Barion Pixel

Sóvárgás-10 tipp hogyan győzd le a sóvárgást a mindennapokban

A sóvárgással – bármilyen nehéz is – nap, mint nap együtt kell élned. Nem kér tőled  engedélyt, nem néz sem időt, sem helyet – mohó és önző módon követelőzik, elhomályosítva maga körül mindent. Van, hogy ő győzedelmeskedik  feletted, van, hogy Te veszed át az irányítást – de a harc közte és közted állandó marad: sóvároghatsz bármi után, ami a nyomorba dönthet – az ételek-, a cukor-, a nikotin-, az alkohol-, a gyógyszerek-, a drog után, sokszor leküzdhetetlennek tűnő függőségeket teremtve. 

Miért sóvárgok?

A válasz egyszerű: mert hiányzik az életedből valami.Minden sóvárgás mélyén fájdalom, és hiányérzet lakozik –  űr a lelkedben, amit szeretnél kitölteni, és fájdalom, amit szeretnél tompítani. 

 Az ember természeténél fogva azt az örömöt keresi, ami kiemeli a mindennapok valóságából, ami folyamatosan élményekkel látja el – és ennek minél gyorsabb elérése érdekében pótszerekhez nyúl. A pótszerek közös tulajdonsága hogy az agy jutalmazó központjára hatnak, elsősorban a jó közérzetet, boldogságot kiváltó dopamin-receptorok működésére. Az így  szerzett öröm azonban csak időleges – ezért ismétlése szükséges, ami egy darabig még kellemes hatással is jár  és elégedettséget okoz. Viszont a pótszerek többsége fizikai szintű hozzászokást, függőséget alakít ki – beépülnek az anyagcserédbe – hiányuk megvonási tüneteket okoz. Mint egy jól megtervezett ördögi kör: újra sóvárogsz és újra pótszerekhez nyúlsz, mert csak így tudod csillapítani a testi-lelki fájdalmat. 

E-mail-cím: *

10 tipp hogyan győzd le a sóvárgást a mindennapokban

    1. Derítsd ki mire vágysz igazán? Mi okoz Neked örömet? – nem, itt nem az anyagiakra, vagy értékes tárgyakra kell gondolnod, hanem azokra a dolgokra, amelyek VALÓBAN fontosak ahhoz, hogy megteremtsd az életedben a harmóniát. Állítsd át a fókuszt, és koncentrálj ezek megteremtésére.  
    2. Nézz szembe önmagaddal !– tudatos és következetes önismerettel térképezd fel a személyiséged összetevőit, határait és lehetőségeit. Ismerd meg a saját  adottságaidat, képességeidet, céljaidat, az akaraterőd mértékét, kitartását.ismeri indítékait, Légy tisztában a saját vágyaiddal, a viselkedésed okaival, előzményeivel.
    3. Törődj azzal, ami a lelkednek fontos! – a lelkednek különös tulajdonsága, hogy esetenként nagyobb nyomot hagy benne egy spontán, jóízű beszélgetés, egy önfeledt nevetés, egy séta a hóesésben, mint bármi ami pénzben mérhető.
    4. Emlékeztesd magad úton-útfélen, hogy miért akarsz megszabadulni a sóvárgásodtól! – készíts listát arról, hogy miért nem akarsz például továbbra is mérték nélkül enni, vagy dohányozni? Egészségtelen, drága, szánalmas látvány, stb. Minden alkalommal, amikor rád tör a sóvárgás olvasd át a listát! 
    5. Változtass környezetet! – ha mindig ugyanabba a boltba mész vásárolni, ahol egész nap ínycsiklandozó cukrászsüteményeket lehet kapni – nem fogsz tudni ellenállni a kísértésnek. Ahogy a dohányzásról sem tudsz leszokni, ha  láncdohányosok társaságában töltöd a szabad perceidet.
    6. Hagyd, hogy a sóvárgás elmúljon! – bizonyított, hogy minden vágyakozás  20 percen belül csitulni fog – ez idő alatt tereld el a figyelmedet mással: sétálj, rakj rendet, írj levelet, játsz online játékot – tégy bármit, ami lefoglal.
    7. Helyettesítsd egészségesebb tevékenységgel! – az édességek iránti sóvárgás leküzdése könnyebb, ha eleinte magáról az evésről nem mondasz le, hanem az egészségtelen cukros élelmiszerek helyett egészségesebb alternatívát választasz: például nyers zöldségeket ropogtatsz. 
    8. Meditálj! – a meditáció bizonyítottan segít átvenni az irányítást a gondolataid felett, segít feltárni és kezelni azokat az hiányosságokat ami a sóvárgást eredményezte.
    9. Jógázz!- hatékony a stressz kezelésében, oldja a feszültséget, és a szorongást. Javítja a tudatosságot, a koncentrációt, belső összhangot teremt. 
    10. Vizualizálj! –  helyezd a  pozitív képekre a hangsúlyt, a motiváció növelésének érdekében. Ne arra gondolj, hogy milyen szörnyű lesz az  életed a csokoládék, sütemények (cigaretta, alkohol stb.)   nélkül, hanem arra az új, sokkal jobb életminőségre, amit azzal szerezhetsz, hogy lemondasz róluk.

… és ami még nagyon fontos: légy türelmes és kitartó! – a már kialakult függőségekből való kilábaláshoz idő, türelem, és kitartás kell – azaz nem fognak egyik napról a másikra elillanni. A kezdeti nehéz időszak viszont semmiképpen se bizonytalanitson el – minden el nem szívott cigaretta, minden meg nem evett sütemény, közelebb visz a célodhoz: egy sóvárgásoktól mentes tiszta, harmonikus élethez, ahol TE irányítasz, és nem Téged irányítanak.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .