Barion Pixel

Hogyan edzhető az akaraterő jógával

Kevés az akaraterőm! – sóhajtasz fel lemondóan, amikor már sokadszorra sem sikerül valami. Szépen megmagyarázod magadnak, hogy emiatt nem tudsz lemondani a dohányzásról, emiatt nem mozogsz eleget, emiatt hagyod abba a fogyókúrát, emiatt nem tanulsz…

Kétségbeesés és bűntudat kavarog benned amiért nem tudod irányítani az életedet, és mentségként az akaraterőd hiányára hivatkozol  a meg nem valósult álmaid, a kudarcba fulladt terveid miatt. Ha pozitív irányba szeretnéd vinni az életedet, sikeres, egészséges, és kiegyensúlyozott szeretnél lenni, akkor az akarataterőd meglétén sok fog múlni.

Ne keseredj el! Az akaraterő fejleszthető!

Mára már egyértelművé vált, hogy az akaraterő nem csak a szerencsés vagy a kiváltságos emberek jellemzője, hanem mindenkiben – igy benned is – jelenlévő kapacitás, ami fejleszthető. De mi is az akaraterő? Akaraterő egyrészt az, amikor megteszel valamit a külvilágban a saját szándékaid szerint akár mások ellenében is, másrészt az, hogy megvan a képességed és az erőd a saját vágyaid, gondolataid, tetteid irányítására – uralni tudod önmagad (önkontroll), és a saját szándékaid szerint a  helyzetet.

Az akaraterő két irányban működik. Egyrészt segít abban, hogy valamit megtegyél, másrészt viszont abban, hogy valamit ne tegyél meg. Nem más, mint „valamely igény késleltetett kielégítésének képessége, ellenállva a rövid távú kísértéseknek a hosszú távú célok elérése érdekében”. Az alapokat ehhez a gyermekkorodban kapod, onnantól pedig folyamatos munka vár rád. Ha fejleszted, láthatóvá válik. Ha elhanyagolod-  visszafejlődik, de a jó hír az, hogy a meglévő alapra újra és újra építkezhetsz.

Ellenállni a kísértésnek

Az életed Neked is tele van kísértésekkel – így nem csoda, ha a napjaid nagy részét a csábításoknak való ellenállással töltöd. Az önkontrollod fog megvédeni tőlük. Viszont egy idő után a túl sok inger  és a fáradtság hatására  az akaraterőd is kimerülhet – és nem biztos, hogy fegyelmezni tudod magad. Ezért gyújtasz rá, ezért nassolsz újra…  Az akaraterőd visszanyeréséhez egyrészt  újra fel kell töltődnöd energiával – megfelelő táplálkozással, elegendő nyugodt alvással, relaxációval, majd fejlesztened, edzened  kell meditációval, és jógával.

E-mail-cím: *

Hogyan edzhető az akaraterő jógával?

A jóga rendszeres gyakorlásával a fizikai feszültségek feloldódnak, az érzelmeid, gondolataid  lecsendesednek, és visszatér az életerőd. A jóga javítja a mozgáskoordinációt, edzi az akaraterőt, és fejleszti a koncentrációs képességet.

  •  a helyes légzéssel tudatosítod magadban, hogy minden egyes lélegzetvétellel pránát, azaz életerőt szívsz magadba. A felületes mellkasi légzés helyett, hasi légzést vagyis jógalégzést alkalmazva, több oxigénhez juttatod a sejtjeidet, ami frissítőleg hat az akaraterődre és az idegállapotokra is.
  • a helyes testtartások – ászanák pontos kivitelezése fejleszti az akaraterődet, és nagy  koncentrációt igényel
  • a helyes táplálkozás alapelveinek betartásához is erős önkontroll szükséges  
  • a helyes relaxáció – jótékonyan hat a testedre, a vérkeringésedre, feszültségoldó, feltöltő hatása van, ami segít az akaraterőhöz szükséges energiák újrateremtésében
  • a pozitív gondolkodás és a meditáció megtanít a negatív gondolatok elengedésére, az önuralom elsajátítására, a kísértések helyes kezelésére, a higgadtság és az ellenállóképesség megőrzésére
  • a jógának  általános közérzetjavító hatása van – így nem lesz szükséged külső örömforrások keresésére 
  • a meditáció megtanít az “itt és most”-ban élni

Az akaraterő segítséget nyújt abban, hogy elindulj a céljaid felé vezető úton, és sikeresen legyőzd az utadba kerülő akadályokat.Szerencsére olyan, mint  az izmaid, amiket edzéssel fejleszteni lehet:   ha folyamatosan gyakorolsz, akkor erősödsz, de ha nem, akkor minden alkalommal újra össze kell szedned magad. Jógázz rendszeresen – és erősítsd az akaraterődet Te is.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .