Barion Pixel

Nehéz megtartanod egy jógapózt? Itt a magyarázat miért.

Hogy ismerheted fel, hogy túl sokáig tartottál ki gyakorlás közben egy-egy mozdulatot? Az árulkodó jel, ha belesüppedsz a tartásodba. Az álló jógapózok elindítása közben mindig ajánlott a gerincet megnyújtani: a farokcsontot leengedni, megnyújtani a derekat, a vállakat leengedni a fültől, és fejtetővel felfelé törekedni. Ezzel szemben az ülősor csípőnyitó és előrehajló ülőpózai hajlítják a gerincet.

Akkor mondhatjuk, hogy kezd „süllyedni” a tartásod, ha kicsivel több ideig maradsz egy pózban, mint kéne, és nem tudod megtartani ezt a felfelé nyújtózást – ekkor nagyobb eséllyel fordul elő, hogy elérted ingerküszöbödet, és ha nem vagy óvatos, megnő a sérülés veszélye.

Miért olyan elengedhetetlen a felfelé törekvés az állópózokban?

Vegyük például a széktartást (Utkatasana). A lábujjakkal markolod a szőnyeget, a térdek behajlítanak, a karok fölfelé nyújtóznak, a törzsed meghosszabbításaként. Akkor eresztettél le széktartásban, ha túlságosan behajlítottad a térded, ezzel lefelé húzva a törzsed.

Amikor a törzsed függőleges helyett vízszinteshez közelít, túl sok nyomás nehezedik a nyakadra, a vállaidra, a derekadra. Ennek pedig az a következménye, hogy a vérkeringés, a hormonok, az energia áramlása nem tart egy irányba. Minden fizikai jógagyakorlásnak az a lényege, hogy növelje a vérkeringést az ízületek körül, ellentétes izomcsoportok egyszerre történő aktiválásával.

És minden jógapóznak integrálónak kellene lennie: minden résztvevő ízületnek támogatnia kell a szomszédos ízületeket.

Széktartásban gyakori az instrukció, hogy hajlítsd be annyira a térded, hogy meg tudd érinteni a kéz ujjbegyeivel a talajt, majd emeld a karokat a fejed fölé. Az autentikus, eredeti instrukció így szól: „Amikor behajlítod a térded, felemeled a magasba a karod, tehát az emelkedés és süllyedés egyszerre történik, és egymást támogatja.”

Rendszeres Mozgás. Egészséges Testtartás. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig- 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Amikor a padlót érinted meg először, a gerinc előre hajlik, és túl sok súlyt helyezel a felsőtestre. Ez az oka annak is, hogy annyian panaszkodnak nyak- és derékfájásra, miközben ezt a pózt gyakorolják. Amikor fájdalmat érzel a felsőtestedben Széktartás közben, az a legtöbb esetben arról árulkodik, hogy túlságosan mélyre hajlítottad a térded.

Hogyan kerülhető el ez az erőtlenség egy testtartásban?

Mi segít abban, hogy megtartsd a tartóizmok aktivitását akár az Utkatasanában, akár más pózokban? Először is, ne maradj túl hosszan olyan pózokban, melyeket nehezedre esik kitartani. Másodszor, mindig koncentrálj a te személyes, egyedi testtartásodra. Egyikünk sem egyforma, mindegyikőnk testére jellemző, hogy ízületei másoktól eltérő szögben hajlanak.

Ha némi intelligenciát csepegtetsz gyakorlásodba, elérheted a koncentráció olyan magas fokát, hogy magadtól ráérzel, hogyan egyengesd el minden porcikádat. Ekkor érezhetsz rá arra, hogy senki más soha nem élt ezen a világon, akinek pontosan ugyanúgy mozognának az ízületei, mint neked. Neked, saját magadnak kell kijárnod a jóga nyújtotta ösvényt.

(forrás: https://www.yogajournal.com/practice/know-im-sagging-pose)

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .