Barion Pixel

Hallgass a szívre: 4 hasznos tipp a szívproblémák kiküszöbölésére

Számos tanulmány támasztja alá, hogy a jóga segít a szív- és érrendszeri betegségek megfékezésében. Napjainkban a kardiológusok és más szakemberek többsége is elismeri a jóga jótékony hatását a szívre. Az egyik kutatás során például kiderült, hogy azoknak a résztvevőknek, akik jóga órákra jártak, javult a vérnyomásuk és jelentősen csökkent a káros LDL-koleszterin szintjük is. Hasonló eredményeket értek el azok, akik rendszeresen végeztek tai chi és qigong gyakorlatokat, melyekre szintén a lassú, áramló mozgás a jellemző.

Dr. Gloria Yeh, a Harvard Orvostudományi Egyetem orvostudományi docense szerint ez az eredmény egyáltalán nem meglepő. Mint mondja a jóga azért is egyedülálló módszer, mert magában foglalja a fizikai aktivitást, a helyes légzést és a meditációt.

A jóga gyakorlatok egyszerre nyújtják és erősítik az izmokat. Ez segít abban, hogy izmaink fogékonyabbak legyenek az inzulinra, ami fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Ugyanakkor a helyes levegővétel csökkentheti a vérnyomást.  

Míg a meditáció, – amely szintén a jóga fontos része – lecsendesíti az idegrendszert és csökkenti a stresszt. Ezek együttesen segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket, és megoldást jelenthetnek a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő emberek számára is.

Szeretnél komolyabban megismerkedni a jógával? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat. További információ.

Mivel a jóga kevésbé megerőltető, mint sok más testmozgás, tökéletes azoknak, akiket egészségi állapotuk miatt orvosaik óvatosságra intenek.  Ez a fajta mozgás, jó kiegészítője lehet a szív rehabilitációjának, de segíthet szívrohamból vagy szívműtétből való felépülésben is.

  1. A jóga, mint stresszlevezető

A jóga egyik legfontosabb előnye, hogy ellazítja a testet és az elmét. A stressz fizikai hatások sorozatát okozhatja, beleértve az olyan hormonok felszabadulását, mint a kortizol vagy az adrenalin, amelyek szűkítik az artériákat és növelik a vérnyomást. De az aggodalom és a depresszió is vezethet szívbetegséghez, például szívrohamhoz, vagy magas vérnyomáshoz. A jógával gyakorolt helyes levegővétel és a szellemi fókusz azonban megállíthatja ezt a káros folyamatot.

  1. A jóga, mint szíverősítő

A jóga segíthet csökkenteni a vérnyomást, a vér koleszterinszintjét és a vércukorszintet. Egy tanulmány kimutatta, hogy akik három hónapon át rendszeresen jógáztak, azoknak javultak az értékeik.

Egy másik felmérés pedig arra világított rá, hogy a kísérletben résztvevő szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, egy nyolc hetes jóga program elvégzését követően, az életminőségük és az erőnlétük is pozitív irányba változott.

  1. A jóga segíthet leszokni a dohányzásról

Egyes kutatások kimutatták, hogy a jóga hasznos eszköz lehet a dohányzásról való leszokáskor. A dohányzás a szívbetegségek egyik legnagyobb kockázati tényezője. Éppen ezért az életmódváltás, a légzési technikák elsajátítása egyaránt segítség lehet a cigi letételében.

  1. A jóga egy folyamatos fejlődési lehetőség

A jóga javítja a test rugalmasságát, az izomerőt, az izomtónust és az egyensúlyt. A hagyományos  egyórás izomfejlesztő edzésekkel ellentétben ez a mozgásforma nem csak egy órán át tart. Minél többet gyakoroljuk a pózokkal egybekötött légzést, annál hamarabb megtapasztalhatjuk jótékony hatását.

Szeretnél komolyabban megismerkedni a jógával? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat. További információ.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .