Barion Pixel

3 jógastílus ami segít fogyni, ha túlsúlyos vagy

A rendszeres jógagyakorlás számtalan előnnyel jár, többek közt javít a testképed megítélésén, hiszen a gyakorlással egyre erősebbé és hajlékonyabbá válik a tested, formásodnak az izmaid. A jóga ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, fejleszti a mentális és testi jóllétedet is. De mégis hogyan adhatod le a segítségével a fölös kilóidat?

Amit a jóga önmagában nem tud

Bármilyen stílusú jógát gyakorolsz is, egy biztos: ha helyesen és kitartóan végzed, megerősödhetsz tőle, azonban – a klinikai kutatások szerint is – mindez önmagában nem elég ahhoz, hogy lekarcsúsodj. Ahhoz, hogy elnyerd a hőn áhított alakod, változtatnod kell az étkezési és életvezetési szokásaidon.

Az intenzívebb jógastílusok jobban megdolgoztatják a keringési rendszert, légy óvatos, hogy ne terheld le túlságosan a szíved egy-egy gyakorlás alkalmával. Azonban ha az izomzatod is meg szeretnéd dolgoztatni, figyelj arra, hogy soha ne fulladj ki jóga közben.

Ha szívesen kocogsz, futsz, vagy bármi más, aerobik típusú mozgásban tudsz kiteljesedni, még akkor is érdemes a jógával kombinálni edzéseidet. A jóga a belső elválasztású mirigyekre, ezen keresztül a hormonrendszerre hat, megerősíti a szerveid körüli, belső tartóizmokat, tehát meghatározó szerepet játszik egy fogyókúrás programban.

Rendszeres Mozgás. Optimális Testsúly. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Amit elvárhatsz a jógától

Amíg a súlyvesztést felírhatjuk a „bevitt kalóriák kontra elégetett kalóriák” egyenletével, ne feledd, a tartós változáshoz a szokásaidat kell megváltoztatnod, azaz az egészség mellett kell letenned a voksod.

A jóga gyakorlása emberek millióit vezette rá az egészséges életmód ösvényére. Ha a jógát is hozzáadod a mozgásrutinodhoz, amely már alapból tartalmaz kardió gyakorlatokat, a gyorsabb és tartósabb eredmények látványosak lesznek.

A jóga nemcsak az énképedet fejleszti, de saját testedhez való viszonyodat is megváltoztatja. Mivel a felesleges feszültségtől is mentesít, a stresszből fakadó falatozásnak is véget vethetsz a segítségével. De ami talán a legfontosabb, a jóga segítségével megtanulhatsz hallgatni a belső hangodra, a tested szükségleteire. Így kevésbé fojtod el igényeidet, és nem fogod egészségtelen választásokkal kompenzálni azokat.

Melyik jógastílus segít a fogyásban?

Ha még sosem jógáztál, akkor mindenképp egy kezdő csoporthoz csatlakozz, ahol a tanár elég időt szán a gyakorlatok pontos végrehajtásának bemutatására. A legtöbb kalóriát valószínűleg ashtanga órán égetsz majd el. Ez a stílus egy erőteljes bemelegítéssel kezd, amit napüdvözleteknek nevezünk.

Ez után következnek az állásban végzett gyakorlatok, majd az egyensúlyozások. Ha megfelelően bemelegedtek az izmok, tovább léphetsz az ülésben kivitelezett erőteljesebb nyújtásokhoz és a hátrahajlásokhoz Az ashtangának mindig meghatározott a sorrendje, így ha részt veszel néhányszor az órán, könnyebben tudsz majd egy szabadabb, kötetlenebb gyakorlatokból álló órán eligazodni.

Rendszeres Mozgás. Optimális Testsúly. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Az ashtangából származik jó néhány erőteljesebb stílus, úgy, mint:

Vinyasa:  A vinyasa is követi az ashtanga 90 percében meghatározott sorrendet: állósort ülősor, majd fordított testtartások követnek, de a vinyasában sok múlik az oktatón, hiszen ő állítja össze szabadon, milyen témájú órát tart. Lehet a téma csípő- vagy mellkasnyitás, egyensúlyozás, egy-egy csakra is a középpontba kerülhet.

Power Jóga: Ahogy a neve is sugallja, a power jóga egy erőtelje, lendületes stílus, amelyet sokszor konditermekben, de jógastúdiókban is oktatnak. A power jóga célja, hogy felfokozza a szervezet hőjét, intenzív gyakorlatsorokkal.

Hot Jóga: Szintén az ashtanga pózain alapuló stílus, amelyet 33-36 Celsius-fokos teremben végeznek. Figyelem! A Bikram jóga és a hot jóga nem egy és ugyanaz! A Bikram jóga egy meghatározott gyakorlatsor, amely Bikram Choudhury nevéhez fűződik, ezt általában 40 Celsius-fokra felfűtött teremben gyakorolják a lelkesek. A magas hőmérséklet nagyon megterhelheti a keringési rendszert, ha érzékeny vagy, akkor javallott más stílust választani

Az ashtanga típusú órák általánosságban tehát jobban igénybe veszik az izomzatot és az ízületeket, több saját testsúlyos gyakorlatból állnak össze. Azonban gyakorlás közben itt is a lélegzet határozza meg a mozdulatok intenzitását: mindig figyelj, hogy hangold össze a légzésed a gyakorlatokkal, különben felesleges stressznek teszed ki az idegrendszered.

Ha az ízületeidet nagyobb mértékben szeretnéd óvni, célszerű tai chi, chi kung vagy hasonló energetikai gyakorlatokkal kezdened a mozgást, és először ezekkel megerősíteni a tartóizmaidat.

A lényeg itt is a kitartás, a körültekintő, óvatos gyakorlás; akár otthon, akár csoportosan. A meditáció szintén jó segédeszköz elméd lecsendesítésére, új szokások megalapozására. Ha célod a fölös kilók leadása, a jóga nyújtotta áldásos hatások, azaz a mentális és testi egészség csak a javadat szolgálhatja.

(forrás: https://www.verywellfit.com/how-yoga-can-help-you-lose-weight-3566963 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .