Barion Pixel

4 tipp jógagyakorlóknak az elme szelíd lecsendesítésére

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen egy igazán jó jógaóra. Sokan úgy tekintenek a jógára, mint bonyolult testtartások mechanikus gyakorlására, és csak akkor elégedettek, ha jól leizzadnak és kifulladnak egy óra után; ők a jógát a testedzéssel azonosítják. Ezzel szemben, van a jógagyakorlásnak egy sokkal könnyedebb, hatékonyabb módja is, ami nem terheli meg az idegrendszert, a légzőrendszert, a keringési rendszert. Elvégre nem véletlenül tartja a mondás: „Lassan járj, tovább érsz”.

Miért tennéd ki extra stressznek a szívedet, az ízületeidet, az izomzatod, amikor úgy is át tudod mozgatni magad, hogy nem emelkedik meg feleslegesen a pulzusod, és nyugodt marad az idegrendszered?

Gyakran találod majd magad egy hevesebb tempójú jógaórán, azonban a gyorsan elvégzett gyakorlatok sok esetben vezetnek sérüléshez. Íme 4 tipp ami segít elkerülni a sérüléseket és lecsendesíti zajos elmédet is.

4 tipp jógagyakorlóknak:

  1. Lassítsd a lélegzeted

A légzés tempója határozza meg a mozdulatok tempóját is. Ha a mozdulataid mohóbbak, gyorsabbak, mint a belégzésed vagy a kilégzésed, az egyértelmű jele annak, hogy a tudatod és a tested, illetve a tested és a lélegzeted nincs szinkronban.

Akkor hogy lehet a legegyszerűbben megtalálni a neked megfelelő tempót? Koncentrálj a lélegzetedre! Amikor a tanár azt mondja, „Belégzés, emeld a karokat a magasba!”, akkor egészen pontosan arra céloz, hogy „Emeld a karokat a magasba egy egyenletes, lassú, lágy belégzéssel!”.

Ha túl heves a belégzésed, megsérülhetsz, túlstimulálhatod az idegrendszert. A legbiztonságosabb a saját, nyugalmi légzésedet használni. Egy biztos: ne fojtsd vissza a levegővételt. Gyakorlásod során minden be- és kilégzés maradjon lágy, lassú, egyenletes, és ne erőltesd.

  1. Csak magadra figyelj

Bár csábító a gondolat, hogy felvedd a versenyt a melletted gyakorlóval, hidd el, többre mész, ha a saját testedre hallgatsz, és nem próbálod meg másolni a többiek pózait. Maradj önmagad a jógaszőnyegen is.

Ne feledd, lehet, hogy éppen azért jöttél el jógázni, hogy megadd magadnak azt a figyelmet, amire a hétköznapokban nincs időd. Lehet, hogy a melletted álló ember 14 évig gyakorolt balettot napi 7 órában… Ha az ő mozdulataid követed ahelyett, amit a tested kíván, megnő a sérülés esélye, és légzésed is felgyorsulhat.  Ne ess a mohóság és a hasonlítgatás csapdájába.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

  1. Fokozatosan melegíts be

Nem mindig a gyorsaság az, ami veszélyforrást jelent jógázás közben. Ha felforrósodsz, nehezebben veszed észre tested jelzéseid. Amikor felmelegszik a tested, bemelegszenek az izmaid, ízületeid és ínszalagjaid.

Nő a fájdalomküszöböd, azaz jobban bírod a terhelést, könnyebben túlerőlteted magad. Ugyanakkor mélyebbre tudsz menni, messzebbre tudsz nyújtózni, mindezt nagyobb sebességgel.

Ám ez a túlmelegedett állapot nem a tested valós állapotát tükrözi: ahol a mindennapokban akadályokba ütközöl, a jógaszőnyegen szerzett hirtelen rugalmasság miatt meg is húzhatod magad.

Mindig jusson eszedbe az aranyszabály: sokkal rizikósabb heti egyszer nagyon kimelegedni és a végletekig erőltetni magad, mint fokozatosan felépíteni a belső hőt lágy, napi, rendszeres gyakorlással.

4. Figyelj befelé is

A jógagyakorlás egyik célja, az elme lecsendesítése: a tested folyamatosan mozgásban van, miközben az elméd mozdulatlan marad. Azok a jógik, akik már elérkeztek az elme és a test fegyelmezésének erre a szintjére, azok a mindennapos gyakorlást egyfajta meditációként élik meg.

A nagy guru, K. Pattabhi Jois a következő tanácsot adta haladó gyakorlók számára: 12 kör Napüdvözlet az „A”, majd 12 kör a „B” verzióból, napi kétszer. A test tudatos átmozgatása nem más mint az izgatott és stresszes elme lecsendesítése.

(forrás: https://www.yogajournal.com/yoga-101/vinyasa-101-yoga-class-fast )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .