Barion Pixel

Az ászana szerepe a jógában

A szanszkrit ászana szó jelentése tartás, póz. Az ászana nem más, mint a jóga pózainak fizikális megvalósítása. Akkor is az ászana kifejezést használjuk, ha egy konkrét jógapózra utalunk, például „A lótuszülés egy olyan ászana, amit ülve hajtunk végre”.

Azonban amit a legtöbb ember ma jógának nevez, az valójában az ászanák, vagyis a fizikális pózok gyakorlására utal – ami csak egy aspektusa a jógának a nyolc közül. Az ászanán kívül a jóga magába foglalja a pranayamát (légzőgyakorlatokat), a dhyanát (azaz a meditációt), a yamákat (erkölcsi tiltások) és a niyamákat (erkölcsi ajánlások), a pratyaharát (vagyis az érzékek visszavonását), a dharanát (ami nem más, mint koncentráció) és végül a samadhit (megvilágosodást).

Az ászanagyakorlás előnyeiről

A jóga fizikális vetülete, azaz a testtartások gyakorlása a rugalmasság, erő és egyensúly fejlesztését szolgálja. Gyakorlás közben a lélegzet ritmusa adja meg a mozgás tempóját is. Ez a légzés, illetve a légzésre irányított figyelem csökkenti a szorongást és a stresszt. Az ászanák nem csupán a testedzés eszközei, ennél sokkal mélyebb jelentőségük van. Holisztikusan, a testet az elmével egy szerves egységben fejleszti az ember fizikális, mentális, érzelmi és lelki egészségét.

A pózok szanszkrit neve

A szanszkrit nyelvben a testtartások megnevezéséhez az ászana szót utótagként használják, lásd Trikonasana (Háromszög póz), Virabhadrasana (Harcos póz), Eka pada rajakapotasana (Egylábú királyi galambpóz). Ennek tudatában, no meg néhány más szanszkrit szót ismerve könnyebben eligazodhatsz a testtartások nevét illetően. Például eka pada egylábút jelent, így ha elhangzik órán a kifejezés, számíthatsz rá, hogy az egyik lábaddal mást kell csinálni, mint a másikkal. Parsva jelentése oldalsó, parivrtta jelentése pedig csavart. Ha megérted a szavak jelentését, fokozatosan elkezded érteni az ászanák nevét is.

A hatha jóga legtöbb testtartása állatok, természeti jelenségek, hindu istenségek és egyéb mitológiai figurák után kapta a nevét. A helyesírásuk azonban sok esetben különböző, mivel előfordul, hogy más-más tradícióból származnak.

Történeti áttekintés

A szanszkrit ászana szó jelentése tartás, póz, ülés. Az ősi források szerint az első jógaászanák ülőpozíciók voltak, amelyeket a meditációhoz vettek fel a jógik. Patanjali Jóga-szútráiban, az első jógáról íródott átfogó szövegben, amely a 3. század körül keletkezett, csak egy helyen említi az ászanákat. Sthira Sukham Asanam azt jelenti: „Az ülőpóznak stabilnak és kényelmesnek kell lennie”. Azaz a jóga ősi, autentikus formáiban a testtartás a meditációt segítő ülés előkészítése volt. Más kérdés, hogy napjainkban a fitneszstúdiók és konditermek egyik legfőbb „portékája” a jóga.

 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. 

A részletekért kattints IDE. 

 

Az ászanák szerves részei a hatha jóga rendszerének, amely légzőgyakorlatokkal kombinálja az előbbieket. A Hatha Yoga Pradipika, amely a 15. században íródott, 14 ászanáról beszél, amelyből 11 ülőpóz.

Ám egészen a 20. századig kell utaznunk az időben ahhoz, hogy felfedezzük a jóga térhódítását a nyugati világban. A testedzés, a fizikum erősítése ekkor kapott szárnyra, és ennek a hatásai figyelhetők meg mai világunkon is: számtalan stílus, megannyi oktató csalogat a fittebb, karcsúbb feszesebb test megszerzésének küzdőterére.

Gyakran megterhelő, izzasztó edzéssé formálva azt az ősi jógát, amely eredetileg azt tanította, hogy a testnél magasabb rendű a lélek világa, s hogy az érzékek befelé fordítására, az elme berögzült, elfásult megszokásainak megtörésére a bonyolult pózok remekül szolgálnak, ám, végső soron az út önvalónkhoz a meditáción keresztül vezet. A kényelmes, stabil üléshez pedig szükség van a test izmainak, ízületeinek, valamint a gerinc tartóizmainak megerősítésére.

 

(forrás: https://www.verywellfit.com/what-is-asana-3566793 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .