Barion Pixel

Tudományos kutatók a jóga és csikung gyakorlás és az immunrendszer összefüggéseiről…

A jóga, csikung és a meditáció testre, elmére és lélekre gyakorolt pozitív hatásai egyre inkább a kutatások középpontjába kerülnek már a legnevesebb nyugati egyetemeken is.

A közelmúltban a Medical News Today számos olyan kutatásról számolt be, amelyek a jóga, csikung és a meditáció előnyeit igazolták, beleértve a kognitív leépülés elleni és a genetikai tényezőkre gyakorolt hatásukat, valamint stresszoldó képességüket és a depresszió gyógyításában mutatott eredményeket.

A Frontiers in Human Neuroscience című folyóiratban megjelent új tanulmány azt igazolja, hogy a jóga, csikung és a meditáció pozitív hatással van a központi idegrendszerre, az immunrendszerre, és javítja a gyakorlók általános jólétét, közérzetét.

Dr. B. Rael Cahn, a Dél-Kaliforniai Egyetem Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszéken vezetett egy nagyobb kutatást, amely a rugalmasság előmozdítására irányuló különböző megközelítéseket célozta meg.

Dr. Cahn és csapata néhány résztvevővel egy 3 hónapos jóga és meditációs elvonulásban vett részt. Ezen a elvonuláson a résztvevők napi meditációra és jógagyakorlásra vállalkoztak, valamint vegetáriánus étrendet követtek.

A 200 résztvevő közül (férfiak és nők vegyesen) 98 önként jelentkezett, hogy részt vegyen bio-markerek mérésében.

Az elemzések szerint a mérések BDNF plazmaszint emelkedést mutattak, ami a stressz tényezőkkel szembeni jobb ellenálló képességét jelenti.

Az adatok egy gyulladáscsökkentő citokin (interleukin-10) növekedését és egy proinflammatorikus citokin (interleukin-12) csökkenését is kimutatták ami a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez vezet.

A kutatók úgy vélik, hogy az adatokból összegyűjtött eredmények a fizikai és pszichológiai jólét javulását jelzik.

Hangsúlyozzák, hogy az eredmények a központi idegrendszer, ezáltal a koncentrálóképesség javulását is mutatják.

Ráadásul a kutatás azt sugallja, hogy a meditáció és a jóga a hippokampuszt jobb működésre ösztönzi.

A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában. Számos idegrendszeri megbetegedés elsőként a hippokampuszban okoz elváltozásokat. Ezek miatt a neurológiai kutatások egyik kedvelt témája.

Dr. Cahn és csapata és úgy vélik, hogy kutatásaik eredményei pozitív alapot nyújtanak a jóga, csikung és a meditáció potenciális fizikai és pszichológiai előnyeinek további tanulmányozásához.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .