4 egyszerű stressz-kezelési technika

A stressz mindennapjaid szerves részét képezi: segitve körülölel, rémisztgetve körbevesz, próbára tesz, sokszor fojtogat, vagy a legrosszabb esetben megbetegit – már ha hagyod, hogy idáig fajuljon a helyzet. 

A stressz tünetei

Fel kell ismerned a klasszikus tüneteket: állandóan szorongsz, képtelen vagy koncentrálni, ingerlékeny vagy és szétszórt, hullámzik a teljesítményed, elfelejtesz dolgokat, megsértődsz mindenen, izzadsz, nem kapsz levegőt, feszülnek az izmaid, fáj a fejed, rendetlenkedik az emésztésed. Olyan vagy mint egy pattanásig feszített húr. A szervezeted tartalékai kimerülnek, és ha nem lépsz komoly betegségek alakulhatnak ki.

A stressz kezelése

Meg kell tanulnod hatékonyan kezelni a stresszt. Erre szerencsére sokféle lehetőséged kínálkozik:

Rendszeres Mozgás. Egészséges Csontok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. NYÁRI 40%-os AKCIÓ AUGUSZTUS 31-ig. A részletekért kattints IDE.

 • Progresszív relaxáció – a tested izmait meghatározott sorrendben feszíted meg, majd lazítod el. Feküdj hanyatt, hunyd be a szemed, majd gondolatban haladj végig a tested minden apró szegletén – kezdve a lábujjaidnál, és befejezve a fejtetődnél. Tudatosan feszítsd meg, majd lazitsd el azokat az izomcsoportokat ahol gondolatban jársz – miközben ügyelj a légzésedre is. 
 • Alkalmazott relaxáció – a progresszív relaxációra épülő technika. Itt már nem szükséges az izmok megfeszítése ahhoz, hogy ellazulj, elég csak az ellazulásra gondolnod – hozzárendelni egy utasítást (pl.:“nyugalom tölt el”)és hozzácsatolnod egy kellemes képet. Később elég lesz az utasítást, és ezt a képet felidézni ahhoz, hogy az izmaid könnyebben ellazuljanak.
 • Autogén tréning – koncentrált önellazítás, ami 6 könnyen megtanulható lépésből áll.
 • Meditáció – a fókuszált figyelem elsajátítása az előző három technikánál kicsit nehezebb, de jóval hatékonyabb  a stressz megfelelő kezelésére. A meditáció befelé figyelés, elmélyedés, elmélkedés – legfőbb célja a lelki béke elérése, a pszichés ellazuláson és megnyugváson keresztül.
  Lépései:

  1. Lazitsd el a tested  mantrázással, vagy progressziv ralaxációval
  2. Csendesitsd le az elméd – ne hagyd hogy össze vissza csapongjanak a gondolataid
  3. Koncentrálj egy dologra – a légzésedre, egy tárgyra, egy gyertyalángra – bármi is legyen az – fókuszálj rá teljes mértékben. Ha a figyelmed mégis elkalandozna – eleinte bizony el is fog –   tereld vissza a koncentrációd tárgyára. 

  Hunyd be a szemed, majd végy egy mély lélegzetet! Néhány másodpercig tartsd bent a levegőt, majd amikor kifújod a levegőt, próbálj ellazulni! Engedd hogy ez könnyen megtörténjen! Miközben kifújod a levegőt, érezd, hogy a feszültség távozik testedből!

   

Rendszeres Mozgás. Egészséges Csontok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. NYÁRI 40%-os AKCIÓ AUGUSZTUS 31-ig. A részletekért kattints IDE.

Folyamatosan lazítsd el izmaidat, először a vállaid, a karjaid, a felsőtested, a lábaid és minden egyes testrészed! Légzésed legyen laza és kiegyensúlyozott, az orrán szívd be a levegőt, és a szádon fújd  ki azt! Ez az ellazult érzés folyamatosan szét fog áradni a testedben- és kellemes meleggel és a súlytalanság érzésével jár. Pár perc múlva teljesen laza, kipihent, felfrissült állapotba kerülsz, és a stresszes állapot megszűnik. 

Ha sikerül hatékonyan elsajátítani az ellazulási technikák valamelyikét, és rendszeresen alkalmazod azt, akkor amellett, hogy csökken a stressz szinted még javulni fog az önértékelésed, a koncentrációs, tanulási  és döntéshozatali képességed is.

3 thoughts on “4 egyszerű stressz-kezelési technika
 1. Köszönöm,nagyon hasznos,hatékony technikák!
  Isten áldja meg! Sikeres ,boldog életet!

 2. Köszönöm szépen, nagyon hasznos. Régen én is csnáltam de valahogy kiment a hétköznapi rutinból.
  Most elkezdem újra mivel hasznos minden élethelyzetben a tisztítás, és a tisztulás.
  Namaste🙏

 3. Köszönöm. Nagyon hasznos. Én már korábban befizettem az online kezdőjóga oktatásra, de sajnos problémáim miatt még nem kezdtem el.
  Sajnálom, mert tudom nagyon jó lenne, az eü. állapotom is javulna. Biztos szigorúbbnak kellene lenni magamhoz, mert gondolom a rendszeresség után már hiányozna is!
  Igyekszem magamra is időt fordítani.
  Üdvözlettel: Irén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)