Barion Pixel

Az Astanga jóga 10 ismérve

Az elméd beidegződött mintái  észrevétlenül manipulálják az életedet – olyan minták ezek, amelyek automatizmusokká váltak benned, és az elmédet mindig ugyanazokkal a negatív  gondolatokkal, hiedelmekkel kötik gúzsba – lehetetlenné téve a harmónia megteremtését. Ha szeretnél ennek véget vetni, akkor meg kell szakítanod ezeket a mintákat, és  fel kell szabadítanod az elmédet. Hogyan? Hallottál már az Astanga jógáról? 

Az Astanga jóga olyan módszer, ami az elmére fókuszálva egységet és harmóniát teremt benned. A segítségével képessé válsz arra, hogy szembenézz a félelemmel, a fizikai-lelki kellemetlenségekkel, a fájdalommal  – és ezzel megtörve az elméd mintáit egy új nézőpont felé terel. Az Astanga jóga  gyakorlásának a célja a tisztulás, ami sokkal érzékenyebbé és kiegyensúlyozottabbá tesz. Erősödnek az intuícióid, nem vonják el a figyelmed a gondolataid, érzékenyebbé válsz.  

Az Astanga jóga hatásai

  • az elméd lecsendesedik
  • beindul a prána áramlása a testedben
  • hőt fejleszt   – beindulnak a tisztító folyamatok a szervezetben, méregtelenít
  • gyors fejlődést eredményez -a tested erőssé és hajlékonnyá válik 
  • a segítségével le tudod győzni a fájdalmakat és a félelmeidet
  • a segítségével meg tudod haladni a valós vagy vélt korlátaidat

De mi is az Astanga jóga? Az Astanga jóga 10 ismérve

Az Astanga jóga rendszerét egy indiai jógamester Sri K. Pattabhi Jois alkotta meg. A szanszkrit astanga szó jelentése  “nyolc ág”,  ami az indiai mester nyolcas rendszerére utal. 

Az Astanga jóga ismérvei:

  1. a hatha jóga egyik összetett és dinamikus formája
  2. kötött gyakorlatsorokból – összesen hat sorozatból áll, ebből az első három: 
    • az első sorozat a Jóga-Csikitsza, azaz jógaterápia, amelynek célja az egészség helyreállítása
    • a belső szerveid méreganyagoktól való megtisztítása
  3.  a  második sorozat Nádi-Sódhana, feladata az energetikai test tisztítása, erőteljesen hat az idegrendszeredre, beállítja annak egyensúlyát
  4.  a harmadik sorozat Szthira-Bhága, azaz szilárd erő, az elméd működését stabilizálja,  és a további sorozatokkal együtt az első két sorozat hatását mélyíti.
    • a sorozatok nemcsak  sorrendbe állítják az ászanákat, hanem összekötik őket a 
    • mozgással (vinyasa)
    • a légzéssel (  pránájáma)
    • az energetikai zárakkal ( bandhák) 
    • és a dristikkel ( a tekintet egy pontra szegezése – minden ászanában meghatározott fókuszpontokra kell irányítani a tekintetedet)
  5. a gyakorlás megállás nélkül, folyamatosan zajlik – amelynek ritmusát a légzés adja
  6. az alkalmazott sajátos  légzéstechnikának – a mély, tudatos légzésnek központi szerepe van. Az  astangás légzéstechnika olyan hangos légzést jelent, amelynek során a gégefőt részlegesen elzárva, egy mély H hangot hozol létre, – és légzésszünet nélkül végig lélegzed az egész gyakorlást
  7. minden ászanát öt légzésig kell kitartanod, 
  8. különleges  Mysore stílusú órákon gyakorolhatod, itt az oktatód nem fogja diktálni  a légzést vagy az ászanákat. A saját ritmusodban gyakorolhatsz, miközben személyre szabott fizikai igazításokat és verbális instrukciókat kapsz.
  9. minden astanga sorozat előtt bemelegítésként Napüdvözletet kell végezned
  10. a tested állandóan mozgásban van – a dinamikus, erőteljes gyakorlással egyfajta folyamatos meditatív állapot érhető el
  11. gyakorlásához  nagyobb  állóképesség és erő szükséges, de ha rendszeresen gyakorolod, a fejlődés nagyon gyors lesz. Az átélt sikerélmény pedig tovább motivál

Az Astanga jóga tökéletes gyakorlati módszer a feszültségoldásra, a félelmek, és a negativ tudati minták legyőzésére.  Ne hagyd, hogy a negativ meggyőződéseid kiszívják az összes erődet; a félelmeid irányítsák a mindennapjaidat! Az életedben  bekövetkező események az elfojtott minták, érzések, gondolatok visszatükröződései – győzd le ezeket a  régi negatív mintákat az Astanga jóga segítségével!

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .