Barion Pixel

5 tudományos eredmény, miért segít a csikung gyakorlása idősebb korban is…

A csikung egy olyan meditatív mozgásforma, mely az elmét a testtel a ritmikus lélegzet útján köti össze. Noha eredetileg harcművészetként ismerték el, széles körben gyakorolják mint afféle mozgásmeditációt.

A Hagyományos Kínai Orvoslás alapelvei szerint a csikung mozdulatai segítenek stimulálni az életenergiát, azaz „chi”-t, és ezzel serkentik a szervezet természetes öngyógyító folyamatait.

Ezen mozgásforma gyakorlói leginkább arra használják ezt a technikát, hogy fejlesszék testtartásukat, egyensúlyérzéküket, rugalmasságukat, fizikai és mentális erejüket. Ezen felül a csikung fokozza az életkedvet, fájdalomcsillapító hatású, erősíti az immunrendszert és a keringési rendszert.

  1. Csökkenti az izületi gyulladást

Az elmúlt évek kutatásaiból kiderült, hogy a csikung számos egészségügyi probléma megelőzésében hatékony.

Egy kanadai egészségügyi szaklapban, a Canadian Family Physician-ben megjelent 2016-os cikk szerint kutatók „hibátlan bizonyítékot” találtak arra, hogy a csikung segít az ízületi gyulladásban szenvedőknek, fejleszti a kognitív funkciókat az idősebb korosztálynál, és a krónikus tüdőbaj áldozatainak rehabilitációjában is jótékonyan működik közre.

Íme egy áttekintés a csikung egészségre gyakorolt leghasznosabb hatásairól a jelenleg elérhető kutatások alapján:

2. Javítja a kognitív funkciókat

Egy 2014-es amerikai kutatásban, melyben 20 korábbi tanulmány eredményeit vizsgálták felül az orvosok, arra keresték a választ, a csikung hogyan hat az idősebb személyek kognitív funkcióira.

A felülvizsgált tanulmányok eredményeképp megállapították, hogy a csikung jótékonyan hathat azon felnőttek értelmi működésére, akik még nincsenek az értelmi hanyatlás korszakában.

A gyakorlatok hatása kifejezetten nagy volt abban az estben, ha előtte nem gyakoroltak semmilyen más sport- vagy meditációs tevékenységet.

3. Segít megtartani a fizikai egyensúlyt idősebb korban is

A csikung segíthet abban is, hogy az idősebb felnőttek egyensúlyérzékét fejlessze, s az így esetleges eséseket megelőzze – állapította meg egy szintén amerikai kutatás.

Ezen kísérlet alapján az derült ki, hogy azok a személyek, akik 12-26 héten keresztül, heti 1-3-szor gyakorolták a csikung mozdulatait, 43%-kal kevesebb egyensúlyvesztés miatti esésről számoltak be.

3. Segít a Parkinson-kórban szenvedőknek

A csikung még a Parkinson-kórban szenvedőknek is segítségére lehet, állítja egy 2018-as tanulmány.

Ezek szerint a Parkinsonos betegek, de még a stroke-on átesettek is jelentősen jobb egyensúlyérzékről számoltak be a gyakorlás hatására.

A kutatók egy évig követték a gyakorlókat, s mérték fel folyamatosan az egyensúlyukat illető eredményeket.

4. Segít a rákos betegeknek

Egyes kutatások azt szorgalmazzák, hogy ez a lágy, körkörös mozgássor számtalan más problémára is gyógyír lehet, mint a hátfájás vagy a rák mellékhatásaként jelentkező fáradtság. Arra is akadnak már bizonyítékok, hogy a krónikus szívbetegség áldozatainak rehabilitálásában nyújthat segítséget a csikung

5. Biztonságos gyakorlást biztosít időskorban is 

Noha a csikung gyakorlása nem sok veszélyt rejteget magában egy egészséges felnőtt számára, ne tévesszük szem elől, hogy maga a mozgás nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést.

Mindenképp konzultálj az oktatóval és az orvosoddal is, mielőtt elkezdenéd, hiszen ilyen és ehhez hasonló esetekben a legjobb biztosra menni.

Bár sok forrás propagálja a könyvekből, videókból való tanulást, azért ne feledd: a képzett oktató szakértelmét semmi sem helyettesítheti.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .