Barion Pixel

A szorongás 7 természetes ellenszere

Noha teljesen normális, ha olykor szorongunk vagy tartunk valamitől – hisz ez is az életünk része –, az már nem az, ha ez a szorongás kihat a mindennapi életünkre és minden különösebb ok nélkül érezzük az ezzel járó fojtogató érzést.

A generalizált szorongás különleges ismertetőjegyei a nyugtalanság, izgatottság, befeszülés, türelmetlenség és a koncentráció hiánya. A szorongó ember gyakran veheti észre magán, hogy fizikai tünetek formájában is kiütközik a feszengés: fejfájás, álmatlanság, szájszárazság, kimerültség, emésztési gondok, puffadás, fokozott izzadás, izomfeszültség formájában.

A szorongás természetes csillapítói

A természet kincses ládája mindig kéznél van, és ebben az esetben is óriási segítség lehet a gyógynövények és különböző alternatív terápiák által nyújtott eszköztár, akár kiegészítő kezelésként is. Azonban mindig vedd figyelembe, hogy ha komolyabb egészségügyi problémád van, érdemes orvossal, természetgyógyásszal konzultálni, és tőle javaslatot kérni.

Az alábbi 7 gyógyír bizonyítottan csillapíthatja a szorongás tüneteit:

  1. Golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora incarnata) széles körűen elismert gyógynövény, mely évszázados múltra tekint vissza a népi gyógyászatban, leggyakrabban szorongás és álmatlanság kezelésére használatos.

Két tanulmányban is vizsgálták eme gyógynövény hatását a feszültség tüneteire, és nemcsak a munkateljesítményt fokozta, de kevésbé lettek tompák a személyek, akik gyógyszertári készítmények helyett egy kis golgotavirágot fogyasztottak.

Azonban nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a golgota nem szedhető más, nyugtató hatású készítményekkel, mert akkor fejfájást, hányingert, hányást, tompaságot, szédülést, szívdobogást okozhat.

  1. Feszültség oldása a testi szinten

Triggerpontos masszázs, shiatsu, de a masszázs valamennyi formája jó szolgálatot tesz, ha izomfájdalomról, merevségről, feszültségről, szorongásról, stresszről vagy álmatlanságról van szó.

  1. Technikák, melyek harmonizálják az elmét a testtel

Légzőgyakorlatok, testgyakorlás, jóga, tai chi, meditáció, biofeedback… Hogy csak néhányat említsünk ezen módszerek közül, melyek már bizonyították, hogy segítségünkre lehetnek ilyen esetekben. Próbálj ki néhányat ezekből, figyeld meg, hogy hogyan reagálsz rá, illetve hogy melyik passzol legjobban az elfoglaltságaidhoz. Ha stresszes, túlhajszolt életvitelt folytatsz, gondolkodj el a meditáción, a jógán. Lassíts. Remek megoldás lehet a rekeszizom vezérelt légzés vagy a tudatos jelenlét gyakorlása.

  1. Macskagyökér

A macskagyökér (Valeriana officinalis) leginkább álmatlanság ellen nyújtott segítségéért népszerű, de szorongás ellen is kiváló.

Ajánlatos egy órával lefekvés előtt bevenni. Körülbelül 2-3 hétig tart, míg elkezdi kifejteni a hatását, és három hónap szedés után szünetet kell tartani. A macskagyökér enyhe mellékhatásai közé  sorolható a szédelgés, fejfájás, enyhe emésztési zavarok. Bár legegyszerűbb tea vagy folyékony formula formájában hozzájutni, sokan tartanak tőle kesernyés íze miatt, így inkább kapszulaként szedik.

A macskagyökeret nem tanácsos más gyógyszerekkel együtt szedni, főleg nem olyan hatóanyagokkal, mint az antihisztamin vagy más nyugtatók. Ne szedd alkohollal keverve, műtét előtt vagy után, vagy ha májproblémáid vannak. Ha vezetsz, szintén nem ajánlatos. Fordulj természetgyógyászhoz-orvoshoz a szedését illetően.

 

Rendszeres Mozgás. Derűs Mindennapok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. 

A részletekért kattints IDE. 

 

  1. Káva

A káva (Piper methysticum) egy Polinéziából származó gyógynövény, magyaros nevén részegítő bors, szintén csökkenti a szorongást az embereknél.

Azonban mindenképp légy nagyon óvatos, ha káva tartalmú készítményt szednél. Az Egyesült Államokban több tanulmány készült arról, hogy a káva a májra káros hatással lehet, 4 betegnek májátültetésen kellett átesnie.

  1. Gamma-aminovajsav (GABA)

A GABA egy aminosav, amely komoly szerepet tölt be a szorongás fiziológiájában. Vannak olyan szorongáscsökkentő, receptre kapható gyógyszerek, melyek az agy GABA receptorait stimulálják. Azonban annak a szintje, hogy a GABA szájon át milyen mértékben hat az agyra, egyelőre ismeretlen.

  1. Aromaterápia

Növényi illóolajokat adhatsz a fürdővizedhez, használhatod őket masszázsolajként, de akár párologtatásra is. Idegi feszültségre használható leghatékonyabb illóolajok a bergamot, ciprus, geránium, levendula, jázmin, citromfű, narancsvirágolaj, rózsa, szantálfa, ylang-ylang. Mindezek közül a levendula a legismertebb, s így az alapját képezi a legtöbb szorongáscsökkentő illóolaj-keveréknek.

Más opciók

Ha úrrá lesz rajtad a szorongás, ne feledd, fél siker, ha elmédet rendben tartod. Menj ki a szabadba, sétálj egyet, tölts egy kis időt azzal, ami igazán fontos neked. Merülj el a cselekedetekben, anélkül, hogy a végkifejlethez ragaszkodnál. Minél többször tudod elválasztani az elme kavargásait a testedtől, nagy valószínűséggel annál kevésbé fogsz fiziológiás tüneteket produkálni.

(forrás: https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-anxiety-88220 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .