: minden reggel elmegyek futni – mert egészségesebb szeretnék lenni. MIndig kezd kicsiben, majd fokozatosan növeld a tétet. (Ez működhet a dohányzásról való leszokásban is – először csak napi 1-2 szálról mondj le -aztán növeld a mennyiséget,)
Változtass a szokásaidon – változtass jó irányba az életeden!

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .