Barion Pixel

Elvárások- 12 tipp hogyan kezeld jól mások elvárásait

Nem elég, hogy szigorú vagy önmagaddal szemben, még a  mások elvárásai is rád lesnek mindenfelől: úgy érzed képtelenség mindegyiknek megfelelned, mégis béklyóként cipeled őket magaddal. Pedig minden felesleges teher csak hátráltat – az elvárások negatívan befolyásozhatják a az önbecsülésedet, a kapcsolataidat, a viselkedésedet. 

Az elvárások kellenek

Az elvárások kellenek hiszen ezt már gyerekként is megtapasztalhattad, amikor a szüleid elvárásaival szembesültél.  Az egyértelműen meghatározott és kimondott, teljesíthető elvárások tájékozódási pontként szolgáltak ezek megmutatták az aktuális feladatot és a célhoz vezető utat, amik motiváltak,   keretet- , szabályokat- , ezáltal biztonságot adtak, és alapvetően építő hatással voltak a személyiségedre és a fejlődésedre.

A  probléma nem is az elvárások meglétével  van, hanem a tartalmukkal továbbá a közlésük módjával és a rájuk adott reakcióiddal:

  • ha nincs elvárás  – ha mindent lehet, de semmit sem kell -, az teljes káoszt eredményezhet
  • ha az elvárások irreálisak, teljesíthetetlenek, vagy éppen egymásnak ellentmondóak, akkor azt fogod érezni, hogy bárhogy is próbálkozol, úgysem tudsz megfelelni.
E-mail-cím: *

12 tipp hogyan kezeld jól  mások elvárásait

Az önmagaddal szemben támasztott elvárásaidat tudatosan  irányíthatod – de mi a helyzet a mások veled kapcsolatos elvárásaival? 

Hogyan tudod kezelni ezeket anélkül, hogy megbántanád a másik felet?

  1. Az első és talán a legfontosabb, hogy ne akarj mindenkinek – pláne bárkinek megfelelni. Szelektálj – határozd meg, kik azok az emberek, akiknek a véleménye valóban számít a számodra – de velük kapcsolatban is mérlegeld mi az, ami jogos elvárás, és mi az, ami túlzó.
  2. Ne töprengj mindig azon, hogy miként kellene módosítani a terveidet ahhoz, hogy a mások elvárásainak megfelelj. Ha célokat tűzöl ki, akkor azok a TE saját céljaid legyenek – hiszen csak ez ad kellő motivációt a megvalósításukhoz.
  3. Tudd, ha valaki csak akkor tart értékesnek, ha az ő elvárásai szerint gondolkodsz, vagy cselekszel – akkor valójában nem Téged tart értékesnek, hanem önmagát, téged pedig csak kihasznál.
  4. Nem tükrözheted vissza mások értékrendjét, mert akkor mi lesz a sajátoddal? Állj ki a saját elveid, gondolataid  mellett.
  5. Ne félj beszélni magadról – megmutatni azt ki is vagy valójában: mit gondolsz, mit érzel, mi a véleményed, mik a terveid. A beszélgetések által a másik fél is megismer, és nem akarja mindenáron rád erőltetni a saját elképzeléseit.
  6. Csak akkor tudod megvalósítani önmagad, ha a saját életedet éled: ehhez azonban az kell, hogy elsősorban az önmagaddal szemben támasztott reális elvárásoknak felelj meg, és ne a másokénak.
  7. Ha a vágyaid, gondolataid szöges ellentétben állnak azzal, amit mások várnak el tőled, akkor az állandó belső konfliktusok felemésztik az energiáidat – ha ezen nem változtatsz esélyed sem lesz a fejlődésre.
  8. Fogadd el: attól, hogy a kívülállók kritikusan lesik minden mozdulatodat, még jogod van úgy élni az életedet, ahogyan Te szeretnéd. Jogod van hibázni, tökéletlennek lenni, és néha csak önmagaddal törődni, és nem foglalkozni az ő irreális elvárásaikkal. 
  9. Töröld ki a szótáradból a “muszáj” és a “kell” szavakat – mert ezek is csak az elvárások szüleményei. Mindig van választásod.
  10. Utasítsd vissza az érzelmi manipulációt! Ha észreveszed, hogy valaki félelem, bűntudat vagy szégyenérzet keltésével próbál manipulálni és rávenni bármire, akkor utasítsd el.
  11. Tudd a szeretet nem manipulál – ott ahol feltételekhez és elvárásokhoz kötött a megléte az már nem szeretet.
  12. Nem kell mindig a mások igényeit a sajátjaid elé helyezni -a mások terheit a válladra venned, mert a folyamatos önfeláldozás előbb vagy utóbb kiégéshez vezet

Elvárásokkal teli világban élsz, és ha nem figyelsz elveszíted önmagad. 

Mert miközben a másik ember elismerésének, szeretetének megszerzése érdekében teszed, amit teszel, az ő kedvéért a saját álmaidat, céljaidat, elveidet adod fel. Ne engedd, hogy ez megtörténjen – állj ki magadért, és kezeld a helyükön a mások elvárásait!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .