Nehéz megtartanod egy jógapózt? Itt a magyarázat miért.

Hogy ismerheted fel, hogy túl sokáig tartottál ki gyakorlás közben egy-egy mozdulatot? Az árulkodó jel, ha belesüppedsz a tartásodba. Az álló jógapózok elindítása közben mindig ajánlott a gerincet megnyújtani: a farokcsontot leengedni, megnyújtani a derekat, a vállakat leengedni a fültől, és fejtetővel felfelé törekedni. Ezzel szemben az ülősor csípőnyitó és előrehajló ülőpózai hajlítják a gerincet.

Akkor mondhatjuk, hogy kezd „süllyedni” a tartásod, ha kicsivel több ideig maradsz egy pózban, mint kéne, és nem tudod megtartani ezt a felfelé nyújtózást – ekkor nagyobb eséllyel fordul elő, hogy elérted ingerküszöbödet, és ha nem vagy óvatos, megnő a sérülés veszélye.

Miért olyan elengedhetetlen a felfelé törekvés az állópózokban?

Vegyük például a széktartást (Utkatasana). A lábujjakkal markolod a szőnyeget, a térdek behajlítanak, a karok fölfelé nyújtóznak, a törzsed meghosszabbításaként. Akkor eresztettél le széktartásban, ha túlságosan behajlítottad a térded, ezzel lefelé húzva a törzsed.

Amikor a törzsed függőleges helyett vízszinteshez közelít, túl sok nyomás nehezedik a nyakadra, a vállaidra, a derekadra. Ennek pedig az a következménye, hogy a vérkeringés, a hormonok, az energia áramlása nem tart egy irányba. Minden fizikai jógagyakorlásnak az a lényege, hogy növelje a vérkeringést az ízületek körül, ellentétes izomcsoportok egyszerre történő aktiválásával.

És minden jógapóznak integrálónak kellene lennie: minden résztvevő ízületnek támogatnia kell a szomszédos ízületeket.

Széktartásban gyakori az instrukció, hogy hajlítsd be annyira a térded, hogy meg tudd érinteni a kéz ujjbegyeivel a talajt, majd emeld a karokat a fejed fölé. Az autentikus, eredeti instrukció így szól: „Amikor behajlítod a térded, felemeled a magasba a karod, tehát az emelkedés és süllyedés egyszerre történik, és egymást támogatja.”

Rendszeres Mozgás. Egészséges Testtartás. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig- 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Amikor a padlót érinted meg először, a gerinc előre hajlik, és túl sok súlyt helyezel a felsőtestre. Ez az oka annak is, hogy annyian panaszkodnak nyak- és derékfájásra, miközben ezt a pózt gyakorolják. Amikor fájdalmat érzel a felsőtestedben Széktartás közben, az a legtöbb esetben arról árulkodik, hogy túlságosan mélyre hajlítottad a térded.

Hogyan kerülhető el ez az erőtlenség egy testtartásban?

Mi segít abban, hogy megtartsd a tartóizmok aktivitását akár az Utkatasanában, akár más pózokban? Először is, ne maradj túl hosszan olyan pózokban, melyeket nehezedre esik kitartani. Másodszor, mindig koncentrálj a te személyes, egyedi testtartásodra. Egyikünk sem egyforma, mindegyikőnk testére jellemző, hogy ízületei másoktól eltérő szögben hajlanak.

Ha némi intelligenciát csepegtetsz gyakorlásodba, elérheted a koncentráció olyan magas fokát, hogy magadtól ráérzel, hogyan egyengesd el minden porcikádat. Ekkor érezhetsz rá arra, hogy senki más soha nem élt ezen a világon, akinek pontosan ugyanúgy mozognának az ízületei, mint neked. Neked, saját magadnak kell kijárnod a jóga nyújtotta ösvényt.

(forrás: https://www.yogajournal.com/practice/know-im-sagging-pose)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)