Barion Pixel

Csonterősítés minden életkorban

Amikor csonttörésről, csontritkulásról van szó, akkor sokan csak legyintenek, hogy ez velük úgysem fordulhat elő. Pedig aki nem foglalkozik csontjai egészségével, vagyis nem mozog eleget és nem fogyaszt csonterősítő táplálékokat és betölti a negyvenedik, illetve az ötvenedik életévét, számíthat rá, hogy a csontritkulás réme őt is fenyegetni fogja.

Ahhoz, hogy csontjaid erősek maradjanak, fogyassz rendszeresen tejet és tejterméket, amelyek kalciumot tartalmaznak. A kalcium felszívódásához D-vitaminra is szükséged van, így fogyassz D-vitaminban gazdag táplálékokat – tojás, lazac, pisztráng, gomba – is.

Ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást, ugyanis ez meggátolja a kalcium felszívódását, ezáltal növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

A rendszeres testmozgás segít megtartani a csontok egészségét. Ha irodai munkát végzel, óránként tarts szünetet és mozgasd meg a végtagjaidat. Állj fel, járkálj, hogy súly nehezedjen a lábaidra és a gerincedre, amely serkenti a csontok növekedését. A súlyzós gyakorlatok fejlesztik az izmokat. Ha izmaid elgyengülnek, a terhelés a csontjaidra hárul, amelyek egy idő után képtelenek a plusz terheket és feladatokat ellátni és csonttöréssel reagálnak. Ezt fáradásos vagy stressztörésnek is nevezik az ortopédusok.

Kerüld a szénsavas és a koffeintartalmú italok fogyasztását, amelyek összefüggésbe hozhatók a csökkent csontsűrűséggel. A kávéban és a teában lévő koffein, illetve a szénsavas üdítőitalokban lévő foszforsav kioldja a kalciumot a csontokból. Ha valamilyen oknál fogva vitamin- és ásványianyag-kiegészítésre van szükséged, konzultálj a kezelőorvosoddal, aki az egészségi állapotodat megismerve hasznos és szakszerű tanácsot tud adni a vitamin- és ásványianyag-pótlást illetően.

Ha a napjaid nagy részét bent töltöd, akkor is tartózkodj legalább napi 10-15 percet a napon, hogy a szervezeted D-vitaminnal töltődjön fel, hiszen erre a vitaminra is szükséged van csontjaid egészségéhez.

Ha nem szereted a tejet, készíts mandulatejet, amely szintén tartalmaz kalciumot és D-vitamint, amely a csontokat erősíti. Ezeken kívül van benne riboflavin, vas és B-vitamin, amelyek az izmok növekedését és gyógyulását segítik elő. Hogyan készíts mandulatejet? A szeletelt mandulát legalább egy éjszakára áztasd be, mielőtt tejet készítesz belőle. Másnap a vízzel egyetemben turmixold le a mandulát. Adj hozzá egy csipet sót és ízlés szerint mézet, nyírfacukrot vagy kókuszvirágcukrot. Én néha vaníliarúddal és fahéjjal is megízesítem. Ha szükséges, adagolj még vizet az elegyhez. Van, aki sűrűbben szereti, mások a hígabb változatot preferálják. Ezt követően legalább kétszer szűrd át a mandulatejet. Ezt elvégezheted egy kisebb lyukú szűrő, textilpelenka vagy egy gézdarab segítségével. A mandulaforgácsot ne dobd ki, hiszen belekeverheted pudingba, sütibe, de a reggeli gyümölcssalátádba vagy müzlidbe is belecsempészheted.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .