Barion Pixel

Tanácsok abszolút kezdő jógázóknak

Sokakban él az a téveszme, hogy a jóga valamiféle különleges, emberfeletti képességeket követel meg. Elnézzük az oktatót vagy látjuk az indai jógikról készült egzotikus díszletekben megjelenő képeket, egy-egy filmrészlet idéződik az emlékezetünkbe – de valóban így lenne?

A jóga helyességét a természetessége adja. Nem követel meg természetellenes mozgást. Éppen ellenkezőleg: a természetes mozgáshoz vezet vissza. A jóga légzőgyakorlatai segítenek visszatérni a velünk született természetes légzéshez. A jógához tehát nem kell többel rendelkeznünk, mint a születéskor magunkkal hozott képességeinkkel és testünkkel.


Sokan azt gondolják, hogy nem elég hajlékonyak a jógához, tartanak attól, hogy képtelenek lennének kivitelezni az egyes pózokat. Ez abból a hibás elképzelésből ered, melyet a modern nyugati, versenyorientált társadalmunk nevelt belénk.

Az oktatók, a jógik nem sportversenyzők, teljesítménytúrázók. Mindaz, amit látunk tőlük nem valami a miénktől eltérő különleges testi adottság eredménye, hanem készséggé vált rendszeres gyakorlásé.

a jóga ászanák gyakorlásnak nem előfeltétele a hajlékonyság. sőt.. minél merevebbek, feszesebbek az izmadi, annál nagyobb szükséged van rá.
Ugyanez igaz az életkorodra is: nem lehetsz sem túl fiatal ahhoz sem túl idős ahhoz, hogy elkezdj jógázni, mert a jóga nem életkorhoz kötött. Sohasem késő visszatérni természeteshez és az egészséghez.

A jóga egyetlen kritériuma : a kitartás. Csak kitartó gyakorlás által lehet megtapasztalni a fejlődést. és a testi -lelki változást.

Sokan azt gondolják, hogy az ő életmódjuk túl stresszes a jógához, hiszen a jóga nyugalmat, koncentrációt követel, a lélek lecsendesítését. A jóga éppen a stresszoldás egyik legjobb eszköze.

A helyes légzéssel összehangolt mozgás stimulálja aparaszimpatikus idegrendszert lenyugat. A jóga könnyeddé szabaddá és oldottá tesz.

Csökkenti a versengési kényszert, leszoktat a testi-mentális-érzelmi túlfeszítésről. Stimulálja a test szervrendszeri működéseit, az anyagcserét, és a regenerálódási folyamatokat. Visszavezet a természetes állapothoz, ami után oly sokszor sóvárog a testünk.

A jógához semmi másra nincs szükséged, csak a testedre és a kitartásodra. A kitartás meghozza a gyümölcsét. Pár alkalom után érezhető a hatása, látható a változás: az izmok, ízületek lazulnak, a testtartás javul. Érezhető a mozgásban a rugalmasság. A darabosságot- az ízületek helyesebb mozgása révén a könnyedség váltja fel, a test hatékonyabbá válik, a légzés,, a vérkeringés és az anyagcsere folyamatok javulnak..

A mozgással és a légzéssel is összefüggésbe hozható kognitív képességek javulása révén szellemi frissesség, kipihentség tapasztalható.

Minden kezdet nehéz, de a jóga nem gyötrelmes kezdet. Tiszteld a tested, ne erőltesd túl és ne kényszerítsd arra, amire még nem áll készen.Tanuld meg szeretni, elfogadni a fizikai burkot amivel rendelkezel annak korlátaival és adottságaival együtt.

Renszeres gyakorlással a jóga szellemisége észrevétlenül csempészi be magát a lelkedbe – általa nyugodtabb, kiegyensúlyozottab, elfogadóbb rugalmasabb leszel, (nem csak fizikálisan) hanem a mindennapokban is. Ezek a hosszútávú, rendszeres gyakorlás „melékhatásai”.

A kezdeti gyakorlás azonnali hatásaként magasabb energiaszint, tisztább elme, jobb anyagcsere, minőségibb alvás tapasztalható.

Bármelyiknek szűkében vagy érdemes mielőbb megtenni az első lépést : elkezdeni a gyakorlást.?

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .