Az Astanga jóga 10 ismérve

Az elméd beidegződött mintái  észrevétlenül manipulálják az életedet – olyan minták ezek, amelyek automatizmusokká váltak benned, és az elmédet mindig ugyanazokkal a negatív  gondolatokkal, hiedelmekkel kötik gúzsba – lehetetlenné téve a harmónia megteremtését. Ha szeretnél ennek véget vetni, akkor meg kell szakítanod ezeket a mintákat, és  fel kell szabadítanod az elmédet. Hogyan? Hallottál már az Astanga jógáról? 

Az Astanga jóga olyan módszer, ami az elmére fókuszálva egységet és harmóniát teremt benned. A segítségével képessé válsz arra, hogy szembenézz a félelemmel, a fizikai-lelki kellemetlenségekkel, a fájdalommal  – és ezzel megtörve az elméd mintáit egy új nézőpont felé terel. Az Astanga jóga  gyakorlásának a célja a tisztulás, ami sokkal érzékenyebbé és kiegyensúlyozottabbá tesz. Erősödnek az intuícióid, nem vonják el a figyelmed a gondolataid, érzékenyebbé válsz.  

Az Astanga jóga hatásai

 • az elméd lecsendesedik
 • beindul a prána áramlása a testedben
 • hőt fejleszt   – beindulnak a tisztító folyamatok a szervezetben, méregtelenít
 • gyors fejlődést eredményez -a tested erőssé és hajlékonnyá válik 
 • a segítségével le tudod győzni a fájdalmakat és a félelmeidet
 • a segítségével meg tudod haladni a valós vagy vélt korlátaidat

De mi is az Astanga jóga? Az Astanga jóga 10 ismérve

Az Astanga jóga rendszerét egy indiai jógamester Sri K. Pattabhi Jois alkotta meg. A szanszkrit astanga szó jelentése  “nyolc ág”,  ami az indiai mester nyolcas rendszerére utal. 

Az Astanga jóga ismérvei:

 1. a hatha jóga egyik összetett és dinamikus formája
 2. kötött gyakorlatsorokból – összesen hat sorozatból áll, ebből az első három: 
  • az első sorozat a Jóga-Csikitsza, azaz jógaterápia, amelynek célja az egészség helyreállítása
  • a belső szerveid méreganyagoktól való megtisztítása
 3.  a  második sorozat Nádi-Sódhana, feladata az energetikai test tisztítása, erőteljesen hat az idegrendszeredre, beállítja annak egyensúlyát
 4.  a harmadik sorozat Szthira-Bhága, azaz szilárd erő, az elméd működését stabilizálja,  és a további sorozatokkal együtt az első két sorozat hatását mélyíti.
  • a sorozatok nemcsak  sorrendbe állítják az ászanákat, hanem összekötik őket a 
  • mozgással (vinyasa)
  • a légzéssel (  pránájáma)
  • az energetikai zárakkal ( bandhák) 
  • és a dristikkel ( a tekintet egy pontra szegezése – minden ászanában meghatározott fókuszpontokra kell irányítani a tekintetedet)
 5. a gyakorlás megállás nélkül, folyamatosan zajlik – amelynek ritmusát a légzés adja
 6. az alkalmazott sajátos  légzéstechnikának – a mély, tudatos légzésnek központi szerepe van. Az  astangás légzéstechnika olyan hangos légzést jelent, amelynek során a gégefőt részlegesen elzárva, egy mély H hangot hozol létre, – és légzésszünet nélkül végig lélegzed az egész gyakorlást
 7. minden ászanát öt légzésig kell kitartanod, 
 8. különleges  Mysore stílusú órákon gyakorolhatod, itt az oktatód nem fogja diktálni  a légzést vagy az ászanákat. A saját ritmusodban gyakorolhatsz, miközben személyre szabott fizikai igazításokat és verbális instrukciókat kapsz.
 9. minden astanga sorozat előtt bemelegítésként Napüdvözletet kell végezned
 10. a tested állandóan mozgásban van – a dinamikus, erőteljes gyakorlással egyfajta folyamatos meditatív állapot érhető el
 11. gyakorlásához  nagyobb  állóképesség és erő szükséges, de ha rendszeresen gyakorolod, a fejlődés nagyon gyors lesz. Az átélt sikerélmény pedig tovább motivál

Az Astanga jóga tökéletes gyakorlati módszer a feszültségoldásra, a félelmek, és a negativ tudati minták legyőzésére.  Ne hagyd, hogy a negativ meggyőződéseid kiszívják az összes erődet; a félelmeid irányítsák a mindennapjaidat! Az életedben  bekövetkező események az elfojtott minták, érzések, gondolatok visszatükröződései – győzd le ezeket a  régi negatív mintákat az Astanga jóga segítségével!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)